Home ΚοινωνίαΕλλάδα Ιδρύεται Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων σε κάθε περιφέρεια

Ιδρύεται Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων σε κάθε περιφέρεια

Στον Ενιαίο Φορέα θα ενσωματωθούν οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ

by ikariaki.gr
190 views

Εκπονείται master plan σε συνεργασία των υπουργείων ΥΠΕΝ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών για τη Θεσσαλία και ακολουθούν οι περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου

Τα master plan επικεντρώνονται στη διαχείριση του νερού, των εγγειοβελτιωτικών έργων και της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Την ίδρυση σε κάθε περιφέρεια Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο κ. Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στο «Thessalia tv», στον Γιάννη Κολλάτο αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις, και οι οποίες αφορούν στη Διαχείριση των Υδάτων, την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε ότι αφορά στη Διαχείριση των Υδάτων ο υπουργός τόνισε ότι, ήδη σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών στη Θεσσαλία, στην οποία λόγω των πλημμυρών έχει δοθεί προτεραιότητα, εκπονείται το master plan, ενώ θα ακολουθήσουν οι περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου. Σε κάθε Περιφέρεια προβλέπεται ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ που λειτουργούν με Βασιλικά Διατάγματα του 1958.

Τα master plans θα επικεντρώνονται σε τρία επίπεδα: Της διαχείρισης του νερού, των εγγειοβελτιωτικών έργων και της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Για τον ΕΛΓΑ: Είπε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Θύμισε ότι υπάρχουν παραγωγικοί τομείς, όπως οι πτηνοτροφία, η χοιροτροφία, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών κ.α. για τους οποίους δεν προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλισή τους, γεγονός που αντιμετώπισε η κυβέρνηση στην πλημμύρα της Θεσσαλίας, με την εξεύρεση επί πλέον πόρων ύψους 16,5 εκατ. προκειμένου να αποζημιωθούν. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει υποχρεωτική ασφάλιση για όλους τους παραγωγούς, ενώ θα υπάρξουν και δύο προαιρετικά επίπεδα ανάλογα με τους κινδύνους που επιλέγει ο κάθε παραγωγός. Όπως διευκρίνισε ο ΥπΑΑΤ «Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος φορέας με στόχο να προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία στους παραγωγούς».

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρξαν στις πληρωμές χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστη και αναποτελεσματική την προεδρία του κ. Σημανδράκου, για τον οποίο είπε ότι έχει ταμπουρωθεί πίσω από τον διορισμό του από τον ΑΣΕΠ. Τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να «σπάσει αυγά» και να λειτουργήσει ο Οργανισμός με διαφάνεια, τηρώντας τις υποχρεώσεις του προς την ΕΕ και κυρίως προς του Έλληνες αγρότες. Χαρακτήρισε θετικό βήμα την χθεσινή απόφαση για αλλαγή διευθυντών, για την ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να λειτουργήσει με διαφάνεια, αποκλειστικά προς όφελος των αγροτών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναθεώρησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την κατανομή των ενιαίων ενισχύσεων, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί από τη διαπραγμάτευση Λιβανού, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος είναι εμφανές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν. Αυτό το καταλαβαίνει και η ΕΕ. Θέλουμε να βοηθήσουμε και αυτό κάνουμε.

Σε ερώτηση για τους παγετόπληκτους της άνοιξης του 2023 και της καταστροφής της ηρτημένης παραγωγής σε ροδάκινα και σταφύλια από τον Daniel στη Θεσσαλία, ο υπουργός είπε ότι «πρόκειται για ουρές» και λάθη που θα διορθωθούν σύντομα. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει 150 ευρώ το στρέμμα στους παραγωγούς αμυγδάλων σε όλη τη Θεσσαλία για αίτιο, δηλαδή είτε παγετό, είτε Daniel. Υπενθύμισε δε, ότι σε χρόνο ρεκόρ, έχουν δοθεί συνολικά 150 εκατ. ως προκαταβολές αποζημιώσεων σε 33.000 γεωργούς και 2.400 κτηνοτρόφους, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 260 εκατ. για αποζημιώσεις σε ζωική και φυτική παραγωγή, τα οποία αν χρειαστεί θα αυξηθούν. Τόνισε δε ότι «Θα καλύψουμε κάθε λάθος και κάθε κενό» που δημιουργήθηκε από την ταχύτητα πληρωμής των προκαταβολών. Είπε δε ότι τα τελικά πορίσματα θα προχωρήσουν πιο γρήγορα ,αν και η περιφέρεια προχωρήσει στις προσλήψεις γεωπόνων που έχει εγκρίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

banner

Ερωτηθείς για κινητοποιήσεις αγροτών με περίπου 120 τρακτέρ στον Πλατύκαμπο, ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για αστειότητες και γραφικότητες, τονίζοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο και ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα βρίσκεται στη Θεσσαλία. «Δεν θα ασχοληθούμε με κάποιους που ως στόχο έχουν να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την περίπτωση αποστράγγισης των παρακάρλιων περιοχών, θύμισε ότι ο πρωθυπουργός απάντησε επαρκέστατα στη Λάρισα και εξέφρασε την έκπληξή του πώς δήμαρχοι , που ενώπιον του πρωθυπουργού τον ευχαριστούσαν για τη συνέπεια της κυβέρνησης, ενώπιον αγροτών έλεγαν τα αντίθετα.

Αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των παραγωγών και σημείωσε ότι:

Η νέα Περιφερειακή Διοίκηση πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες για την απορρόφηση των 20 επί πλέον εκατ. ευρώ, μετά την ένταξη 601 επιλαχόντων, στο πρόγραμμα για τα Σχέδια Βελτίωσης
Επαναπροκήρυξη της πρόσκλησης 100 εκατ. ευρώ για τη νιτρορύπανση για Θεσσαλία και Έβρο
Για τη δεύτερη πρόσκληση η οποία λήγει Φεβρουάριο, ύψους 50 εκατ. θα γίνει παράταση της υφιστάμενης
Υπεγράφη η απόφαση για απαλλαγή της εισφοράς στον ΕΛΓΟ για τους πληγέντες σε Θεσσαλία και Έβρο

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue