Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Η επιστολή για το Νοσοκομείο Ικαρίας όπως παραδόθηκε στον Υπουργό

Η επιστολή για το Νοσοκομείο Ικαρίας όπως παραδόθηκε στον Υπουργό

by ikariaki.gr
6 views

SAM_0465 copyΑγαπητοί συμπατριώτες/τισες και φίλοι,

 

Σας προωθώ την τελική επιστολή, όπως δόθηκε σήμερα ιδιοχείρως στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Καλλίρη, πρωτοκολλήθηκε στη Γραμματεία του Υπουργού, κ. Λυκουρέντζο, και στη συνέχεια κοινοποιήθηκε ηλεκτρονικά σε όλους τους αποδέκτες που αναφέρονται σ’αυτήν. Εκπρόσωποι των Συλλόγων μαζί με τη Βουλευτή Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων, κα Καλογερή, και εκπρόσωπο από το Νοσοκομείο Ικαρίας – επιτροπή αγώνα για την υγεία σε συνεργασία με εκπροσώπους από τη Λήμνο και τη Νάξο, επεδίωξαν συνάντηση, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου. Τελικά η συνάντηση έγινε με το Γενικό Γραμματέα, ο οποίος ενημέρωσε τους εκπροσώπους ότι με εισήγησή του, η οποία θα δοθεί στην αρμόδια επιτροπή στις 18/2/13, θα δοθεί εξαίρεση στα Νοσοκομεία Ικαρίας και Λήμνου, τα οποία θα παραμείνουν αυτοτελή ΝΠΔΔ. Επομένως, σε λίγες μέρες θα ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι….

 

Θα είμαστε σε επικοινωνία, παρακολουθώντας τις εξελίξεις.  

Πολλούς χαιρετισμούς

Μαρίνα Μουλά

Σύλλογος Επιστημόνων


 

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2013

banner

 

ΘΕΜΑ : Συγχώνευση του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας με το ΓΝ Σάμου

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Με την παρούσα επιστολή οι Σύλλογοι της Ικαρίας και των Φούρνων εκφράζουμε ανεπιφύλακτα την αντίθεσή μας αλλά και την αγανάκτηση και οργή μας για την απόφαση συγχώνευσης του νοσοκομείου της Ικαρίας με το ΓΝ Σάμου, η οποία εκδόθηκε στις 31.12.2012 (ΦΕΚ 3486 τ.Β΄).

 

Η Ικαρία που μόλις πρόσφατα (17 Ιουλίου και 4 Νοεμβρίου 2012) γιόρτασε τα 100 χρόνια της απελευθέρωσής της από τους Τούρκους και της ένωσής της με τη μητέρα Ελλάδα, δε βρήκε όλα αυτά τα χρόνια την ανταπόκριση που έπρεπε στα πολλαπλά προβλήματά της. Οχι μόνο δεν ελήφθησαν σχεδόν ποτέ υπόψη οι σημαντικές ιδιαιτερότητές της που επιβάλλουν ειδική αντιμετώπιση, αλλά σήμερα καλείται να πληρώσει το τίμημα των κυβερνητικών – πολιτικών επιλογών, με τη συγχώνευση – κατάργηση δημόσιων οργανισμών, και κυρίως του νοσοκομείου της.

 

Κύριε Υπουργέ,

Καλύτερα από όλους γνωρίζετε ότι η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, πρέπει να παρέχεται ισότιμα σε όλους τους πολίτες σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας. Η επίσης κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα «αρχή της νησιωτικότητας», αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών και επομένως την ανάγκη ειδικών πολιτικών για την ισότιμη ανάπτυξή τους σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Η απόφαση συγχώνευσης του νοσοκομείου της Ικαρίας, το οποίο μάλιστα κτίστηκε εξ’ολοκλήρου από την Ικαριακή κοινωνία, κυρίως μετανάστες Ικαριώτες της δεκαετίας του 50, με το ΓΝ Σάμου:

  • δε σέβεται τις παραπάνω επιταγές του Συντάγματος,

  • δε λαμβάνει υπόψη την αδυναμία – άρνηση της Πολιτείας να εφαρμόσει οποιαδήποτε πολιτική στην ακτοπλοία, με αποτέλεσμα η Ικαρία τα τελευταία χρόνια να μην έχει τακτική και ασφαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση ούτε με το Κέντρο ούτε καν με τη Σάμο,

  • αγνοεί τις ειδικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Ικάριο Πέλαγος, οι οποίες για μεγάλο αριθμό ημερών καθόλη τη διάρκεια του έτους, και ειδικά το χειμώνα σχεδόν κάθε εβδομάδα, αποκλείουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού τόσο με το Κέντρο όσο και με τη Σάμο και δεν επιτρέπουν πολλές φορές ούτε και την έλευση ελικοπτέρου για έκτακτες περιπτώσεις,

  • αδιαφορεί για τους επισκέπτες του νησιού, μεγάλο μέρος των οποίων είναι άνθρωποι με προβλήματα υγείας που έρχονται από όλο τον κόσμο στην Ικαρία ειδικά για τις παγκοσμίου φήμης θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών της πηγών (που επιμένει να αγνοεί η ελληνική πολιτεία) και οι οποίοι χρειάζονται συστηματική ιατρική υποστήριξη και δυνατότητα άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης,

και πάνω απ’όλα,

  • τιμωρεί τους κατοίκους της Ικαρίας, που ζουν σ’ ένα απομακρυσμένο νησί και στηρίζουν ενεργά, με την ίδια τη ζωή τους κα τη ζωή των παιδιών τους, την ανάπτυξη των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το έλλειμα της ελληνικής πολιτείας, όπως στην περίπτωση του νοσοκομείου μας.

 

Σήμερα με τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, την ανεργία και τις αρνητικές εξελίξεις όχι μόνο στα ζητήματα υγείας αλλά και συνολικότερα, η απόφαση για συγχώνευση – υποβάθμιση του νοσοκομείου Ικαρίας, είναι κάτι παραπάνω από καταδικαστική για τη ζωή των συμπατριωτών μας.

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Οι Ικαριακοί Σύλλογοι της παροικίας Αθηνών ζητάμε, σε συμφωνία με το Δήμο Ικαρίας, τη Διοίκηση του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας, το Σύλλογο Εργαζομένων του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας, τον Πανικάριο Σύλλογο Αμερικής, και όλη την τοπική κοινωνία, να αναθεωρηθεί η απόφαση συγχώνευσης του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας με το ΓΝ Σάμου και το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας να παραμείνει αυτοτελές ΝΠΔΔ και να συμπεριληφθεί στις εξαιρέσεις του άρθρου 2 παράγραφος 11 του νόμου 4052/1-3-12. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μαζί με όλους τους φορείς του νησιού μας, για ένα δημόσιο – δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας για όλους, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών υγείας της Ικαρίας, όλες τις ώρες και μέρες του χρόνου.

 

 

 

ΟΙ ΙΚΑΡΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΩΝ

 

 

Πανικαριακή Αδελφότητα

Σύλλογος Ικαρίων Επιστημόνων

Φεστιβάλ Ικαρίας

Σύλλογος Φουρνιωτών «Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ»

Εταιρεία Ικαριακών Μελετών

Σύλλογος Άρτεμις Ταυροπόλος

Σύλλογος Κάβο Πάπας

Σύλλογος Ραχιωτών

Σύλλογος «Ένωση» Κουνιάδου-Βρακάδων-Προεσπέρας

Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος

Σύλλογος Κάμπου «ΟΙΝΟΗ»

Σύλλογος Χρυσοστομιτών

Σύλλογος Περαμεριτών

Σύλλογος Βρακάδων

Σύλλογος Μαγγανιωτών

ΚΥΠΟΤΕ (Κύκλος Πολιτισμού και Τέχνης)

Σύλλογος «Πέζι»

Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πλαγιωτών


Διαβάστε το ρεπορτάζ της Ικαριακής για την Κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue