Home ΠολιτισμόςΕθελοντισμός Οι Δραστηριότητες του Νοεμβρίου για την Ομάδα Εθελοντών φιλόζωων Ικαρίας

Οι Δραστηριότητες του Νοεμβρίου για την Ομάδα Εθελοντών φιλόζωων Ικαρίας

by ikariaki.gr
3 views

dog 02

Ήταν ένας πολυάσχολος μήνας για την ομάδα. Έχουμε πλέον καταστατικό και είμαστε στην τελευταία φάση της επισημοποίησης της ομάδας ως αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.  Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επισημοποίησης της ομάδας, προσδοκούμε πολλούς Ικαριώτες να βοηθήσουν στο όραμά μας να κάνουμε το νησί της Ικαρίας  ένα νησί φιλικό για τα ζώα, για το οποίο να είμαστε υπερήφανοι.

 

Οι στόχοι μας είναι οι εξής:

•        Η προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας ζώων – κατοικίδιων.

•        Η προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης σχετικά με τη φιλοζωία και δραστηριοτήτων για τα παιδιά

•        Η προώθηση και οργάνωση προγραμμάτων στείρωσης ζώων αδέσποτων και συντροφιάς

•        Η καταγραφή της ευημερίας των ζώων  και ειδικά σκυλιών που ανήκουν σε αγρότες και κτηνοτρόφους και η λήψη των αναγκαίων μέτρων σε περιπτώσεις παραμέλησης και βίας εις βάρος των ζώων, με τελικό σκοπό την οριστική παύση της πρακτικής του δεσίματος σκυλιών στην άκρη των δρόμων

•        Η ανάληψη δράσης σε περιπτώσεις παραβάσεων της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων

•        Η άσκηση πιέσεων και η διοργάνωση εκστρατειών σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό βελτιώσεις στη νομοθεσία που αφορά την ευημερία των ζώων

banner

•        Η διοργάνωση εκστρατείας με σκοπό την ενίσχυση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων

•        Η βελτίωση της ευημερίας των ζώων στην Ικαρία

•        Η συνεργασία με ποικίλους φορείς (Δήμο, Νομαρχία, Αστυνομία και το αρμόδιο Υπουργείο)

•        Η συνεργασία με άλλους ΜΚΟ φορείς στην Ικαρία, όπως επίσης με ΜΚΟ φορείς σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό

•        Η ενθάρρυνση μελών του ευρύτερου κοινού να γίνουν «φίλοι» της εταιρείας

•        Η συγκέντρωση επαρκών πόρων για την κάλυψη των φιλοζωικών δραστηριοτήτων

 

Η Ομάδα Εθελοντών φιλόζωων Ικαρίας έχει γίνει αποδεκτή ως μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προστασία των Ζώων (OIPA), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με δεσμούς με την  Τμήμα Δημόσιας Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών.

 

Δρομολογείται επίσης η δημιουργία ενός ιστότοπου,  που ελπίζουμε να λειτουργήσει στις αρχές Ιανουαρίου. Οι σελίδες του θα περιλαμβάνουν φιλοζωικά θέματα από το νησί, δραστηριότητες για τα παιδιά, συμβουλές σχετικά με την υπεύθυνη ιδιοκτησία κατοικιδίων και θέματα σχετικά με στειρώσεις και φροντίδα ζώων φάρμας.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η ομάδα μας πέρασε 2 μέρες καταγράφοντας τα σκυλιά του νησιού και συγκεκριμένα τα αλυσοδεμένα, φωτογραφίζοντάς τα και καταγράφοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους. Ένας αριθμός αυτών των σκυλιών ανήκουν σε κτηνοτρόφους και άλλα σε ιδιώτες. Εντοπίστηκαν 2 σκυλιά κοντά στο Πετροπούλι, που είχαν σοβαρά θέματα στις συνθήκες διαβίωσής τους κατά παράβαση του Νόμου 4319/2012. Και τα δύο σκυλιά ήταν εξαιρετικά ισχνά (σε επίπεδο νουμ. 2)  και είχαν ανεπαρκές κατάλυμα  – το ένα από αυτά ήταν δεμένο σε βαρέλι και το άλλο σε ένα εγκαταλελειμμένο όχημα. Και οι 2 περιπτώσεις αναφέρθηκαν στον Τοπικό Κτηνίατρο κο Θεοδωράκη, ο οποίος δεσμεύτηκε να μιλήσει στους κτηνοτρόφους. Σε περίπτωση που οι συνθήκες δε βελτιωθούν,  η Ομάδα Εθελοντών φιλόζωων Ικαρίας θα προχωρήσει άμεσα σε λήψη νομικών μέτρων. Τα σκυλιά είναι ζώα που αισθάνονται και είναι απαράδεκτο να διαβιούν σε τόσο απάνθρωπες συνθήκες.

 

Η Ομάδα Εθελοντών φιλόζωων Ικαρίας επίσης οργάνωσε ένα πολύ πετυχημένο τριήμερο πρόγραμμα στειρώσεων. Για άλλη μια φορά ιδιοκτήτες και άνθρωποι που φροντίζουν ζώα στο νησί ανταποκρίθηκαν και έκλεισαν ραντεβού. Συνολικά 57 ζώα στειρώθηκαν και άλλα 5 εξετάστηκαν και έλαβαν αγωγή για διάφορα προβλήματα. Η Ικαρία έχει μια εξαιρετικά κακή φήμη σχετικά με την ευημερία των ζώων. Το να παρατηρεί κανείς το ενδιαφέρον εκείνων που έφεραν τα ζώα τους και τη φροντίδα που δείχνουν με τη συμπεριφορά τους απέναντί τους, αποκαλύπτει  την άλλη όψη της Ικαρίας με πολλούς ανθρώπου που νοιάζονται για τα ζώα.

 

Είμαστε ευγνώμονες στον κο Θεοδωράκη που μας παραχώρησε το χειρουργείο του και μας έδωσε την ευκαιρία να αφιερώσουμε μια μέρα του προγράμματος στον Άγιο Κήρυκο. Μία από τις γάτες που στειρώθηκαν βρέθηκε να πάσχει από μια θανατηφόρο ασθένεια, πυομήτρα και μετά το επιτυχές χειρουργείο που ακολούθησε, επανήλθε πλήρως. Τις επόμενες 2 ημέρες το πρόγραμμα συνεχίστηκε στις εγκαταστάσεις του Αρχιπελάγους, όπου στήθηκε ένα πρόχειρο χειρουργείο. Αυτό είναι το 3ο πρόγραμμα στειρώσεων που διοργανώνεται στους χώρους του Αρχιπελάγους και είμαστε ευγνώμονες για την διάθεση του χώρου και τη συνεργασία τους.

 

Η Ομάδα Εθελοντών φιλόζωων Ικαρίας θα ήθελε επίσης να ευχαριστήσει ιδιαίτερα:

  • Τον κ Ζαχαρία Κεσσέ, για την βοήθειά του με τη σύσταση του καταστατικού  και για άλλες νομικές υπηρεσίες που παρέχει στην ομάδα μας.
  • Την Animal Welfare Trust για τη χορηγία τους σε αυτό το πρόγραμμα στειρώσεων.
  • Το Αρχιπέλαγος, που μας επέτρεψε να κάνουμε χρήση των εγκαταστάσεών τους στις Καστανιές. Το κοντέινερ έγινε ένα ιδανικό προσωρινό χειρουργείο.
  • το  Βασίλη Θεοδωράκη που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε το ιατρείο του στον Άγιο Κήρυκο.
  • Την εταιρεία LEMY RENT A CAR και ειδικά το Δημήτρη για την πολύτιμη βοήθειά του και για τις μειωμένες τιμές του για την ενοικίαση αυτοκινήτου.
  • Την Topsy για το δανεισμό του χειρουργικού φωτισμού.
  • Την Ελευθερία, που αποθήκευσε τα κλουβιά και τα υλικά του προγράμματος.
  • Την Ευγενία Ματαράγκα για την οργάνωση της μεταφοράς του απαραίτητου υλικού και των αναγκαίων εργαλείων από Animal Action στην Αθήνα.
  • Τη Mέλπω και τη Σαλώμη για την πολύτιμη βοήθειά τους.
  • Όλους τους ιδιοκτήτες μου μας εμπιστεύτηκαν τα ζώα τους.

 

Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε με την Ομάδα Εθελοντών φιλόζωων Ικαρίας, μπορείτε να στείλετε το μήνυμά σας στη διεύθυνση  [email protected] ή να μας βρείτε στο Facebook.

 

dog 01

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue