Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον Προϋπολογισμό 2016 του Βορείου Αιγαίου

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον Προϋπολογισμό 2016 του Βορείου Αιγαίου

by ikariaki.gr
3 views

 

λασ βορειου αιγαιουΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 ΤΗΣ ΠΕΡ. Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

 

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού (π/υ) της Περιφέρειας Β. Αιγαίου(ΠΒΑ) για το 2016, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣ), Βαγγέλης Λομβαρδάς και Αντώνης Δράκος, παρεμβαίνοντας ανέδειξαν το κυρίαρχο ζήτημα του π/υ που αφορά στα λαϊκά στρώματα των νησιών μας:

 

Ο π/υ αυτός εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης και της ΕΕ, υπηρετεί συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης. Ανάπτυξη που ενισχύει τα κέρδη για τα μονοπώλια από τη μια, την φτώχεια και την ανεργία για το λαό από την άλλη. Ο π/υ της ΠΒΑ έχει καταρτιστεί στο πνεύμα του κρατικού π/υ, που αναδιανέμει τον παραγόμενο πλούτο -και στα νησιά μας- σε όφελος του κεφαλαίου.

 

Ο π/υ της ΠΒΑ είναι βασικό εργαλείο για την προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προβλέπει ο «Καλλικράτης» αλλά και οι δημοσιονομικοί στόχοι του μεσοπρόθεσμου.

banner

 

Οι Σύμβουλοι της ΛΑΣ εξέφρασαν την αντίθεσή τους σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ αλλά και στη στάση των άλλων παρατάξεων που συμφωνούν με αυτές τις στρατηγικές επιλογές.

 

 

 

Στόχοι του π/υ της ΠΒΑ για το 2016 είναι:

 

 1. Οι περικοπές πόρων (67% μείωση για έργα από το ΠΔΕ, μηδαμινά ποσά για πολιτική προστασία, 94% μείωση επενδύσεων, 42% μείωση από το ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης).

 2. Συρρίκνωση κοινωνικών δομών και το πέρασμά τους στους ιδιώτες.

 3. Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων.

 4. Αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα από φτηνό προσωπικό με συμβάσεις λάστιχο. Αυτό το ζήτημα διαπερνάει όλα τα ‘’εργαλεία’’ της Π.Β.Α.:

 

 • Προώθηση των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού, που συζητήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβούλιο (Π.Σ.) και κατάγγειλε η ΛΑΣ.

 • Μεταφορά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων από τον κρατικό π/υ στους π/υ των περιφερειών από τους ΚΑΠ, που μειώνονται συνεχώς και, σε τελική ανάλυση, την σύνδεση της μισθοδοσίας με πρόσθετη φορολογία προκειμένου να μισθοδοτούνται οι εργαζόμενοι και την αντικατάστασή τους, σταδιακά, με εποχιακούς και συμβασιούχους.

 

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑΣ ενημέρωσαν το Π.Σ για την παρέμβαση σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, με κατάθεση ερώτησης στη Βουλή, ενάντια στην εξέλιξη αυτή και κάλεσαν τους περιφερειακούς Συμβούλους να αρνηθούν να ψηφίσουν την εγγραφή στον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου ποσού. Να μην δεχτούν να αναλάβουν την ευθύνη να καλύπτεται η μισθοδοσία των υπαλλήλων από τον μίζερο π/υ της περιφέρειας αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διεκδικήσει το Π.Σ. τους μόνιμα παρακρατημένους νομοθετημένους πόρους,

 

 

 

Είναι επίσης γνωστό ότι για την υλοποίηση όλων αυτών υπάρχει επιτήρηση.

 

Αναιρείται στην ουσία ο ρόλος του Π.Σ μια και, μεταξύ άλλων, στην ουσία έρχεται ο π/υ έτοιμος από την κυβέρνηση, ελέγχεται από το παρατηρητήριο και τελικά εγκρίνεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Οι περιφ. Σύμβουλοι καλούμαστε να τον ψηφίσουμε χωρίς καμιά παρέκκλιση.

 

Για όλα αυτά, δήλωσαν οι Σύμβουλοι της ΛΑΣ, καταψηφίζουμε τον π/υ που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων και εντάσσεται στην πολιτική της ΕΕ που οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία και για το λαό των νησιών της ΠΒΑ. Καταγγέλλουμε το ρόλο που καλείται να παίζει και η Π.Β.Α, να διασφαλίζει δηλαδή την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της ιδιωτικοποίησης, για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

 

Ταυτόχρονα καλούμε, κατέληξαν, το λαό των νησιών μας να διεκδικήσει αγωνιστικά:

 

 1. Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των κατοίκων των νησιών μας.

 2. Να δοθούν όλοι οι παρακρατηθέντες πόροι.

 3. Διεύρυνση και όχι συρρίκνωση ή κατάργηση  δομών και υπηρεσιών.

 4. Μόνιμη και σταθερή εργασία. Προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών και των διευρυμένων αναγκών. Καμιά απόλυση και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

 5. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και έργων. Όχι στην επιχειρηματική δράση μέσω των ΣΔΙΤ και στις παραχωρήσεις σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ των υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών.

 6. Ικανοποιητικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων(ΠΔΕ) για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών, αθλητικών αναγκών.

 7. Χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής  και αντιπυρικής προστασίας.

 8. Να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά μας. Μείωση του ΦΠΑ στο 50% και να καταργηθεί στα είδη πρώτης ανάγκη. Καμιά φορολογία (χαράτσι) στο κρασί.

 

Σάμος 27/11/2015

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue