Home ΑρθρογράφοιΕλεύθερη Πένα Ικαρία…εμπιστευτικό

Ικαρία…εμπιστευτικό

by ikariaki.gr
109 views

Λίγο πριν το κλείσιμο της σεζόν, ο Αναστάσιος Τζομπανίδης αποκαλύπτει εννέα διαδρομές εκτός τουριστικής πεπατημένης στο αγαπημένο νησί του ανατολικού Αιγαίου και μας προτείνει επιλεγμένα μέρη για διαμονή και φαγητό.

ikariaem

1 Από τον Ευδηλο και παίρνοντας βορειανατολική κατεύθυνση ακολουθείς τα χωριά Καραβόσταμο, Μηλιωποί, Πλωμάρι, Μονοκάμπι, Καταφύγι και κάνοντας μια παράκαμψη φτάνεις στον παραδοσιακό οικισμό Περδίκι. Η πιο γραφική παραλία σε όλη την διαδρομή είναι αυτή του Αρη.

2 Από την πολυσύχναστη περιοχή του Να με την ομώνυμη παραλία που οφείλει το όνομά της στον ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, ξεκινάει ένας χωματόδρομος 25 περίπου χιλιομέτρων που καταλήγει στο γραφικό παραλιακό χωριό Καρκινάγρι. Από εκεί ακολουθούν τέσσερα κατά τι πιο δύσκολα χωμάτινα χιλιόμετρα για την γραφική παραλία Τραπάλου.

3 Από τον Αγιο Κήρυκο και μετά από διαδρομή 20 λεπτών φτάνεις στον Φάρο. Απο εκεί ακολουθείς ένα χωματόδρομο και σε περίπου 15 λεπτά καταλήγεις στον ελληνιστικό πύργο του Δράκανου. Στην συνέχεια πεζός περνάς το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και κατηφορίζεις στην ομώνυμη πολύ αξιόλογη παραλία. Απο την άλλη πλευρά του Φάρου υπάρχει η παραλία του Ιερού, με γαλαζοπράσινα νερά και μυθολογικό συμβολισμό, αφού λέγεται ότι εκεί υπάρχει η σπηλιά όπου γεννήθηκε ο Διόνυσος.

4 Στην διαδρομή Αγιος Κήρυκος-Φάρος συναντάς τις γραφικές και όχι πολύβουες παραλίες Νίφη, Ανεφαντή, Κεραμέ, Γλυφάδι, κόλποι με βότσαλα που διαδέχονται ο ένας τον άλλον.

5 Από την αντίθετη κατεύθυνση και μετά τον Αγιο (όπως ονομάζεται ο Αγιος Κήρυκος κατά τους ντόπιους) συναντάς το χωριό Ξυλοσύρτης με την αξιόλογη εκκλησία των Τριών Ιεραρχών και την γραφική παραλία. Μόλις περάσεις το χωριό στρίβεις από μια μικρή ταμπέλα δεξιά και μετά από 10 λεπτά περίπου φτάνεις στην περιοχή Κάμπα, η οποία ήταν εποικισμένη εδώ και 300 χρόνια. Το σημείο, με εξαιρετική θέα μέχρι και την Αμοργό(!), επελέγη ως θέση οικισμού για προστασία από τους πειρατές και σήμερα σώζονται κτίσματα όπως το σχολείο, ενώ υπάρχει μεγάλη έκταση με αμπελώνες, που καλλιεργούνται από τους κατοίκους του Ξυλοσύρτη.

6 Στην διαδρομή Αγιου Κήρυκου-Εύδηλου συναντάς τα χωριά της Μεσσαριάς. Ενα από αυτά είναι και η ωραία Ακαμάτρα με την λιθόστρωτη πλατεία και άλλα κτίρια που την έχουν καταστήσει παραδοσιακό οικισμό.

7 Λίγα χιλιόμετρα πριν και συγκεκριμένα από το χωριό Στελί ξεκινάει ένας χωματόδρομος που διασχίζει την πιο κατάφυτη περιοχή του νησιού. Περνάς τη μονή Θεοκτίστης, που είναι κτισμένη πάνω σε εντυπωσιακά λαξευμένους από την φύση βράχους και την μονή Ευαγγελίστριας (Μουντέ) με τα αξιόλογα τέμπλα και τον επιτάφιο της Παναγίας να αποτελούν πραγματικά κομψοτεχνήματα. Λίγο μετά την μονή υπάρχει μια μικρή λίμνη με ένα γραφικό αναψυκτήριο, όπου πίνοντας τον καφέ σου αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στην Ελβετία.

8 Στην μέση της ίδιας διαδρομής και συγκεκριμένα από το χωριό Φραντάτο ξεκινά ο δρόμος που καταλήγει στο αισθητικό δάσος της Ράντης, όπου φύεται ένα μοναδικό είδος δρυός. Εδώ οι βοσκοί της περιοχής ζουν με συνήθειες ακόμη και περασμένων αιώνων. Ενα μέρος με οικολογική και πολιτισμική αξία.

banner

9 Από το χωριό Ράχες, το σημείο συγκέντρωσης των νεαρών τουριστών για το ολονύκτιο ξεφάντωμά τους, ξεκινάει ο δρόμος προς το φράγμα και από εκεί προς Λαγκάδα, μία περιοχή που αποτελούσε ένα από τα τρία σημεία εποικισμού του νησιού για προστασία από τους πειρατές. Κάθε Δεκαπενταύγουστο η Λαγκάδα είναι το σημείο συγκέντρωσης 7.000 ανθρώπων, καθώς φιλοξενεί το μεγαλύτερο ίσως πανηγύρι της Ελλάδας. Την ίδια ημέρα, βέβαια, πρέπει να πούμε ότι διοργανώνονται συνολικά 12 πανηγύρια σε όλο το νησί, τα περισσότερα κατά τι πιο παραδοσιακά από τη δημοφιλή Λαγκάδα. Αν, για παράδειγμα, θέλεις να απολαύσεις τον γνήσιο ικαριώτικο ρυθμό μπορείς να συμμετέχεις στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στο Γλαρέδο (20 Ιουλίου) και στο αντίστοιχο της Αγίας Σοφίας στο Μονοκάμπι (17 Σεπτεμβρίου). Το τελευταίο, άλλωστε, είναι και το πανηγύρι που κλείνει τη σεζόν.

 

ΔΙΑΜΟΝΗ

Η Ικαρία είναι ένα νησί που κρύβει ορισμένα καταλύματα-εκπλήξεις πέρα από τα συμβατικά ενοικιαζόμενα δωμάτια που δεσπόζουν στο βόρειο μέρος της (Αρμενιστής, Γυαλισκάρι, Νας). Ακολουθούν τρία καταλύματα που μας ενθουσίασαν. Ξενώνας του Μιχάλη (Τ/22750-61.140). Βρίσκεται έξω από το γραφικό ορεινό χωριό Αρέθουσα, 10 περίπου χιλιόμετρα από το λιμάνι του Ευδήλου. Διαθέτει 6 δωμάτια, πλήρως εξοπλισμένα, κοινό χώρο για να απολαύσεις τον καφέ ή το φαγητό σου και ειδικό χώρο για να χαζέψεις με τον υπέροχο έναστρο ουρανό. Αργυρή (Τ/22750-23.805). Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα κοντά στον Αγίο Κυρήκο στο γραφικό χωρίο Γλαρέδο, στους πρόποδες του υψηλότερου βουνού του νησιού Αθέρα. Τα δωμάτια έχουν καταπληκτική θέα στο Ικάριο πέλαγος αφού ατενίζεις τα νησιά Φούρνοι, Θύμαινα και σε μέρες καλής ορατότητας ακόμη και την Πάτμο. O σύζυγος της Αργυρής, Δημήτρης Κουρελής, είναι ένας αυθεντικός φιλοσοφημένος Ικάριος με άποψη που ασχολείται με την κτηνοτροφία και θα σας προσφέρει γάλα και τυρί από τις κατσίκες του. Κυρά Φροσύνη (Τ/22750-23.082). Περιποιημένα δωμάτια στο ιστορικό χωριό Χρυσόστομος, επίσης στη νότια μεριά του νησιού.

 

ΦΑΓΗΤΟ

Στην παραδοσιακή ταβέρνα «Πλάκα» στο χωριό Αρέθουσα, που φημίζεται για το κατσικάκι (ρασκό στα ικαριώτικα) και τα ψητά του. Στην ψαροταβέρνα «Μαντουβάλα» στο Καραβόσταμο κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα. Στην ψαροταβέρνα «Καράμπελας» στον Φάρο, όπου θα απολαύσετε ψάρια ημέρας από τα δίχτυα του καπετάν Δημήτρη και το υπέροχο κρασάτο χταπόδι της γυναίκας του Ελένης. Στην ταβέρνα «Τζάκι» στο Γλαρέδο. Ο ιδιοκτήτης του εκτρέφει κουνέλια και τα σερβίρει με διαφορετικούς τρόπους. Στην ταβέρνα «Ηλιοβασίλεμα» στον Ξυλοσύρτη με καταπληκτική θέα και χειροποίητα πιταράκια και παϊδάκια καλοψημένα από ζώα του ιδιοκτήτη της ταβέρνας. Στην ταβέρνα «Αρόδου» στον Ξυλοσύρτη με εξαιρετική ποικιλία και ποιότητα. Στο ουζερί «Στον γιαλό κάνει φουρτούνα» στο λιμανάκι του Μαγγανίτη με καταπληκτικές χειροποίητες ποικιλίες για ούζο από την μητέρα του ιδιοκτήτη. Στην ταβέρνα «Φιλίτσα» στις Καστανιές Ραχών. Στην ταβέρνα «Το μετόχι του Σωκράτη» με σουβλάκι καλαμάκι από τα ζώα που εκτρέφει ο κύριος Σωκράτης που είναι και ιδιοκτήτης του μαγαζιού.

trans.kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue