Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Η εκδήλωση στους Φούρνους για την Νησιωτικότητα και Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία

Η εκδήλωση στους Φούρνους για την Νησιωτικότητα και Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία

by ikariaki.gr
88 views

Το Δημαρχείο Φούρνων Κορσεών

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο και της διαδικασίας εξειδίκευσης δράσεων για τον νησιωτικό χώρο, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, διοργανώνει Θεματικό διάλογο με τίτλο «Νησιωτικότητα και Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία: Προς μια Νησιωτική Πολιτική Συνοχής και ο ρόλος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων» με συνοδευτικές Δράσεις, όπου εκτός της Σάμου, το διήμερο 22 – 23 Ιουνίου 2022 περιλαμβάνει τους Φούρνους και την Θύμαινα. Στην επίσκεψη στους Φούρνους και στη Θύμαινα θα γίνει συνάντηση με τοπικούς φορείς και ειδικά εργαστήρια ανάδειξης ζητημάτων διπλής νησιωτικότητας. 

Η δράση απευθύνεται σε φορείς διαμόρφωσης δημόσιων πολιτικών, αλλά και διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων καθώς και εκπροσώπησης της ΕΕ και εμπλεκομένων Υπουργείων, Επιτελικών Δομών και Διαχειριστικών Αρχών που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα, την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, τις θαλάσσιες μεταφορές και υποδομές καθώς και προσκεκλημένους εκπροσώπους του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού / ερευνητικού τομέα.

Αίθουσα συνεδριάσεων Δήμου Φούρνων

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, στο πανέμορφο νησί των Φούρνων, έφθασε κλιμάκιο με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκη, συνοδευόμενο από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων οργανώσεων και διεθνών οργανισμών, μαζί με μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην έδρα Εναλίων Υποβρυχίων Αρχαιοτήτων. Όλοι ήταν καλεσμένοι από τον Δήμο Φούρνων Κορσεών, που εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο κ. Δ. Καρύδη και Αντιδημάρχους του Δήμου.

Αφού προηγήθηκε ένα μικρό «καφεδάκι υποδοχής» στους επισκέπτες στο λιμάνι, οργανωμένο από τον Δήμο Φούρνων Κορσεών, οι καλεσμένοι προσήλθαν στην αίθουσα εκδηλώσεων, στο ισόγειο του Δημοτικού μεγάρου. Η εκδήλωση άρχισε με ολιγόλεπτες, αλλά άκρως σημαντικές,  παρουσιάσεις των κ.κ. Μάνου Μύτικα και Βασίλη Μεντογιάννη, που παρουσίασαν εμπεριστατωμένα το θέμα των πολλών αρχαίων ναυαγίων πλοίων στον βυθό της περιοχής του ευρύτερου συγκροτήματος των νησιών των Φούρνων. Η παρουσίαση συνοδευόταν από πολύ καλό φωτογραφικό υλικό και βίντεο. 

Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τους αρμόδιους επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων προς τους ομιλητές και στο τέλος ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκης με μια σύντομη ομιλία, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Φούρνων για την διοργάνωση της εκδήλωσης, απευθυνόμενος προς τους ομιλητές τόνισε την σπουδαιότητα των ανακαλύψεων των αρχαίων ναυαγίων, που καθιστούν την περιοχή, από πλευράς σπουδαιότητας των υποβρύχιων εκθεμάτων, ίσως την κορυφαία στο Αιγαίο. Είπε καταλήγοντας, ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και άλλους φορείς, ελληνικούς και διεθνείς, θα χρηματοδοτήσει, μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, την ανάδειξη όλου αυτού του πλούτου των ανακαλυφθέντων ναυαγίων, που έχουν πάρα πολλές αρχαιότητες, από τις οποίες οι επιστήμονες θα βγάλουν πολλά στοιχεία στις μελέτες τους για την ιστορία. 

Υπάρχουν πάρα πολλοί αμφορείς και άλλα αρχαία αντικείμενα, φορτία  των πλοίων που ναυάγησαν, που δίνουν στοιχεία της οικονομίας, μέσω του εμπορίου, αλλά και της ιστορίας του τόπου από τον οποίο προερχόταν το κάθε ναυάγιο πλοίου , που βρίσκεται στον βυθό των νησιών των Φούρνων. 

Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Φούρνων Κορσεών κ. Δημήτρη Καρύδη, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους, τόνισε την μέριμνα του Δήμου για την αξιοποίηση αυτού του χώρου, στον οποίο είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής, με την βοήθεια αυτών των προγραμμάτων θα βοηθήσει στην ευρύτερη ανάπτυξη αυτού του πανέμορφου συγκροτήματος των νησιών των Φούρνων.

Όπως πάντα, οι φιλόξενοι Φουρνιώτες, με επικεφαλής την Δημοτική Αρχή, είχαν διοργανώσει ένα υπέροχο γεύμα αποχαιρετισμού για τους επίσημους προσκεκλημένους, που λίγο αργότερα με το μικρό πλοίο «ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ» μετέφερε όλους τους επισκέπτες στο λιμάνι του Καρλοβάσου όπου θα ακολουθούσε την επόμενη ημέρα μια ακόμα ανάλογη εκδήλωση, με άλλη θεματική ενότητα.

banner

Σαν Ικαριακή Ραδιοφωνία, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, εκτός από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Καρύδη, τους Αντιδημάρχους, τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους και τον κ. Χρήστο Γλαρό κεντρικό Τουριστικό Πράκτορα των Φούρνων, οι οποίοι μας βοήθησαν να κάνουμε αυτή την ανταπόκριση, από το νησί των Φούρνων.    

 

Σωτήρης Πολίτης

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue