Home ΑρθρογράφοιΕλεύθερη Πένα Η μακροζωία στην Ικαρία και ο θάνατος του νοσοκομείου της

Η μακροζωία στην Ικαρία και ο θάνατος του νοσοκομείου της

by ikariaki.gr
57 views

Μερικές δεκάδες Καριώτες συμμετείχαν στη συγκέντρωση που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο προαύλιο του νοσοκομείου Ικαρίας. Ήμουν κι εγώ εκεί.

Μια από τα ίδια. Έγινε περιγραφή της κατάντιας του:

Ένας χρόνος χωρίς παθολόγο!

Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί 15 μέρες το μήνα, λες και πρόκειται για δεκαπενθήμερο εκπτώσεων και τις υπόλοιπες μέρες το μαγαζί κλείνει λόγω ανακαίνισης.

Τα επείγοντα περιστατικά τα διεκπεραιώνουν αγροτικοί γιατροί!

banner

Ο αναισθησιολόγος σε λίγες μέρες αποχωρεί!

Χειρουργός υπάρχει, αλλά χειρουργεία δεν γίνονται, τρία παιδιά σώθηκαν στο παρά πέντε από σκωληκοειδίτιδα, ας είναι καλά τα ελικόπτερα που τους μετέφεραν αλλού για να σωθούν.

Η μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί τόσο, ώστε να αποκλείονται άνθρωποι που θα ήθελαν να ζήσουν στο νησί τους αλλά δεν μπορούν.

Η σεμνή τελετή έληξε σύντομα, όσο σύντομα τελειώνει το μνημόσυνο ενός από καιρό πεθαμένου, που τον θυμούνται πια μόνο οι στενοί συγγενείς.

Μοιράστηκαν και κάποιες προκηρύξεις σαν κόλυβα στη μνήμη του ακέφαλου και ασώματου νοσοκομείου.

Το μνημόσυνο είχε σημαντικές απουσίες: Έλειπαν ο δήμαρχος, ο έπαρχος, ο βουλευτής και η διοικήτρια του νοσοκομείου. Παρόλο που είναι σεβαστικοί άνθρωποι όλοι τους.

Αλλά φαίνεται ότι πιο πολύ απ’ όλα σέβονται την πολιτική αυτής της κυβέρνησης που έχει δείξει ότι δεν θέλει το δημόσιο σύστημα υγείας και πιστεύει στη δύναμη της ελεύθερης αγοράς. Όποιος έχει λεφτά αγοράζει υγεία. Οι υπόλοιποι ας βρουν λεφτά.

Εξάλλου ένα ιδιωτικό μαγαζί υγείας στέκει παραδίπλα από το νοσοκομείο και περιμένει τα μετρητά των ασθενών.

Η τελετή είχε και καφεδάκι με ολίγην από πολιτική νουθεσία: Μην περιμένετε από την αλλαγή κυβέρνησης αποτέλεσμα, είπε ο διοργανωτής της συγκέντρωσης.

Δεν μου άρεσε αυτό το καφεδάκι. Ξέρω ότι ο αξονικός τομογράφος και η μονάδα τεχνητού νεφρού είναι δημιουργήματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Έδωσα τόπο στην οργή. Πάνω απ’όλα η προσπάθεια για τη διάσωση της δημόσιας υγείας.

Σε λίγες μέρες 25/26 Ιουνίου ο δήμος διοργανώνει μια διημερίδα. Πολλά τα θέματα σ’ αυτόν τον προεκλογικό μπουφέ που θα συμμετάσχουν πανηγυρικά όλοι οι απόντες του μνημοσύνου του νοσοκομείου: Γεωκίνδυνοι στην Ικαρία, βέλτιστα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων (Θου κύριε), η συμπεριφορά των ηλεκτρικών γραμμών στα νησιά (σικ) και άλλα ενδιαφέροντα.

Ο τραγέλαφος είναι ότι μέσα στη θεματολογία κολυμπάει και μια εισήγηση για την “Εμπειρία από την μελέτη της μακροζωίας στην Ικαρία”. Αναρωτιέμαι αν ο καρδιολόγος εισηγητής θα συμπεριλάβει στην εισήγησή του τον “κόφτη” της μακροζωίας που λέγεται νοσοκομείο Ικαρίας.

Η τιμή του ρεύματος και της βενζίνης είναι στα ύψη. Δύσκολα αγοράζονται. Φαίνεται όμως ότι ο πληθωρισμός συμπαρέσυρε και την τιμή της ντροπής. Και λίγοι την αγοράζουν. Δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης.

Είναι ΝΤΡΟΠΗ η στάση των εκλεγμένων φορέων της Ικαρίας απέναντι στην κατάντια του νοσοκομείου μας: Του δημάρχου, του επάρχου, του βουλευτή.

Είναι ΑΞΙΟΛΥΠΗΤΗ η στάση της διοίκησης του νοσοκομείου. Αν δεν εισακούεται ας παραιτηθεί, εκτός αν συμφωνεί.

Έλεος με τις φωτογραφήσεις και το φτηνό πολιτικό μάρκετινγκ. Δεν μπορούν να καλύψουν την αξία και την απώλεια της ανθρώπινης ζωής.

Δημήτρης Δουρής Ικαρία 24/6/2022

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue