Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Οι Εκπαιδευτικοί Π.Ε. της Ικαρίας & των Φούρνων για το ασφαλιστικό

Οι Εκπαιδευτικοί Π.Ε. της Ικαρίας & των Φούρνων για το ασφαλιστικό

by ikariaki.gr
10 views

Χωρίς τίτλο

Χωρίς τίτλο1

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

[email protected]

                                                                     ΠΡΟΣ:Μέλη Συλλόγου

                                                                                                                                                ΜΜΕ

 

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

banner

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου που ψήφισε μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, κατέθεσε προς τους «θεσμούς»-δανειστές την πρότασή της για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μετά την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων με το PSI, μετά το «τζογάρισμα» των αποθεματικών με τα δομημένα ομόλογα, μετά από δεκαετίες πολιτικών εισφοροαπαλλαγής, ανοχής στην εισφοροδιαφυγή και μείωσης των εργοδοτικών εισφορών με δικαιολογία τα «κίνητρα στην ατομική επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις», οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θυσιάζονται για άλλη μια φορά, κατ’ εντολή ΕΕ και ΔΝΤ, προκειμένου να δοθούν «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα συμφέροντα, να εξυπηρετηθεί το χιλιοπληρωμένο ληστρικό χρέος και να ενισχυθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Το αντιλαϊκό αυτό νομοσχέδιο πλήττει: τους εν ενεργεία ασφαλισμένους εργαζόμενους (μειώνοντας τις μελλοντικές τους συντάξεις, αυξάνοντας τις εισφορές τους κατά 0,5% και απομακρύνοντας τη στιγμή της συνταξιοδότησης), τους ήδη συνταξιούχους (μετατρέποντας μέρος της σύνταξης τους σε προσωπική διαφορά που εύκολα μπορεί να αφαιρεθεί με τις πρώτες δυσκολίες), τους ανέργους, τους ελαστικά εργαζόμενους, και τη νεολαία. Επιπλέον, εξωθεί μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών) και των αγροτών  είτε στην ετεροαπασχόληση είτε στην ανεργία είτε στη βίαιη υπαλληλοποίησή τους προς τα κάτω και προς όφελος μεγάλων εταιρειών.

Συγκεκριμένα, πέραν των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που έχουν ήδη περάσει (αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια ή 62 με 40 χρόνια δουλειάς, αύξηση των εισφορών υγείας σε παλαιούς συνταξιούχους, κ.ά.):

 1. Ενοποιεί όλα τα Εθνικά Συστήματα σε έναν φορέα με κορμό τον Ε.Φ.Κ.Α. (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης).
 2. Καθιερώνει το  σύστημα των  2 πυλώνων: Κύρια, Επικουρική.  Η κυβερνητική ωστόσο πρόταση αποτελεί ένα βασικό βήμα για να ιδιωτικοποιηθεί η Ασφάλιση, είτε μέσω των Κλαδικών Επαγγελματικών Ταμείων (2ος πυλώνας) είτε μέσω της Ατομικής Ιδιωτικής Ασφάλισης (3ος Πυλώνας), η οποία ενισχύεται σιωπηρά δια της απαξίωσης της κοινωνικής ασφάλισης.
 3. Α’ Πυλώνας: Μειώνει τις κύριες συντάξεις των νέων συνταξιούχων με μία 3ετία προσαρμογής. Η Κύρια Σύνταξη (ο πρώτος πυλώνας) θα έχει πλέον 3 μέρη: (α) την Εθνική Σύνταξη (384 ευρώ), για την οποίαν η Κυβέρνηση θέλει Α.Τ.Α. αλλά στην οποία η τρόικα επιδιώκει να μπούνε και εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να μην την παίρνουν όλοι, β) την Ανταποδοτική, με πολύ χαμηλούς συντελεστές, πχ ασφαλισμένος με συμπληρωμένα τα 35 έτη ασφάλισης με το προτεινόμενο νόμο θα έχει συντελεστή αναπλήρωσης 37,5% επί του συνόλου του ασφαλιστικού του βίου.   (γ) την Προσωπική Διαφορά, που θα υπάρχει για τους νυν συνταξιούχους και θα βαίνει μειούμενη για όσους βγαίνουν τα 3 επόμενα χρόνια. Μέρος της μείωσης των σημερινών συντάξεων θα δίνεται δηλαδή ως προσωπική διαφορά, μέχρι και αυτή να καταργηθεί σε έναν επόμενο γύρο «προσαρμογής» στα οικονομικά αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της λιτότητας.
 4. Β’ Πυλώνας: Μειώνει τις επικουρικές (το ΤΕΑΔΥ που τώρα έχει υπαχθεί στο ΕΤΕΑ). Ταυτόχρονα, αυξάνει το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση σε 3,5% (από 3%) για μας τους εργαζόμενους και 4% (από 3 %) για τους εργοδότες. Δεν αναφέρει τίποτε, επίσης, για το ΜΤΠΥ και το μέρισμα που δίνει το Μετοχικό μας Ταμείο για το οποίο μας κρατάνε 4%. Με βάση το Πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, το προορίζουν για να γίνει προαιρετικό και επαγγελματικό-κλαδικό με τελικό στόχο τις συνέργειες με ιδιώτες.
 5. Γ’ Πυλώνας: Ο τρίτος πυλώνας (που δεν αναφέρεται στον Νόμο αλλά υπάρχει ήδη στη ζωή) θα είναι η ατομική ιδιωτική ασφάλιση (πχ προγράμματα σε Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες, κτλ), που θα προκύψει ως φυσιολογική ανάγκη για τη συμπλήρωση του πολύ μικρού εισοδήματος των συνταξιούχων.
 6. Καταργεί σταδιακά το ΕΚΑΣ.
 7. Αυξάνει τις εισφορές αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών σε τέτοιο βαθμό που  εξοντώνει μεγάλα τμήματα τους.

Φυσικά, όλα αυτά τα μέτρα τελούν υπό την έγκριση των «εταίρων» και των «δανειστών» και δεν θα εξαντληθούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου (όποτε αυτό έρθει), αλλά θα αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τους επιβαλλόμενους δημοσιονομικούς στόχους.

Επιπλέον, όλα αυτά τα μέτρα συνεχίζουν τον φαύλο κύκλο: λιτότητα, ύφεση, νέα λιτότητα, νέα ύφεση και ούτω καθεξής. Με την έννοια αυτή δεν αποτελούν κάποια μακροπρόθεσμη ρύθμιση, αλλά ένα ακόμα επεισόδιο στην μνημονιακή ιστορία των τελευταίων 6 χρόνων.

Η ουσία είναι η υποχρέωση -σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο- να μειωθεί το «κόστος» του ασφαλιστικού συστήματος κατά 1,8 δις €, να αποσυνδεθεί σιγά-σιγά το κράτος από τη συνεισφορά του στην κοινωνική ασφάλιση και να ανοίξει ο δρόμος προς την ιδιωτική ασφάλιση.

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αποκρούσουμε την προπαγάνδα Κυβέρνησης και μνημονιακής αντιπολίτευσης, να ενωθούμε με όλες τις δυνάμεις της εργασίας και να απαιτήσουμε:

 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια.
 • Να επιστραφεί (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) στα ασφαλιστικά ταμεία και το τελευταίο ευρώ από τα κλεμμένα  αποθεματικά και να λογοδοτήσουν όσοι, εξυπηρετώντας εντολές τραπεζών-εργοδοτών-κράτους, αρπάξανε τα χρήματά μας.
 • Να μη μειωθεί η κρατική χρηματοδότησηστα ασφαλιστικά ταμεία, για την αποπληρωμή του απεχθούς δημόσιου χρέους.

Διεκδικούμε:

 • Ένα αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για όλουςτους εργαζόμενους με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για να ζούμε αξιοπρεπώς.
 • Δωρεάν κάλυψη υγείας και περίθαλψη για όλους.
 • Πρόνοια και παροχές με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.
 • Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας.
 • Όχι στη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης και του Μετοχικού. Όχι στη μείωση του εφάπαξ.
 • Πλήρη ασφάλιση για τους ελαστικά εργαζόμενους και τους ανέργους.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΣ !

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ !

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ – ΝΑ  ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Πρόεδρος                                                                     Η Γραμματέας

 

Φώτης Μαντζώρος                                                                  Μαρίνα Ζαχαροπούλου

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

[email protected]

                                                                     ΠΡΟΣ: Μέλη Συλλόγου

                                                                                  ΔΙΠΕ Σάμου

                                                                     ΔΟΕ

                                                                                                                                                ΜΜΕ

 

ΘΕΜΑ: Καταγγελία επιβολή πειθαρχικής ποινής

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας και Φούρνων καταγγέλλει ομόφωνα και απερίφραστα  την επιβολή της πειθαρχικής ποινής της έγγραφης επίπληξης από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου σε 5 συναδέλφισσες μέλη του Συλλόγου (3 δασκάλες του 2ου Δημ. Σχ. Ραχών και 2 μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου) μετά την  αναφορά της Διευθύντριας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ραχών.

 

Η επιβολή πειθαρχικών ποινών όχι μόνο δε συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά τα περιπλέκει.

 

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της πειθαρχικής ποινής της έγγραφης επίπληξης στις 5 συναδέλφισσες.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Πρόεδρος                                                                  Η Γραμματέας

 

 

 

 

Φώτης Μαντζώρος                                                      Μαρίνα Ζαχαροπούλου

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

[email protected]

                                                                     ΠΡΟΣ: Μέλη Συλλόγου

                                                                                  ΔΙΠΕ Σάμου

                                                                     ΔΟΕ

                                                                                                                                                         ΜΜΕ

 

ΘΕΜΑ: Για το Σύλλογο και τη λειτουργία του

 

Με αφορμή ότι (με ανορθόδοξο ομολογουμένως τρόπο) τέθηκαν κάποια ζητήματα, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας και Φούρνων αποφάσισε ομόφωνα ότι οφείλει να ξεκαθαρίσει προς κάθε ενδιαφερόμενο/η:

 

 1. Ο Σύλλογος αποφασίζει ποιοι θεωρούνται μέλη του και ποιοι όχι, με βάση το Καταστατικό του και τις αποφάσεις των Γενικών του Συνελεύσεων. Από την ίδρυση του Ειδικού Σχολείου Ικαρίας και μέχρι σήμερα (από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια με όποια σύνθεση και όποιους πολιτικούς/συνδικαλιστικούς συσχετισμούς) γίνονταν και γίνονται δεκτά ως μέλη του Συλλόγου τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κλπ.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού που επιθυμούν να είναι μέλη του και δεν είναι μέλη άλλου πρωτοβάθμιου σωματείου.
 2. Όποιος/α συνάδελφος/ισσα έχει άλλη γνώμη για το θέμα (ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα) εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς το Σύλλογο, συμμετέχει στις συλλογικές διαδικασίες (Γενικές Συνελεύσεις) και προσπαθεί να γίνει η άποψή του πλειοψηφική πείθοντας τους υπόλοιπους· δεν απαξιώνει συνολικά το Σύλλογο, τις διαδικασίες του και την (όποια) προσφορά του με δημόσια κείμενα γενικής απαξίας.
 3. Αν χρειάζεται να επιβεβαιωθεί η μέχρι τώρα πρακτική του Συλλόγου ως προς την αποδοχή των συναδέλφων ΕΕΠ και ΕΒΠ ως μέλη του Συλλόγου, μπορεί να συζητηθεί ως ξεχωριστό θέμα στην επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση.
 4. Τέλος, χωρίς υπεκφυγές επαναλαμβάνουμε ότι κανείς δεν δικαιούται να εμποδίζει τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων προκειμένου να επιβάλει την άποψή του ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Ο Πρόεδρος                                                                  Η Γραμματέας

 

 

 

 

Φώτης Μαντζώρος                                                      Μαρίνα Ζαχαροπούλου

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue