Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Η Κωνσταντίνα Κούνεβα στην Ικαρία σε ανοιχτή ομιλία για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα στην Ικαρία σε ανοιχτή ομιλία για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής

by ikariaki.gr
862 views

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα θα βρεθεί στην Ικαρία στις 27 Μαΐου, στο Παλαιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου στις 7.30μμ στο πλαίσιο συζήτησης που διοργανώνει το Σωματείο “Αιθέρας και Γαία” με θέμα τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής μετά από τραγικές, ακραίες καταστάσεις. Τονίζεται ότι η κ. Κούνεβα δεν έρχεται με την ιδιότητά της ως πολιτικός.

 

Ποια είναι η Κωνσταντίνα Κούνεβα

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι συνδικαλίστρια στον χώρο των καθαριστριών και πρώην ευρωβουλευτής.

Γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Σιλίστρα της Βουλγαρίας. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος του Βέλικο Τάρνοβο. Μετανάστευσε στην Ελλάδα το 2001 για λόγους υγείας του τότε τετράχρονου γιου της, που έπασχε από κάποια καρδιακή πάθηση. Λόγω επιδείνωσης της υγείας του, ο γιος της δεν μπορούσε να εγχειριστεί για δύο χρόνια και η ίδια αναζήτησε εργασία.

Το 2003 ξεκίνησε να εργάζεται στην ΟΙΚΟΜΕΤ, μεγάλη εταιρεία καθαρισμού και ενοικίασης εργατών που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ).  Κατά την εργασία της εκεί, προσπάθησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από τη θέση της γραμματέως της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών/-στριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). Ο αγώνας της αυτός προκάλεσε ενοχλήσεις με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της. Η Κούνεβα είχε αιτηθεί με σωρεία εγγράφων την αλλαγή της βάρδιάς της, από βραδινή σε πρωινή και τη μετακίνησή της από τον σταθμό Αμαρουσίου στον σταθμό Θησείο, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από την εργοδότρια εταιρεία.

Η επίθεση με βιτριόλι που σημάδεψε τη ζωή της

Τα μεσάνυχτα στις 22 Δεκεμβρίου 2008 και ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.

Μετά το συμβάν η Κούνεβα υποβλήθηκε σε διαδοχικές χειρουργικές επεµβάσεις για να αποκαταστήσει μέρος της υγείας της, ενώ ο οισοφάγος της παραμένει κατεστραμμένος. Παρέμεινε στο νοσοκομείο για ένα έτος κατά το οποίο υποβλήθηκε σε πέντε χειρουργεία. Έπειτα έκανε τέσσερις ακόμα χειρουργικές επεμβάσεις σε εξειδικευμένα νοσοκομεία της Γαλλίας. Για τον δράστη της επίθεσης είπε: «Σε μένα το κακό φαίνεται, σε κείνους δε φαίνεται. Αυτός τραβάει πολύ περισσότερα από μένα, είμαι σίγουρη». Η ιστορία της Κούνεβα δραματοποιήθηκε από το Μισέλ Φάις στο θεατρικό μονόλογο Το κίτρινο σκυλί.

Ο πρώτος άνδρας ερχόταν προς το μέρος μου με έντονο βηματισμό και με επιθετική στάση σώματος, δείχνοντάς μου σαν να ήθελε να μου επιτεθεί και να με ληστέψει. Κάτι το οποίο τελικώς δεν έπραξε. Συνέχισε την πορεία του αφού είδε ότι εγώ έκανα κάποια βήματα για να τον αποφύγω και μετά συνέχισα να περπατάω. Αφού συνήλθα από το σοκ που προκάλεσε, λίγα μέτρα πιο πάνω και στη γωνία του τετραγώνου μού επιτέθηκε ο δεύτερος άνδρας, ο οποίος μου έριξε το οξύ στο πρόσωπό μου.

Χρησιμοποίησε το αριστερό του χέρι καθώς με το δεξί είχε προφυλάξει το πρόσωπό του. Ενώ, από όσο μπορώ να θυμηθώ, ο ίδιος είχε κρατήσει μία ικανή απόσταση ασφαλείας από μένα. Δεν θυμάμαι χαρακτηριστικά του προσώπου του, καθώς δεν μπόρεσα να τον δω καθαρά στο σκοτάδι. Εκείνος που μου έριξε το θειικό οξύ δεν φορούσε γάντια, χωρίς να είμαι και απολύτως βέβαιη, αλλά θυμάμαι με σιγουριά ότι πήρε μαζί του στη μηχανή το γυάλινο δοχείο το οποίο περιείχε το θειικό οξύ

Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη παρά τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις συμπαράστασης που ακολούθησαν. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας μη λεπτομερή και μη αντικειμενική. Τον Ιούλιο του 2013, επιβλήθηκε στην ΟΙΚΟΜΕΤ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά καταβολή αποζημίωσης 250.000 ευρώ, καταλογίζοντάς της ευθύνες για την επίθεση, που αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ως εργατικό ατύχημα. Τον Οκτώβριο του 2013, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Το Φεβρουάριο του 2016 το Μονομελές Εφετείο Πειραιά έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται ευθύνη της εργοδοσίας για την επίθεση που δέχτηκε η Κούνεβα και ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση. Η Κούνεβα ανακοίνωσε ότι θα προσέβαλε δικαστικά την απόφαση του Εφετείου.

Στον στίβο της πολιτικής

Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφια συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη ευρωβουλευτής. Στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν ξανά υποψήφια, αλλά δεν εξελέγη.

banner

Στις εθνικές εκλογές του 2019 ανακοινώθηκε ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ωστόσο, στις 24 Ιουνίου τέθηκε εκτός ψηφοδελτίου, γιατί απέκτησε πρόσφατα (έγινε δημότης του Δήμου Αθηναίων στις 31 Μαΐου) την ελληνική ιθαγένεια και ως εκ τούτου δεν έχει ακόμη εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, με αποτέλεσμα να μην έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Τον Απρίλιο του 2023 ανακοινώθηκε ότι η Κούνεβα θα είναι υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στην Α’ Αθήνας για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue