Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Η Λ.Συσπείρωση Β. Αιγαίου για το ΕΣΠΑ Β. Αιγαίου

Η Λ.Συσπείρωση Β. Αιγαίου για το ΕΣΠΑ Β. Αιγαίου

by ikariaki.gr
2 views

λασ βορειου αιγαιου

 

Σχόλιο

Το ΕΣΠΑ Β. Αιγαίου ερήμην του Περιφερειακού Συμβουλίου   και   των Δημοτικών  Συμβουλίων του Βορείου Αιγαίου.

 

Το ΚΚΕ και οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις που στηρίζει το ΚΚΕ, ξεσκέπασαν από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του νόμου «Καλλικράτης» τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα και το ¨ότι η εφαρμογή του θα αφαιρέσει κάθε αυτοδιοικητικό ίχνος από τους Δήμους και τις Περιφέρειες.  Την ίδια περίοδο οι άλλες παρατάξεις διατύπωναν  αντιρρήσεις  μόνο για το χωροταξικό του νόμου Λέσβου,  ενώ θεωρούσαν ότι, κατά τα άλλα, θα είναι θετικός για το λαό και την Αυτοδιοίκηση. Έφταναν μάλιστα στο σημείο να  μιλούν για Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια που θα έχουν ρόλο «μικρών τοπικών κοινοβουλίων».

Τα πεντέμισυ χρόνια  εφαρμογής του «Καλλικράτη»  σε Περιφέρειες και Δήμους δικαίωσαν πλήρως  το ΚΚΕ και τις παρατάξεις που στηρίζει, ως προς την ουσία και το περιεχόμενο της νέας «Αυτοδιοίκησης». Σήμερα έχει γίνει πλέον φανερό ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της αστικής κρατικής διοίκησης, εφαρμοστές της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα Περιφερειακά και Δημοτικά  Συμβούλια  και οι  Επιτροπές τους αποτελούν απλούς εφαρμοστές της κυβερνητικής πολιτικής και ασχολούνται συνήθως με θέματα ελάσσονος σημασίας.  Για  τη στρατηγική  ανάπτυξης στην περιοχή μας με στόχο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, ούτε λόγος να γίνεται. Και κάθε φορά που οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης θέτουν τέτοια θέματα αντιμετωπίζουν τη στείρα άρνηση. Αρκούνται σε δράσεις ελεημοσύνης για να αποπροσανατολίζουν τη αγανάκτηση των θυμάτων της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ΕΕ, που με επιμέλεια εφαρμόζουν.

Σε μια εποχή που περικόπτονται δραστικά οι κρατικοί πόροι για την κάλυψη των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων (πάνω από 60%), αποφασίζεται η διάθεση των κονδυλίων  ΕΣΠΑ από άλλα όργανα, ερήμην των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση και χωρίς κανενός είδους έλεγχο από τα αιρετά όργανα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 1ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης (ΕΠ) του Επιχειρηματικού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2014-2020, γνωστού  ως νέου ΕΣΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου 2015 στην… Αγία Παρασκευή Λέσβου (γιατί άραγε όχι στη Μυτιλήνη ;).

Στην ΕΠ του προγράμματος συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου 36 εκπρόσωποι  υπηρεσιών Υπουργείων και δημοσίων, κυρίως, φορέων, και χωρίς δικαίωμα ψήφου 12 εκπρόσωποι φορέων, οι περισσότεροι από διάφορες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόεδρος της ΕΠ και Περιφερειάρχης κ. Χρ. Καλογήρου, που υπογράφει τις προσκλήσεις, φρόντισε να μην προσκληθούν  οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ούτε καν οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων. Αυτοί, κατά την ηγεσία της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης, δεν πρέπει να έχουν λόγο για το πώς θα διατεθούν τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ στην Περιφέρειά μας..

Σήμερα που είναι η ώρα για λήψη αποφάσεων σε όφελος του λαού, αυτές θα παρθούν ερήμην του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου. Προφανώς τρομάζουν και μόνο με την ιδέα ότι κάποιοι θα αποκαλύψουν την αντιλαϊκή φύση όλων αυτών των προγραμμάτων που επεξεργάζεται και επιβάλλει η ΕΈ. και υπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα κυρίως των μονοπωλίων, μακριά από δράσεις και έργα που έχει ανάγκη ο λαός.

Ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν.

Ο αποκλεισμός εκπροσώπων   λαϊκών φορέων που θα μπορούσαν να τους «χαλάσουν τη σούπα», μόνο τυχαίος δεν είναι.

 

Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου

(15/06/2015)

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue