Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Η Διοίκηση του Δήμου Ικαρίας στηρίζει μια ακόμα φορά το αίτημα των συμβασιούχων

Η Διοίκηση του Δήμου Ικαρίας στηρίζει μια ακόμα φορά το αίτημα των συμβασιούχων

by ikariaki.gr
2 views

Ο Δήμαρχος Ικαρίας λόγω του ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο μέσω συγκοινωνίας με την Σάμο, στην οποία εκδικάζεται σήμερα Τρίτη 26/3/2019 στο Μονομελές Πρωτοδικείο, η αίτηση των συμβασιούχων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου για έκδοση προσωρινής διαταγής, παραστάθηκε δια νομικού αντιπρόσωπου και αυτή την επιστολή που επιδόθηκε στην πρόεδρο.

« Η αίτηση για την διαδικασία έκδοσης προσωρινής διαταγής μέχρι την εκδίκαση της αγωγής που κατατέθηκε από του συμβασιούχους που εργάζονται στον δήμο Ικαρίας, προκειμένου να συνεχίσουν την εργασία τους. Είναι ο μονός δρόμος που έχει μείνει αυτή την στιγμή γιατί ο Ν.4479/17 που ψήφισε η κυβέρνηση, ορίζει ότι δεν μπορούσαν να συνεχίζουν να απασχολούνται μετά την 30η/3/2018, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην απόλυση. Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, τονίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν στον Δήμο το 2015 με κριτήρια ΑΣΕΠ ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών, και συνέχισαν να εργάζονται με τρεις διαδοχικές παρατάσεις των συμβάσεών τους από το υπουργείο εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών.

Η Διοίκηση του Δήμου Ικαρίας υπερασπίζεται το δίκαιο αίτημα να μην απολυθούν, τονίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα τους στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι αυτοί υπηρετούν σε κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες και καλύπτουν κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, που ο δήμος Ικαρίας αδυνατεί να καλύψει με άλλο τρόπο αυτή την στιγμή γιατί η διαδικασία πρόσληψης εποχικού προσωπικού δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, και η διαδικασία για πρόσληψη προσωπικού με σταθερή εργασιακή σχέση προσκρούει στην ανεπάρκεια των πόρων που προέρχονται από τα δημοτικά τέλη του δήμου Ικαρίας .

Υπενθυμίζουμε ότι η σημερινή διοίκηση του δήμου Ικαρίας έχει αναδείξει ήδη από το 2015, και για πρώτη φορά στον ενιαίο δήμο Ικαρίας, τις ανάγκες σε προσωπικό των υπηρεσιών του δήμου μας σε ζήτημα προτεραιότητας. Για πρώτη φορά επισημάνθηκαν και τέθηκαν επί τάπητος τα αδιέξοδα που γεννά και οξύνει η πολιτική που εφαρμόζουν στον χώρο της τοπικής διοίκησης όλες οι μέχρι σήμερα –μνημονιακές και μη- κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα λοιπόν, η διοίκηση, με αποφάσεις Δ.Σ και παρεμβάσεις στο ΥΠ.ΕΣ:

α) Απαίτησε -υπενθυμίζουμε ήδη από το 2015- την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

β) Εισηγήθηκε στο Δ.Σ την παραμονή του προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου μας, και προχώρησε στην υπογραφή νέων συμβάσεων για όσο χρόνο έδινε δυνατότητα ο Ν.4479/17

γ) Εισηγήθηκε την τροποποίηση του ΟΕΥ, ώστε με αυτόν τον τρόπο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την δημιουργία νέων θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

δ) Έλαβε όσα μέτρα μπορεί να αντέξει η κοινωνία για να βελτιώσει τα οικονομικά δεδομένα του δήμου, διαμορφώνοντας την αναπροσαρμογή των τελών προϋποθέσεις για να προκηρυχθούν έστω και ελάχιστες θέσεις το επόμενο διάστημα.

Οι συνειδητά πολιτικές αυτές επιλογές, είχαν ως αφετηριακή γραμμή τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνολικά της λαϊκής οικογένειας. Διεκδικούμε με κάθε ευκαιρία την χρηματοδότηση των δήμων και για την καθαριότητα που για χρόνια σηκώνουν μόνο οι δημότες για να έχουν συγκροτημένη υπηρεσία καθαριότητας με το αναγκαίο προσωπικό με τις αντίστοιχες ειδικότητες που χρειάζονται και με πλήρη δικαιώματα.

banner

Το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι -μνημονιακές και μη- κυβερνήσεις είναι πολύ συγκεκριμένο: Δεν δίνει την δυνατότητα στον δήμο Ικαρίας σήμερα να υποβάλει πρόταση για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει την δυνατότητα -βάση των εσόδων- να βεβαιώσει σήμερα, ότι στον προϋπολογισμό του δήμου υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις που θα διασφαλίζουν την μισθοδοσία του καταληκτικού κλιμακίου των εργαζόμενων που λείπουν από τις υπηρεσίες.

Η Δημοτική Αρχή, παράλληλα με παρεμβάσεις στα συνέδρια της ΚΕΔΕ, και στα συναρμόδια υπουργεία ανέδειξε το κυρίαρχο αίτημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων , και σε όλες τις κινητοποιήσεις της διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου, σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.

 Σε ότι αφορά την αναγκαιότητα των συγκεκριμένων θέσεων, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι μετά την αποχώρηση των υπηρετούντων συμβασιούχων δεν υπάρχει ουσιαστικά η δυνατότητα να βγει πλήρες πρόγραμμα συλλογής απορριμμάτων αφού υπάρχουν 10 οχήματα για συλλογή μεικτών και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων δυο φορτηγά ένα καλαθοφορο όχημα και 6 οδηγοί και τρεις εργάτες για όλα αυτά……. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην λειτουργία των Ιαματικών πηγών που όπως ενδεχομένως γνωρίζεται η λειτουργία τους αρχίζει τον Μάιο και κλείνουν τέλος Δεκεμβρίου. Εφέτος λόγω τις πασχαλινής περιόδου προσπαθούμε να ξεκινήσει η λειτουργία τον Απρίλιο και όλα αυτά όταν μετά την αποχώρηση των υπηρετούντων συμβασιούχων δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγει πρόγραμμα λειτουργίας.

Σε όλη αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η καθυστέρηση των υπηρεσιών του Υπουργείου εσωτερικών που δεν έχουν μέχρι σήμερα νομιμοποιήσει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας που αφορούν την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα την ύδρευση, τις ιαματικές πηγές, τους παιδικούς σταθμούς, και των κατεπειγουσών αναγκών για το 2019 .

Οι ανάγκες που περιγράφουμε είναι ένα μικρό δείγμα από τις ανάγκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του Δήμου μας, μιας και οι διαχρονικές πολιτικές που εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα έχουν οδηγήσει σε πραγματικό αφανισμό από υπαλλήλους (από το 2011 έχουμε απώλεια 20 εργαζομένων χωρίς να μπορέσουμε να τους αναπληρώσουμε) επιπλέον αν σκεφτούμε και τις αρμοδιότητες που δίνουν κάθε χρόνο στους Δήμους η κατάσταση είναι πλέον τραγική, αναγκάζοντας εργαζόμενους να κινούνται στα όρια αντοχής και τον Δήμο υπόλογο και αφερέγγυο στις ανάγκες Δημοτών και επισκεπτών»

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue