Home ΣυγκοινωνίεςΑκτοπλοϊκό Οι Σύλλογοι της Ικαρίας επανέρχονται για το Ακτοπλοϊκό

Οι Σύλλογοι της Ικαρίας επανέρχονται για το Ακτοπλοϊκό

by ikariaki.gr
9 views

ακτοπλοϊκό

Αθήνα, 27/06/2013

Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στο θέμα της ακτοπλοικής σύνδεσης των νησιών μας Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων με τον Πειραιά, μεταξύ τους, αλλά και με άλλα νησιά του Αιγαίου. Πρόσφατες σχετικές επιστολές έχουμε στείλει για το ίδιο θέμα με ημερ. 10/05/2011 και 25/01/2012.

 

Μετά την ορθή – κατά τη γνώμη μας – επανασύσταση του ΥΕΝ, θα ήταν χρήσιμο να ασχοληθεί το Υπουργείο με τα πραγματικά προβλήματα των νησιών μας και να δώσει άμεσα λύσεις, επιτελώντας με αυτό τον τρόπο το έργο του.

 

Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στην ακτοπλοική σύνδεση των νησιών μας, τόσο με τον Πειραιά όσο και με τα άλλα νησιά. Οπως γνωρίζετε, μετά την αποχώρηση του «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», έχουν δρομολογηθεί στη γραμμή μας πλοία υπερήλικα και πάρα πολύ αργά, με αποτέλεσμα να γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω, σε συνθήκες που πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει οριστικά στο παρελθόν ( με εξαίρεση βέβαια μια μικρή περίοδο τους θερινούς μήνες που επαναδρομολογείται το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ, όπως συμβαίνει και τώρα).

 

Η νησιωτική ιδιαιτερότητα, όπως αναφέρεται και στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο που η σημερινή οικονομική κατάσταση το κάνει ακόμα πιο έντονο και κατά συνέπεια, το μόνιμο ακτοπλοϊκό πρόβλημα εξελίσσεται σε ένα μεγάλο εθνικό θέμα με απρόβλεπτες επιπτώσεις στα νησιά μας.

 

banner

Με τις παρούσες συνθήκες, χωρίς δηλ. σύγχρονα και ασφαλή πλοία, δεν υπάρχει ουσιαστικά κάλυψη των αναγκών των νησιωτών μας. Αντιθέτως μάλιστα, σε μία εποχή οικονομικής κρίσης το μοναδικό πλοίο που «εξυπηρετεί » τη γραμμή μας όλο τον χρόνο, το πλοίο ΜΥΤΙΛΗΝΗ της NEL LΙΝΕS, παρά το γεγονός ότι η γραμμή μας είναι επιδοτούμενη, χωρίς κανένα έλεγχο από το Υπουργείο, τιμολογεί τα εισιτήρια όσο θέλει (για παράδειγμα το ίδιο πλοίο στο ίδιο δρομολόγιο για Χίο και Μυτιλήνη τιμολογεί το εισιτήριο όλων των Ι.Χ. 50 ευρώ, ενώ για Ικαρία 85 ευρώ το μεσαίο Ι.Χ. και 105 ευρώ το μεγάλο, καταργώντας την τιμή του μικρού που υπήρχε).

Επιπρόσθετα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στα νησιά μας και τουρισμός, χωρίς ασφαλή και αξιοπρεπή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, χειμώνα-καλοκαίρι μακριά από πολιτικές εκμετάλλευσης του επιβάτη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου, το οποίο όμως αδυνατεί να επιβάλει ορθολογική διαχείριση των Ακτοπλοϊκών Γραμμών , δίνοντας έτσι στις εταιρείες την δυνατότητα να προτάσουν τα συμφεροντά τους.

 

Ειδικότερα η Ικαρία, που τα τελευταία χρόνια έγινε παγκοσμίως γνωστή λόγω της μακροζωίας και του τρόπου ζωής των Ικαριωτών, την ίδια ακριβώς εποχή, άρχισαν τα προβλήματα διασύνδεσης των νησιών μας και τα παιχνίδια των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Η απουσία πολιτικής για την ακτοπλοία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είχε σαν αποτέλεσμα η προοπτική ανάπτυξης που παρουσιάστηκε να εξανεμιστεί. Να μην αναφέρουμε και τα ιαματικά λουτρά της Ικαρίας, που είναι από τα καλύτερα του κόσμου σε θεραπευτικές ιδιότητες και το Ελληνικό Κράτος επιμένει να τα αγνοεί αντί να τα διαχειρίζεται ως εθνικό πλούτο.

 

Οι Καριώτες, οι Φουρνιώτες και οι Σαμιώτες αισθάνονται ότι δεν είναι ισόνομοι και ισότιμοι πολίτες με αυτούς της υπόλοιπης Ελλάδας και ότι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα, ενώ βεβαίως έχουν τις ίδιες ακριβώς υποχρεώσεις. Αισθάνονται ότι είναι πολίτες Β’ κατηγορίας που πληρώνουν πάρα πολύ ακριβά την μετακίνησή τους από και προς τα νησιά τους, χωρίς όμως να απολαμβάνουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

 

Εμείς οι Σύλλογοι της Σάμου, Ικαρίας και των Φούρνων ζητάμε τα εξής:

 

  1. Θέλουμε πλοία σύγχρονα, αξιόπλοα και γρήγορα, συμβατικά και ταχύπλοα.

 

  1. Δρομολόγια καθημερινά από και προς τα νησιά μας, χειμώνα – καλοκαίρι.

 

  1. Να υπάρχουν τουλάχιστον 2 εταιρείες που να εξυπηρετούν τη γραμμή μας.

 

  1. Να υπάρχει έγκαιρος προγραμματισμός δρομολογίων έτσι ώστε να μπορούν οι επιβάτες, Καριώτες και επισκέπτες, να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους.

 

  1. Τα πλοία να προσεγγίζουν και τα δύο λιμάνια της Ικαρίας (Εύδηλος & Αγ.Κήρυκος), τους Φούρνους και τα δύο λιμάνια της Σάμου (Καρλόβασι & Βαθύ).

 

  1. Εισιτήρια φθηνά για τους επιβάτες και τα Ι.Χ.

 

  1. Καθημερινή σύνδεση και μεταξύ των νησιών (Σάμος-Ικαρία-Φούρνοι με τοπικό δρομολόγιο), ειδικά τώρα που με την συρρίκνωση των υπηρεσιών οι ανάγκες γίνονται μεγαλύτερες.

 

  1. Τακτική σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων, του Β.Α. Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

 

 

Πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεστε την αγωνία μας για ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών και την υποχρέωση της πολιτείας να προωθήσει την ανάπτυξη των ακριτικών νησιών μας, ιδιαίτερα μέσα σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο.

 

Περιμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας και δέσμευση προς την σωστή κατεύθυνση γιατί πρόκειται πραγματικά για την επιβίωση των κατοίκων των ακριτικών νησιών μας.

 

Παρακαλούμε όπως δεχτείτε μία αντιπροσωπεία των Συλλόγων μας το συντομώτερο δυνατόν, ώστε να μπορέσουμε να σας αναλύσουμε όλα αυτά τα σοβαρότατα προβλήματα που κυριολεκτικά αφανίζουν τα Νησιά μας.

 

Με τιμή

 

 

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΑΜΟΥ, ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

 

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΜΟΥ

ΠΑΝΙΚΑΡΙΑΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΚΑΡΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΩΣΗ (Βρακάδων-Κουνιάδου-Προεσπέρας) ΙΚΑΡΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ο ΚΑΒΟ ΠΑΠΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΖΙ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΑΠΑΛΟΥ ΜΟΥΓΚΡΕ

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΑΚΑΔΩΝ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΑΧΙΩΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΓΑΝΙΩΤΩΝ ΤΟ ΚΑΒΑΚΙ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΚΑΡΙΩΤΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ & ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ Ο ΙΚΑΡΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑΜΕΡΙΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΤΩΝ

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΤΟΥΦΑΡΗΣ ΠΑΝΙΚΑΡΙΑΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ τηλ.210 2618585

ΕΙΡΗΝΗ ΓΑΓΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΩΣΗ τηλ. 6977233046 – mail irenegaglia@gmail.com

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΝΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΑΚΑΔΩΝ τηλ. 6974962389

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue