Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας για Ψήφιση Προϋπολογισμού και Τεχνικών Έργων

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας για Ψήφιση Προϋπολογισμού και Τεχνικών Έργων

by ikariaki.gr
5 views

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Για το τεχνικό πρόγραμμα 2013 του Δήμου Ικαρίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ικαρίας για το 2013 ακολουθεί τη γενικότερη φθίνουσα πορεία του Δήμου Ικαρίας, όπως και όλων σχεδόν των Δήμων της χώρας σε σύγκριση με το 2012 αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ικαρίας είναι ένα πρόγραμμα που επιβάλλει την τοπική λιτότητα στα έργα, αναπαράγει τις δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης απέναντι στα ντόπια και ευρωπαϊκά «αφεντικά». Είναι εξόχως Καλλικρατικό γιατί ο δημότης θα πληρώσει τη νύφη. Προτείνετε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα κατ΄ εικόνα και ομοίωση της λογικής των κομμάτων που σας υποστηρίζουν (και μερικά από αυτά κυβερνούν και την χώρα ) επιβεβαιώνοντας την «Λαϊκή Συσπείρωση» που έλεγε και λέει ότι οι δημοτικές αρχές που αποδέχονται αυτή την λογική – όπως εσείς – αποτελούν ιμάντες μεταφοράς της αντιλαϊκής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης.

Το προς έγκριση Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα στοιχειωδών αναγκών προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι υποδομές του Δήμου, ένα πρόγραμμα οικονομικής τακτοποίησης υποχρεώσεων προηγούμενων ετών και λογιστικού κλεισίματος. Από τις συνολικά 213 εγγραφές που δεν αφορούν μόνο έργα αλλά επιπλέον, προμήθεια υλικών, εξοπλισμού κλπ, μόνον οι 53 αφορούν το έτος 2013. Οι υπόλοιπες 160 έρχονται σαν υποχρεώσεις του 2012 και των προηγούμενων ετών. Επίσης από το σύνολο της προβλεπόμενης δαπάνης των 3,705 εκατ.€ , μόνο οι 725.000€ – δηλαδή περίπου το 1/5 – αφορούν νέα έργα, νέες παρεμβάσεις. Τα υπόλοιπα 4/5 αφορούν παλιές υποχρεώσεις. Αν κάνουμε μια σύγκριση με το 2012 παρατηρούμε επίσης μια σαφή μείωση και σε ότι αφορά το πλήθος των εγγραφών (258 το 12 έναντι 213 το 13) και σε επίπεδο προϋπολογισμού (3,705 εκατ. € για το 2013, 5,090 εκατ. € για το 2012). Αν συγκρίνονταν δε με έτη πριν το 2012, τα συμπεράσματα θα ήταν απογοητευτικά. Το προς έγκριση Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει 172 εγγραφές που αφορούν μικρά έργα και παρεμβάσεις στα όρια της απευθείας ανάθεσης (μικρότερα των 15.000) συνολικού προϋπολογισμού 957.000 € περίπου, μεγάλο μέρος το οποίο αφορά τη συνέχιση (ή απλώς εξόφληση εκτελεσμένων) έργων και μελετών. Μόνο 41 εγγραφές αφορούν έργα και παρεμβάσεις από 15.000 και πάνω (συνολικού ποσού 2.748 εκατ. € ) από τα οποία μόνο 6 !! αφορούν ποσά πάνω από 100.000 (και από αυτά μόνο το 1 αφορά ΣΑΤΑ, τα υπόλοιπα αφορούν Θησέα ,ΟΠΑΑΧ ,Ειδικών Σκοπών κλπ).

Από αυτή την εικόνα του Τεχνικού προγράμματος εύκολα διαπιστώνουμε ότι μεγάλο μέρος των έργων και των δράσεων γίνεται μέσω κατατμήσεων ώστε με τις απ’ ευθείας αναθέσεις να «εξυπηρετήσετε τους ημετέρους» όπως μας κατηγορούσατε προεκλογικά η για να αντιμετωπίσετε την αναγκαιότητα να παρέχετε στοιχειωδώς υπηρεσίες στους οικισμούς και της τοπικές κοινότητες.

Για να μην παρεξηγηθούμε σας λέμε ότι πιστεύουμε πως προσπαθείτε να κάνετε το δεύτερο, ερχόμενοι για μια ακόμα φορά αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα που οδηγηθήκατε από την χωρίς μέτρο και λογική κριτική το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να δείχνεται καμιά αυτοκριτική διάθεση έστω και μετά από 3 χρόνια .

Εδώ βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι από τα 5,090 εκατ. € του περσινού Τεχνικού Προγράμματος δεν υπάρχει σαφή εικόνα του τι υλοποιήθηκε αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων υλοποιήθηκε το 1/3. Φοβούμαστε ότι φέτος ίσως να μην μπορέσετε να επιτύχετε ούτε αυτό το ποσοστό οπότε είναι χωρίς ουσία να αναφερόμαστε σε αριθμό έργων, σε προϋπολογισμούς κ.λπ. αφού κατ' ουσία αυτά είναι μόνο απλοί αριθμοί χωρίς πιθανότητα υλοποίησης. Αυτά τα στοιχεία σηματοδοτούν σε ένα βαθμό την ικανότητα να υλοποιήσετε ακόμα και αυτά που εσείς οι ίδιοι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα. Φυσικά στην κριτική για το απολογιστικό κομμάτι πρέπει να συμπεριληφθούν και οι δόσεις της ΣΑΤΑ (δηλαδή πότε ήρθαν, τι ποσά κλπ), εξέλιξη για την οποία δεν αισθανθήκατε την ανάγκη ούτε να διαμαρτυρηθείτε ούτε να την καταγγείλετε στην τοπική κοινωνία. Καθιστώντας σας τελικά συνυπεύθυνους για αυτή την εξέλιξη που αποδέχεστε μοιρολατρικά, για να μην εκθέσετε τους πολιτικούς χώρους που σας υποστηρίζουν . Εμείς όπως θα θυμάστε προλογικά δεν δηλώναμε απλώς ότι «είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση», ότι υπάρχει «κακή οικονομική συγκυρία». Εμείς λέγαμε πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ζούμε σε οικονομική και πολιτική συγκυρία που επιτρέπει σε μια δράκα «πατριωτών επιχειρηματιών» να έχει πάνω από 600 δις στις ελβετικές τράπεζες, ενώ ο λαός μας, και ο δήμος μας να φυτοζωεί. Εμείς γνωρίζουμε ότι μέσα σε αυτή τη φτώχεια και εξαθλίωση για μας οι Έλληνες εφοπλιστές είναι πρώτοι σε ναυπηγήσεις πλοίων. Τέλος γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το σύστημα του καπιταλισμού και αυτό πρέπει να αντιπαλέψουμε, γνωρίζουμε ότι αυτόν υπηρετεί η ΕΕ ή η σημερινή συγκυβέρνηση, την οποία δεν αμφισβητήσατε ποτέ μέχρι σήμερα οποίας είστε στυλοβάτες.

Τέλος σε ότι αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, είναι περιττό να τονισθεί ότι τόσο στα συνεχιζόμενα όσο και στα νέα έργα που προβλέπονται δεν περιλαμβάνεται κάποιο έργο που πραγματικά θα δώσει το στίγμα της υπάρχουσας διοίκησης του Δήμου. Να μην ξεχνάμε ότι το 2014 είναι μισό για την παρούσα διοίκηση και φυσικά σε μισό χρόνο δεν μπορείς ούτε να σχεδιάσεις, ούτε να ωριμάσεις, ούτε να δρομολογήσεις νέα έργα που θα δώσουν πνοή, χρώμα, ποιότητα ζωής στην πόλη και τα χωριά, που θα λύσουν προβλήματα, που θα γίνουν σημεία αναφοράς. Δυστυχώς η παρούσα Δημοτική Αρχή ξόδεψε τη θητεία της με διαδικαστικά θέματα χωρίς να μπορέσει να υλοποιήσει ούτε έναν από τους προεκλογικούς της στόχους.

Τι εξειδικεύει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Εξειδικεύει τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ή συγκυβερνήσεων ασχέτως αν το δεκανίκι ήταν αριστερό ή δεξιό. Η πραγματικότητα των αριθμών είναι αμείλικτη και αποδεικνύει ότι έχουμε στάση πληρωμών του κράτους προς την Τοπική διοίκηση, αποδεικνύει ότι ο Καλλικράτης ήταν το τοπικό μνημόνιο και η ταφόπλακα για τους πρώην δήμους και κοινότητες. Οι μειώσεις των πόρων την τριετία 2009-2012 της κρατικής χρηματοδότησης έφτασε στο 60%.

Το τεχνικό πρόγραμμα δείχνει αριθμητικά αυτή τη φτώχεια και εξαθλίωση αλλά δε δείχνει το τι τραβά ο δημότης μας στα χωριά της Ικαρίας (π.χ του Καρκιναγρίου), με τους δρόμους, με τις υποδομές, με τα σχολεία. Δε δείχνουν οι αριθμοί την αγωνία των δημοτών μας που τρέμει το φυλλοκάρδι τους άμα βρέχει, όταν πρέπει να πάει στη δουλειά, στο χωράφι όταν βλέπει τα κτήρια είτε δημόσιων υπηρεσιών είτε σχολείων. Δε φαίνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα το τι θα τραβήξει το προσωπικό του δήμου που δε φτάνει και θα υβρίζεται ως υπεύθυνο τη στιγμή που έχουμε διαθεσιμότητες, συνταξιοδοτήσεις , εντατικοποίηση της δουλειάς και όλα αυτά με μειώσεις μισθών πάνω από 40%. Το τεχνικό πρόγραμμα όμως στηρίζεται και πάλι όχι μόνο σε μειωμένους πόρους, αλλά και σε πόρους που δεν έρχονται και έχουμε πείρα ότι και παρακρατούνται οι πόροι, και αυτές οι συγκυβερνήσεις που υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας θα εξακολουθήσουν αυτή την πολιτική υπεξαίρεσης πόρων. Έργα για το ΕΣΠΑ όχι μόνο δεν υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει καν προετοιμασία για κάποιο συγκεκριμένο νέο έργο, που να αποτυπώνει την στόχευση της δημοτικής αρχής για τα επόμενα χρόνια .

banner

Ορισμένες ακόμα παρατηρήσεις για το τεχνικό πρόγραμμα του 2013.

 • Πίστωση για τις σοβαρές ανάγκες σε σχολική στέγη είναι ανύπαρκτη. Αφήνοντας την υπόθεση της δημιουργίας δυο νέων σχολικών συγκροτημάτων στην α/βαθμια εκπαίδευση (Στην Δ.Ε Αγ. Κηρυκου & στην Δ.Ε Ραχών), που βρισκόταν σε εξέλιξη κυριολεκτικά στην τύχη της. Ενώ την ίδια στιγμή δεσμεύετε 25.000 για την δημιουργία αναρριχητικών πάρκων. Πιστεύουμε (και σας προτείνουμε) πως έστω και σήμερα πρέπει να τροποποιήσετε την εισήγηση σας και να εγγραφεί αυτό το ποσό σε κωδικό που θα συμβάλει στην εξασφάλιση των αναγκαίων οικοπεδικών εκτάσεων για τις οποίες έχουν πια ολοκληρωθεί η πολεοδομικές διαδικασίες που τα καθιστούν κατάλληλα. Αντιλαμβανόμαστε την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζετε όμως με αυτό τον τρόπο συμβάλουμε στην εξασφάλιση γης έστω και αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία φέτος.

 • Σε ότι αφορά την ποιότητα του πόσιμου νερού, αν και γνωρίζετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί οικισμοί (π.Χ Γλαρεδες , Μαυρικατο, κλπ). Ενώ σωστά προβλέπετε πίστωση για τα δίκτυα δεν προβλέπετε πίστωση για νέα γεώτρηση στο Γλαρεδο, η για εξυγίανση του νερού που υδροδότει Τσουρεδο, Μαυρικατο, κλπ (με δυνατότητα να υδροδοτήσει ακόμα περισσότερους οικισμούς με ένα σοβαρό έργο που ούτε καν μελετάτε). Πιστεύουμε (και σας προτείνουμε) ότι έστω και σήμερα πρέπει να τροποποιήσετε την εισήγηση σας και ενοποιώντας ομοειδείς κωδικούς έτσι ώστε να εγγραφεί ένα σοβαρό ποσό σε κωδικό που θα συμβάλει στην εξυγίανση του νερού της γεώτρησης του Τσουρεδου και θα γίνει μια νέα γεώτρηση στον οικισμό των Γλαρεδων

 • Σε ότι αφορά τις αθλητικές υποδομές δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και καμία ενέργεια για την βελτίωση των δημοτικών σταδίων της Δ.Ε Άγιου Κηρύκου και Ευδήλου. Επίσης καμία πρόβλεψη και καμία ενέργεια δεν αποτυπώνεται για την υπόθεση του κλειστού γυμναστηρίου της βόρειας Ικαρίας που έχει εγκαταλειφθεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανάλογα παραδείγματα θα μπορούσαν να υπάρξουν δεκάδες, όπως για συνεχιζόμενα έργα οδοποιίας στα οποία επίσης δεν προβλέπετε τίποτα συγκεκριμένο (Π.Χ Δημοτική οδός Βοφυλα – Τσουρεδου που όχι μόνο δεν ολοκληρώνετε αλλά δεν κλίνετε και τα ορύγματα που έμειναν ημιτελή από τις εργασίες του 2012). Όμως γίνεται σαφές και από την πρόταση σας και από την εισήγηση σας ότι αυτή τη φτώχεια την αποδέχεστε, την ανακατανέμετε ενώ ακόμα και αυτά τα ψίχουλα τα σκορπάτε και δεν τα ιεραρχείτε σε άξονες όπως:

 1. Στην Εκπαιδευτική Πολιτική με σχολεία σύγχρονα, με γερές κτιριακές υποδομές ανακαινισμένες ή καινούριες που θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μάθηση.

 2. Στην αντιπυρική προστασία, υποδομές σε ζώνες, δρόμους. Στην ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας.

 3. Στον αντισεισμικό σχεδιασμό. Τι κτίρια έχουμε, τι αντοχές, τι πρέπει να γίνει άμεσα και μακροπρόθεσμα. Στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό. Έπρεπε χρόνο με το χρόνο να έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για όλο το νησί με ιεράρχηση ανά χώρο και περιοχές.

 4. Στο οδικό δίκτυο με προτεραιότητα το βασικό ωδικό δίκτυο του νησιού που πρέπει να είναι πλήρως προσβάσιμο και ασφαλές.

 5. Σε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα τέλος με ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών και αθλητικών υποδομών, σε όλα τα διαμερίσματα, που θα αξιοποιεί τα πολιτιστικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 γιατί ουσιαστικά εφαρμόζει την λογική της κυβέρνηση στο Δήμο μας, όχι μόνο το καταψηφίζουμε αλλά καλούμε τους δημότες μας να αγωνιστούν για να επιβάλλουν τις δικές τους λύσεις, γιατί η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος όχι μόνο δε λύνει προβλήματα αλλά συσσωρεύει και νέα. Για τα υπόλοιπα θα τοποθετηθούμε στην συζήτηση του προϋπολογισμού.

 

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας


Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον Προϋπολογισμό 2013

Κύριε Δήμαρχε / Κυρία πρόεδρος Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ

Χαρακτηρίστηκε εισηγητικά η σημερινή συνεδρίαση ως η σημαντικότερη για το Δήμο, Χαρακτηρίστηκε ο  προϋπολογισμός που κατατίθεται ως ρεαλιστικός, προσαρμοσμένος στις συνθήκες του σήμερα, άμεσα συνδεδεμένος με τις οικονομικές ανάγκες του κράτους. Αναφέρθηκαν οι προσπάθειες   που κάνει η Δημοτική Αρχή σήμερα για την είσπραξη των εσόδων, αλλά  κατά την γνώμη μας δεν αναφέρθηκε πραγματικά η ουσία του θέματος του προϋπολογισμού που συζητάμε σήμερα. Πριν αναφερθούμε στη δική μας την άποψη σαν Λαϊκή Συσπείρωση, θέλουμε να πούμε ότι πέφτετε σε αντιφάσεις όσον αφορά την σημασία της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2013.

1.   Πώς θεωρείτε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού αποτελεί την σημαντικότερη συνεδρίαση του έτους όταν δεν δίνετε στους δημοτικούς συμβούλους την εισήγηση σας στην οποία αναφέρεται το σκεπτικό με το οποίο συντάσσεται ο προϋπολογισμός ώστε να την μελετήσουμε και να τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα;

2.       Πώς μπορούμε να κρίνουμε τον προϋπολογισμό όταν μέχρι τώρα (άσχετα αν δεν έχετε στείλει στα αρμόδια όργανα που ο «Καλλικράτης» προβλέπει τους απολογιστικούς πίνακες με την οικονομική  κίνηση, για εμάς δεν είναι αυτό το σοβαρότερο θέμα). Δεν έχει έρθει έστω και τυπικά μια ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι ώστε να ξέρουμε τελικά πως προχώρησε ο προϋπολογισμός που έγινε το 2012, δηλαδή τι έχουν βεβαιωθεί, τι έχουν εισπραχθεί, ποιες δαπάνες έχουν πληρωθεί πια είναι τα πραγματικά έσοδα του Δήμου για να δούμε και πως μπορούμε να προχωρήσουμε.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι , θα πρέπει να σήμερα να αποφασίσουμε για δαπάνες όταν δυο χρόνια μετά από την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής, δεν έχουμε ενημερωθεί για την πραγματική σημερινή κατάσταση.

Εκείνο όμως που επιμελώς θέλετε να κρύψετε είναι η ουσία του σημερινού προϋπολογισμού. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει μόνο αν λογιστικά από ένα κωδικό θα πάρουμε το ένα ή το άλλο ποσό και θα το πάμε παρακεί. Εξάλλου η εμπειρία από τις προηγούμενες χρονιές είναι ότι κάνατε τόσες αναμορφώσεις στον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πραγματικά τι είχε αποφασιστεί, τι είχε προϋπολογιστεί και τι εκτελέστηκε τελικά.

 

Στον προϋπολογισμό του Δήμου Ικαρίας για το έτος 2013 αποτυπώνονται ξεκάθαρα τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που επιφέρουν δραματικές επιπτώσεις τόσο στη ζωή των εργαζομένων στο Δήμο Ικαρίας όσο και στη ζωή των δημοτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος.

Οι συνεχείς μειώσεις των πόρων προς τους Δήμους από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις (την τριετία 2009-2012 η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ανήλθε στο 60%) έχουν φέρει τα πράγματα σε σημείο να εξασφαλίζεται με μεγάλη δυσκολία η μισθοδοσία των εργαζομένων και των λειτουργικών αναγκών των δομών του Δήμου όπως είναι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού και άθλησης κ.λπ.

Συγκρίνοντας τον προϋπολογισμό αυτό με προϋπολογισμούς περασμένων ετών βλέπουμε ότι τα στοιχεία που προκύπτουν φανερώνουν ότι χρόνο με το χρόνο η σχέση της κρατικής χρηματοδότησης με τα έσοδα από την τοπική φορολογία μέσω τελών, φόρων και προστίμων, αλλάζει συνεχώς. Οι περικοπές που γίνονται στα οικονομικά των Δήμων δεν είναι πρόσκαιρες αλλά θα παγιωθούν. Είναι φανερό ότι γρήγορα θα επιφέρουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και θα προσθέσουν νέους φόρους στους δημότες. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση με την τρόικα θεσμοθέτησαν το νέο μηχανισμό παρακολούθησης των προϋπολογισμών των Δήμων που ονόμασαν «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» για να πετύχουν τους εξής στόχους:

 1. Για τους Δήμους που θα έχουν αποκλείσεις εσόδων προβλέπεται περιορισμός δαπανών, παρακράτηση της ΣΑΤΑ, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, αύξηση ιδίων τοπικών εσόδων κ.λπ

 2. Σε περιπτώσεις «μη ισοσκελισμένων» προϋπολογισμών προβλέπονται δυσβάσταχτοι δανεισμοί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που η αποπληρωμή αυτών θα μεταφέρεται στις πλάτες των δημοτών  

 
 

Οι πόροι της ΣΑΤΑ χρόνο με το χρόνο μειώνονται συνεχώς αλλά και δεν αποδίδονται. Επομένως η συζήτηση για το «Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου» που έγινε νωρίτερα αποτελεί τουλάχιστον έκθεση ιδεών. Το πρόβλημα με τους εργαζόμενους είναι ήδη εκρηκτικό. Έχουμε μείωση προσωπικού, απλήρωτους εργαζόμενους, εντατικότερη εργασία.

Η σταθερή και μόνιμη εργασία καταργείται και τη θέση της παίρνει η μερική απασχόληση με «προσωρινούς εργαζόμενους» από προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» κάτι που θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού για το 2013 παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 22% σε σχέση με το 2012 τη στιγμή που η υλοποίηση του προϋπολογισμού του έτους 2012 έφτασε μετά βίας το 50%. Οι Κ.Α.Π. του 2013 είναι μειωμένοι σε σχέση με το 2012 κατά 20% ενώ τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού σαν ανταποδοτική υπηρεσία πρακτικά αυξάνονται μιας και οι αμοιβές των εργαζομένων θα μειωθούν. Το περίφημο ΕΣΠΑ για τον Δήμο Ικαρίας είναι ανύπαρκτο .

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτά που ο συνδυασμός μας η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» είχε πει προεκλογικά για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και το ρόλο που του ανέθεσαν να παίξει στην Τοπική Διοίκηση με σκοπό η καπιταλιστική κρίση να ξεπεραστεί σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

Οι νέοι «Καλλικρατικοί» δήμοι σήμερα λειτουργούν με:

 

 

 • Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης

 • Αύξηση ιδίων πόρων μέσω που γονατίζει το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας

 • Ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, έργων και υποδομών

 

 

Αυτή την πολιτική έρχεστε και εσείς να υλοποιήσετε με το να αποδέχεστε και να προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι; Γιατί δηλαδή στο δημότη μπορούμε να βρούμε τους διάφορους  μηχανισμούς για να εισπράξουμε χρήματα και να μη μπορούμε να διεκδικήσουμε χρήματα από την πολιτεία όπως δικαιούμαστε; Και πέρυσι σας το είπαμε ότι χρωστάει το ελληνικό κράτος 12 δις με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ –ΝΔ και την ανοχή της ΚΕΔΕ και των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Συνασπισμού, που είχαν την ευθύνη της ΚΕΔΚΕ τότε. Εσείς και οι ομοϊδεάτες σας αιρετοί, χαρίζετε 12 δις, αποδεχόμενοι μόνο 1,7 δις ως υποχρέωση του κράτους και αυτά σε 8 χρόνια. Από τα 12 δις ο Δήμος μας χάνει περίπου 9 εκατομμύρια, δηλαδή άλλο ένα προϋπολογισμό.

 

Με αυτό το σκεπτικό δεν ψηφίζουμε το σχέδιο ψηφίσματος που παρουσιάσατε, εκτιμώντας ότι πέρα από την περιγραφή της πράγματι δυσμενής κατάστασης και την έκφραση διαφωνίας με της επιλογές της κυβέρνησης. Για μια ακόμα φορά λείπει το στοιχείο της καταγγελίας των υπεύθυνων που δεν είναι άλλοι από την σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ και όσων άλλων συμφωνούν με τον μονόδρομο της Ε.Ε.

Με αυτό το σκεπτικό κάνουμε πρόταση να συζητήσουμε το θέμα των ανταποδοτικών τελών για να πάρουμε μέτρα υπέρ των δοκιμαζόμενων λαϊκών νοικοκυριών, και θα επιμείνουμε όσο χρειαστεί μέχρι να γίνει αυτή η συζήτηση.

 

Προτείνουμε τα εξής όσον αφορά τα οικονομικά του προϋπολογισμού του 2013 που συζητάμε σήμερα :

1.      Επειδή πραγματικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε αρκετούς δημότες μας ζητάμε να ψηφιστεί κατάργηση των δημοτικών τελών για τους άνεργους, τους φτωχούς συνταξιούχους, τους πολύτεκνους , που έχουν εισόδημα κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ για όσο διαρκεί η κρίση.

2.      Αναλογική μείωση των τελών φωτισμού, καθαριότητας, ύδρευσης και αποχέτευσης για τις κατοικίες όση είναι και η απώλεια εισοδήματος που είναι τουλάχιστον 30% το κατώτερο όριο της.

3.      Μείωση των τελών στα μικρά καταστήματα, αλλά αύξηση των τελών στις τράπεζες, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, υποκαταστήματα αλυσίδων αν υπάρχουν, ΔΕΗ , ΟΤΕ όπως και στα μεγάλα ξενοδοχεία .

4. Τα διαφορετικά τιμολόγια που υπάρχουν για την ύδρευση και την καθαριότητα των Δημοτικών ενοτήτων πρέπει να ρυθμιστούν έτσι ώστε όλοι οι δημότες να πληρώνουν αναλογικότερα τέλη. Σας το προτείναμε και πέρσι οπού αν και δηχθήκατε αυτή την αναγκαιότητα ένα χρόνο μετά δεν κάνατε απόλυτος τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση.

5. Τέλος θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ίσως είμαστε από τους τελευταίους δήμους που δεν έχουμε καμία πρόβλεψη για τους διαρκώς αυξανόμενους δημότες μας που πλήττονται από της συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολίτικης, αφήνοντας τους στην ελεημοσύνη της εκκλησιάς, η την φιλανθρωπία της κοινωνίας μας .

Αυτά πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφιστούν εάν θέλουμε να δείξουμε ότι ακολουθούμε μία οικονομική πολιτική που ανακουφίζει τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας που δέχονται τόσο μεγάλη πίεση.

 

Τέλος εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι δημότες και κάτοικοι του νησιού μας να λύσουν τα προβλήματά τους εάν δεν βάλουν στόχο να παλέψουν για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, τις δικές τους ανάγκες, και αυτό θα γίνει μόνο με τη δική τους, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Ως «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» αγωνιζόμαστε μαζί με το λαό για να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα ανατρέψουν αυτή τη βάρβαρη πολιτικη. Είναι ανάγκη ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και την εξουσία για τον εαυτό του.

Για όλα αυτά και επειδή για μας ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο λογιστική κατάσταση και περιγραφή έργων αλλά ο καθρέφτης της πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλο το οικοδόμημα από την κεντρική εξουσία μέχρι και το Δήμο μας, ως Λαϊκή Συσπείρωση, τον καταψηφίζουμε και ζητάμε να μπουν οι προτάσεις μας σε ψηφοφορία.

                                                           

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue