Home Κοινωνία Η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία για την κινητοποίηση στο Υπουργείο

Η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία για την κινητοποίηση στο Υπουργείο

by ikariaki.gr
1 views

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕΠ Ι Τ Ρ Ο Π Η  Α Γ Ω Ν Α  Γ Ι Α  Τ Η Ν  Υ Γ Ε Ι Α  σ ε  Ι κ α ρ ι ά κ α ι Φ ο ύ ρ ν ο υ ς

banner

9 Ιούνη 2013

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Εκατοντάδες Ικαριώτες συμμετείχαν μαζικά και αγωνιστικά στην συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας και την πορεία στη Βουλή την Παρασκευή 7/6, ημέρα πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας η οποία, θυμίζουμε, προέκυψε με απόφαση των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στην Υγεία στη βάση της εξαγγελίας της δικής μας κινητοποίησης μετά κι από πίεση κι άλλων νοσοκομειακών συλλόγων της περιφέρειας και των Αθηνών.

Πάνω από εκατό συμπατριώτες μας (μέλη της Επιτροπής Αγώνα, εκπρόσωποι συλλόγων χωριών και κάτοικοι του νησιού μας) ταξίδεψαν με κάθε διαθέσιμο μέσο για την κινητοποίηση στην Αθήνα ενώ η ανταπόκριση της Καριώτικης παροικίας ήταν επίσης εντυπωσιακή, δίνοντας τον τόνο στην συγκέντρωση μαζί με τους Λημνιούς που συγκεντρώθηκαν για τον ίδιο σκοπό (η παρουσία των Λημνιών θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν είχαν επιτρέψει οι άθλιες θαλάσσιες συγκοινωνίες μαζικότερη μετακίνηση απ' το νησί ). Επίσης υπήρξε μια μικρή παρουσία κι απ' τη Νάξο.

 

Στα πλαίσια της κινητοποίησης είχε από πολύ καιρό ζητηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Όμως όλοι από τον Υπουργό μέχρι τον Γενικό Γραμματέα επέλεξαν να κρυφτούν! Τελικά, μετά από ένταση και μεγάλες πιέσεις των αντιπροσωπειών από Ικαρία και Λήμνο, συνάντηση πραγματοποιήθηκε με το διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Υγείας

Στη συνάντηση τέθηκε ομόφωνα από τις αντιπροσωπείες το αίτημα των φορέων Ικαρίας και Λήμνου για πλήρη αυτονομία των νοσοκομείων μας, απορρίπτοντας το καθεστώς διασύνδεσης που προωθεί το Υπουργείο, δηλαδή το μεταβατικό στάδιο πριν την πλήρη συγχώνευση. Ζητήσαμε για άλλη μια φορά να μας δοθεί η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ της 18/2, η οποία -αν και αποτελεί δημόσιο έγγραφο- κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό εδώ και 4 μήνες ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη άμεσης κάλυψης των κενών στα Περιφερειακά Ιατρεία.

Ο κ.Πεντέας σχεδόν για όλα τα ζητήματα δήλωσε άγνοια ή αδυναμία απάντησης και πως θα μεταφέρει τα όσα τέθηκαν απ' την πλευρά μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από όσα μας είπε.

  • Στο ζήτημα της αυτονομίας τους χειρισμούς τους έχει αναλάβει προσωπικά ο υπουργός και όπως ανακοινώθηκε στις 3/6 η κατεύθυνση είναι τα νοσοκομεία Λήμνου κι Ικαρίας να επανέλθουν σε καθεστώς διασύνδεσης (δηλαδή όχι πλήρως αυτόνομα όπως διεκδικούμε) με νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα αλλά σε χρόνο που δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς.

  • Τη προσεχή Δευτέρα θα ανακοινωθεί η πρόσληψη 150 μόνιμων γιατρών πανελλαδικά, με τους 75 να προορίζονται για νησιωτικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Ικαρία.

  • Την απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ δεν μπορεί να μας την κοινοποιήσει ούτε ξέρει που βρίσκεται.

  • Το υπουργείο δείχνει το ενδιαφέρον του (!) για την Ικαρία, προκηρύσσοντας θέσεις επικουρικών γιατρών που ο αριθμός τους είναι δυσανάλογος (!!!) με τον πληθυσμό του νησιού μας.

Στη συνέχεια, προκλητικά κι ενώ συνεχίζονταν να του τίθενται ζητήματα αποχώρησε απροειδοποίητα από το χώρο, δείχνοντας πόσο πολύ σέβονται αυτός και η πολιτική ηγεσία υπουργείου τους κατοίκους των νησιών μας. Είναι φανερή η αδυναμία απάντησης του Υπουργείου στον σκληρό αντίλογο που του γίνεται και για να τον αποφύγει καταφεύγει σε συναντήσεις κατ' επιλογή προσπαθώντας παράλληλα να απαξιώσει έτσι τις κινητοποιήσεις μας.

 

Στην πορεία που ακολούθησε προς τη Βουλή το μπλοκ της Επιτροπής Αγώνα και των Ικαριωτών (και των υπόλοιπων νησιωτών) ήταν το μαζικότερο κι έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του φωνάζοντας συνθήματα δυναμικά κι ασταμάτητα. Στη διαδρομή η πορεία ενώθηκε με τους καθηγητές που είχαν συγκεντρωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την προσφυγή ενάντια στη επιστράτευσή τους και κατέληξε στο Σύνταγμα. Εκεί μας προτάθηκε από τους Λημνιούς, που είχαν ήδη κανονίσει συναντήσεις με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών ομάδων, να υπάρχει και δική μας συμμετοχή. Μετά από συνεννόηση και έγκριση απ' τους παρευρισκόμενους συμπατριώτες μας, 18μελής αντιπροσωπεία από συλλόγους και φορείς της Ικαρίας συναντήθηκε με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να καταθέσουν εντός της εβδομάδας στην βουλή τροπολογία για την πλήρη αυτονομία των νοσοκομείων Λήμνου και Ικαρίας. Επίσης, δεσμεύτηκαν ότι θα επιδιωχθεί από την πλευρά τους η κοινοποίηση της απόφασης του ΚΕΣΥΠΕ της 18/2. Λόγω χρόνου δεν ήταν δυνατό να γίνουν συναντήσεις με τις υπόλοιπες ομάδες τις οποίες όμως συνάντησαν οι φορείς του Λήμνου.

 

Οι προθέσεις του Υπουργείου για επαναφορά στη διασύνδεση δεν μπορούν να καλύψουν το αίτημά μας για πλήρως αυτόνομο νοσοκομείο στην Ικαρία. Εντούτοις όπως και οι προκηρύξεις θέσεων επικουρικών γιατρών-λοιπού προσωπικού, τα μικρά βήματα στο ζήτημα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού κλπ αποδεικνύουν την πίεση που άσκησαν οι αγώνες μας όλο το προηγούμενο διάστημα. Στις συζητήσεις μετά την κινητοποίηση, κοινή ήταν η θέση όλων μας για ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών και των κινητοποιήσεων με όρους μαζικότητας και ενότητας. Μεγάλη νίκη για εμάς αποτελεί η ενεργοποίηση του κόσμου που αποτυπώθηκε στη συμμετοχή στο ταξίδι και στην γενικότερη παρουσία των Καριωτών στο συλλαλητήριο.

 

Δ Ε Ν Σ Τ Α Μ Α Τ Α Μ Ε – Σ Υ Ν Ε Χ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε Τ Ι Σ Κ Ι Ν Η Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ

 

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ

 

Σημείωση

 

Το μεγαλύτερο μέρος για τα έξοδα του ταξιδιού καλύφθηκε από τις ενισχύσεις των συμπατριωτών μας που δεν μπορούσαν οι ίδιοι να ταξιδέψουν μαζί μας. Τους ευχαριστούμε πολύ.

 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Αθήνα, πραγματοποιήθηκε στο καράβι συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα. Μεταξύ άλλων καθορίστηκε η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής που θα γίνει την ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 9 το βράδυ στην αίθουσα του Κάμπου. Θα γίνει εκτίμηση της κινητοποίησης στην Αθήνα κι όλων των τελευταίων εξελίξεων ενώ θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματά μας.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

Διαβάστε το ρεπορταζ της Ικαριακής Ραδιοφωνίας για την κινητοποίηση των Ικαρίων έξω από το Υπουργείο Υγείας ενάντια στη συγχώνευση του Νοσοκομείου τους.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue