Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Η επόμενη ημέρα μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά – Ζώντας με τις συνέπειές της

Η επόμενη ημέρα μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά – Ζώντας με τις συνέπειές της

by ikariaki.gr
2 views

Φωτιά στο βουνό

Σοβαρές είναι οι συνέπειες των πυρκαγιών και το διάστημα μετά την κατάσβεσή τους, αφού αφήνουν ανοιχτές πληγές στους τόπους που δοκιμάστηκαν.

Τα αναπνευστικά προβλήματα, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα, που επιβαρύνονται περισσότερο, καθώς οι ουσίες που περιέχει ο αέρας που προκύπτει από την πυρκαγιά «δηλητηριάζουν» τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το θέμα της ύδρευσης, καθώς η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος επηρεάζει και τη λειτουργία των αντλιών, συνεπώς το δίκτυο ύδρευσης αντιμετωπίζει προβλήματα.

Σε άλλες περιπτώσεις, από τις υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν σωλήνες ύδρευσης και επίσης δημιουργείται πρόβλημα, που έχει σοβαρές συνέπειες σε θέματα διατροφής, υγιεινής, κλπ

Τη διατροφή, καθώς οι διακοπές ρεύματος σε όσα καταστήματα δεν έχουν γεννήτριες δημιουργούν αλλοιώσεις σε τρόφιμα που χρειάζονται ψυγείο.

Την ενημέρωση, αφού οι διακοπές ρεύματος δημιουργούν θέμα στην παρακολούθηση τηλεοπτικού προγράμματος και διαδικτύου, ενώ το ραδιοφωνικό πρόγραμμα «βολεύεται» και με φορητά ραδιοφωνάκια. Ειδικά όταν μέσω των ΜΜΕ μεταδίδονται χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το θέμα της αντιμετώπισης πλημμυρών το χειμώνα, αφού το πράσινο συγκρατεί τα νερά. Οι πλημμύρες έχουν τον κίνδυνο να παρασυρθεί το χώμα, άρα να δυσκολευτεί η αναδάσωση. Γι αυτό απαιτούνται έργα ξεκινώντας από το πιο απλό, την τοποθέτηση κορμών δέντρων που έχουν πέσει, στις καμένες περιοχές, που συγκρατούν το χώμα.

Την πανίδα της περιοχής. Θυμηθείτε τις τραγικές εικόνες από τα απανθρακωμένα ελάφια στην Πάρνηθα.

Το θέμα της ανεξέλεγκτης βόσκησης, που αποτελεί νούμερο ένα κίνδυνο στα τρυφερά βλαστάρια των αναδασώσεων.

banner

Θέματα αγροτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας, ανάλογα με τις περιοχές που έκαψε η φωτιά και την ενδεχόμενη χρήση τους για τις προαναφερόμενες δραστηριότητες.

Το θέμα της ενημέρωσης των πολιτών, για το πώς γίνεται μια αναδάσωση, της εξασφάλισης των μέσων γι αυτήν και τελικά την οργάνωσή της.

Τα ειδικά κίνητρα, όταν η πυρκαγιά είναι μεγάλη και η περιοχή ανακηρυχτεί ως «ιδιαιτέρως πληγείσα», που σημαίνει από μεταθέσεις στρατευμένων κοντά στον τόπο τους για να συμβάλλουν στην ανασυγκρότησή του και να μην αιμορραγεί οικονομικά η οικογένειά τους. Επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις στους επαγγελματίες της περιοχής.

Προφανώς και η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπικά βιώματα και εμπειρίες από την παρουσία του γράφοντος στη μεγάλη και πολύνεκρη πυρκαγιά της Ικαρίας το 1993 και την On air συμμετοχή όλο εκείνο το διάστημα, στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, που δούλευε με γεννήτρια. Από εκεί και με αυτόν τον τρόπο, είχαν γίνει τότε και οι πρώτες τηλεφωνικές ανταποκρίσεις στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ.

Αντίστοιχες δοκιμασίες είναι βέβαιο ότι πέρασαν και όσοι βρέθηκαν ή εργάζονταν σε περιοχές που δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα (Χίος, Ηλεία, κλπ).

 

Νάσος Μπράτσος

ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue