Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Η Ικαρία μέσα στα νησιά που θα γίνουν ενεργειακά ανεξάρτητα ως το 2030

Η Ικαρία μέσα στα νησιά που θα γίνουν ενεργειακά ανεξάρτητα ως το 2030

by ikariaki.gr
553 views

Τα 30 νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα που πρόκειται να πετύχουν πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία έως το 2030, επιβεβαίωσε η Κομισιόν.

Πρόκειται για νησιά από 10 κράτη μέλη, τα οποία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΕ “30 renewable islands for 2030”.

Όσον αφορά τη χώρα μας, νησί-πρότυπο αποτελεί η Τήλος, που τροφοδοτείται πλέον αποκλειστικά από ΑΠΕ. Στη λίστα εντάσσονται πλέον η Αστυπάλαια, η Λέσβος, η Ικαρία, το Καστελόριζο και τα Ψαρά. Συνολικά από όλη την ΕΕ περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

ren_islands

Υπενθυμίζεται ότι, η πρόσκληση για τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, τον περασμένο Ιούνιο σε φόρουμ της ΕΕ, στην Εσθονία.

Τα νησιά που επιλέχθηκαν θα λάβουν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα λάβουν από την ΕΕ ενίσχυση για να επιτύχουν τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια. Σημειώνεται ότι, κάθε νησί θα έχει λόγο στη διαμόρφωση των βέλτιστων πρακτικών για να πετύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, χωρίς δεσμευτικά μέτρα από την Κομισιόν.

Η Τήλος το πρώτο μεσογειακό νησί που αυτοτροφοδοτείται από αιολική και ηλιακή ενέργεια

Το νησί της Τήλου, ένα μικρό και γραφικό νησί στο Αρχιπέλαγος των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μέρος ενός τεράστιου οικολογικού πάρκου και φυσικού καταφυγίου, αλλά και πλήρως αυτάρκες για τις ενεργειακές του ανάγκες χάρη σε μια ισχυρή επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι το πρώτο από όλα τα μεσογειακά νησιά που αυτοτροφοδοτούνται από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, δηλαδή την πράσινη ενέργεια, κατακτώντας τον Ιούνιο του 2017 δύο βραβεία για την καινοτόμο ιδέα της στο διάσημο διαγωνισμό Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τήλος είναι ένα φυσικό καταφύγιο εξαιρετικής βιοποικιλότητας, με περισσότερα από 150 είδη μόνιμων και μεταναστευτικών πτηνών, πάνω από 650 ποικιλίες φυτών και ένα δίκτυο υπόγειων πηγών που τροφοδοτούν πέντε υγροβιότοπους. Από το 2006, το νησί έχει κηρυχθεί φυσικό πάρκο και είναι εγγεγραμμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Προστασία του Περιβάλλοντος Natura 2000. Για να ενισχύσει το μεγάλο φυσικό δυναμικό του νησιού και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, η Τήλος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο ενεργειακό πρότυπο, ένα υβριδικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργεί με μπαταρίες οι οποίες επαναφορτίζονται από μια ανεμογεννήτρια 800 κιλοβάτ και ένα φωτοβολταϊκό ηλιακό πάρκο, με άλλα λόγια παράγει ενέργεια από το δικό της αιολικό πάρκο και τις ηλιακές γεννήτριες.

Η καινοτομία έγκειται σε ένα πρωτότυπο σύστημα μπαταριών που βελτιώνει την αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Έτσι το δίκτυο παραμένει τροφοδοτούμενο κατά τη διάρκεια ηλιόλουστων και θυελλωδών συνθηκών, απελευθερώνοντας την απαιτούμενη ενέργεια σε περιόδους μεγάλης ζήτησης, όπως κατά την τουριστική περίοδο όπου οι απαιτήσεις αυξάνονται δραματικά και χαμηλότερης παραγωγής, όπως τη νύχτα. Το νέο μικροδίκτυο αλληλεπιδρά επίσης με το κύριο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη λειτουργία ενός υβριδικής λειτουργικότητας σχεδιασμένου συστήματος, η Τήλος αναμένεται να γίνει το πρώτο πραγματικά “πράσινο” νησί στη Μεσόγειο.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue