Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Η Ικα.Ρι.Α. για την ψήφιση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος 2016 Δήμου Ικαρίας

Η Ικα.Ρι.Α. για την ψήφιση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος 2016 Δήμου Ικαρίας

by ikariaki.gr
4 views

 

ικα_ρι_α λογοτυποΣτην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας που έγινε την 13/01/2016 με θέμα τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2016,(Ακούστε ΟΛΗ την συνεδρίαση εδώ) ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ μεταξύ άλλων ανέφερε:

 

I. Κυρίες και κύριοι,

 

1.Έξι χρόνια μετά τον μεγαλεπήβολο (υποτίθεται) σχεδιασμό των τότε κυβερνήσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση, έγινε πλέον πασιφανές σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που καλόπιστα, πίστεψαν στην επίκληση της μεταρρυθμιστικής πνοής του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ότι το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε τελικά το όχημα προώθησης των μνημονιακών πολιτικών στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης. Πολιτικές που ασκήθηκαν όχι βέβαια με την συναίνεση και συμπόρευση της Αυτοδιοίκησης αλλά με την μονομερή επιβολή κυβερνητικών επιλογών που ουσιαστικά οδήγησαν στην απομείωση των θεσμικών, κοινωνικών, δημοκρατικών, αναπτυξιακών και οικονομικών δυνατοτήτων της Αυτοδιοίκησης.

 

Είναι γεγονός ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ αποτέλεσε όχημα υλοποίησης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιτάσσει «λιγότερο κράτος», δημοσιονομική πειθαρχία σε βάρος των κοινωνικών αναγκών, ανταγωνιστικότητα αντί ενίσχυση της απασχόλησης και κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

 

2. Η κυβέρνηση εξάγγειλε την κατάργηση του ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ’’ και την αντικατάσταση του από ένα ριζοσπαστικό θεσμικό πλαίσιο με δημοκρατία, διαφάνεια και άμεση κοινωνική συμμετοχή.

banner

 

Αυτό όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

 

Πίστευα και πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση αφουγκράζεται τους προβληματισμούς της αυτοδιοίκησης.

 

Όμως εμείς σήμερα έχουμε μπροστά μας ένα προϋπολογισμό του Δήμου για το 2016, σχεδιασμένο σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο μνημονιακός νόμος ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’ υπό την αυστηρή επιτήρηση του ΠΟΑ (Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας).

 

Η εισήγηση μου επομένως θα είναι ίδια με την εισήγηση που έκανα και για τον προϋπολογισμό του 2015.

 

Η Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης όπως εδώ και πολύ καιρό έχει επισημανθεί από κόμματα, φορείς αλλά και θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Είναι όπως προανέφερα το αποτέλεσμα των μνημονιακών μέτρων και του ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ’’ με την περικοπή των λειτουργικών πόρων κατά 65% και πλέον αλλά και των δημοσιονομικών δεσμεύσεων του ‘’ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ’’.

 

Τι είναι το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ (Π.ΟΑ.);

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το ελεγκτικό όργανο που συγκροτήθηκε το 2013 κατ’ εντολήν της ΤΡΟΙΚΑΣ, από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών με σκοπό να δίνει σε κάθε Δήμο αναλυτικές κατευθύνσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Δίνει εντολές που επενδύει τα έσοδα του ο κάθε Δήμος, ποια χρήματα και με τι δεσμεύσεις, σε ποιους κωδικούς.

 

Εν ολίγοις το Π.Ο.Α. καταρτίζει τον προϋπολογισμό του κάθε Δήμου και επομένως είναι ένας μηχανισμός ποδηγέτησης και ελέγχου της τοπικής αυτοδιοίκησης, προωθεί τις μνημονιακές πολιτικές, πολιτικές οικονομικής ασφυξίας των Ο.Τ.Α. και άρα εξαθλίωσης της κοινωνίας.

 

Όπως αντιλαμβάνεστε με το Π.Ο.Α. καταργείται το αντίστοιχο άρθρο του Συντάγματος που προβλέπει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.

 

Σας θυμίζω ότι στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), αιρετοί όλων των κομμάτων έχουν στηλιτεύσει και καταγγείλει τον ρόλο του Π.Ο.Α.

 

Έρχεται λοιπόν σήμερα ο Δήμαρχος και η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση και μας παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα, ο οποίος έχει συνταχθεί καθ’ υπόδειξη του Π.Ο.Α.

 

Ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση, δεν στηρίζονται με δράσεις του οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες. Δεν υπάρχουν κωδικοί υγείας, κοινωνικών παροχών, πρόνοιας. Ο κωδικός της παιδείας είναι μειωμένος, στην κυριολεξία ανύπαρκτος.

 

Περιμέναμε από την Λαϊκή Συσπείρωση ένα προϋπολογισμό που να απαντάει σε βασικές κοινωνικές ανάγκες (φτώχεια, ανεργία, ανασφάλιστοι δημότες μας, οικονομική στήριξη του Γηροκομείου, περιβάλλον και ποιότητα ζωής).

 

Κυρίες και κύριοι:

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση στις σημερινές συνθήκες πρέπει να στηρίζει την ίδια την κοινωνία. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι περιμένουν πολλά από την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε.

 

Συνεπώς δεν μπορώ να συμφωνήσω με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα και άρα τα καταψηφίζω.

 

II. Αναφερόμενος στο ψήφισμα που πρότεινε στο συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση ο κύριος Σταμούλης ανέφερε τα εξής:

 

Καταρτίσατε ένα προϋπολογισμό σύμφωνα με όσα προβλέπει ο μνημονιακός νόμος ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’ και με την καθοδήγηση του Π.Ο.Α. και την ίδια στιγμή καταγγέλλετε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές και ότι δεν έχει καταργήσει τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και το Π.Ο.Α.

 

Αυτό κατά την γνώμη μου είναι αντίφαση και ένδειξη πολιτικής ανευθυνότητας.

 

Γιατί δεν κάνει η Δημοτική Αρχή την υπέρβαση να καταρτίσει προϋπολογισμό σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές;

 

Δεν αντιλαμβάνομαι επομένως την σκοπιμότητα του συγκεκριμένου ψηφίσματος.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue