Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Η Απεργία της 12ης Νοεμβρίου 2015 στην Ικαρία

Η Απεργία της 12ης Νοεμβρίου 2015 στην Ικαρία

by ikariaki.gr
1 views

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

παμεΠΑΜΕ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΗΡΥΚΟ ΙΚΑΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 12.11.15

Εκατοντάδες εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνεργοι, νεολαίοι και συνταξιούχοι έδωσαν μαχητικό και δυναμικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Αγ.Κηρύκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των εργαζομένων πχ σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα όπως στις κατασκευές (τουριστικό καταφύγιο κ.α.) απέργησαν. Επίσης τα περισσότερα καταστήματα της περιοχής παρέμεινα κλειστά, έπειτα από το κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Κηρύκου.

Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση απεύθυναν: εκ μέρους της Ένωσης Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας η Μαρία Καραδεμίρη, εκ μέρους του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων Ικαρίας ο Μιχάλης Τσάκαλος, εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας ο Φανούρης Καρούτσος, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας – Φούρνων η Ευαγγελία Λάκκα, το μέλος της Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ρούσσος, ενώ την κεντρική ομιλία της απεργιακής συγκέντρωσης έκανε η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου Βάσω Βρυνιώτη.

Μεταξύ άλλων τονίστηκαν: «Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση. Αποφασιστικά να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Εμείς έχουμε τη δύναμη. Στην κόλαση που διαμορφώνουν όλοι αυτοί, για μας και τα παιδιά μας, ο αγώνας για την ανατροπή τους γίνεται καθήκον μας. Η διέξοδος των εργαζομένων βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, αυτής της οικονομίας.  Είναι ώρα να παλέψουμε για το δικό μας δρόμο ανάπτυξης.

Ο οργανωμένος αγώνας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΕΚΣ που φέτος κλείνει 80 χρόνια ζωής και δράσης, η 16χρονη καθημερινή δράση του ΠΑΜΕ, είναι δύναμη ελπίδας και προοπτικής. Βαδίζουμε στο δρόμο της απειθαρχίας και της ανυπακοής τόσο ενάντια στα μέτρα και στις κυβερνήσεις τους όσο και στην εξουσία των μονοπωλίων. Σήμερα δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητά μας και λέμε ότι δε θα σταματήσουμε εδώ. Δηλώνουμε τη διάθεση μας να υπερασπιστούμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Δε θα ζήσουμε ούτε με παλιά αλλά ούτε και με νέα μνημόνια. Παλεύουμε ενάντια σε κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα συνοδοιπόρους της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής, ενάντια σε Ε.Ε. και κεφάλαιο, για άμεση ανάκτηση όλων των απωλειών, και για μια κοινωνία που θα μπορεί να ικανοποιήσει τα σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μας.

Το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», εκφράζει την κατεύθυνση και το δυναμισμό που πρέπει να έχουν οι αγώνες μας.»

Κάλεσμα έγινε για τις 23 Νοέμβρη στις 9 το πρωί έξω από το δικαστήριο του Αγίου Κηρύκου στην δίκη των 17 απολυμένων, εργαζομένων, συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και αιρετών για συνδικαλιστική και λαϊκή δράση που ανέπτυξαν στο γηροκομείο Ικαρίας, σε απεργιακές κινητοποιήσεις στο νησί μας για το ακτοπλοϊκό, για να μη κλείσουν δημόσιες υπηρεσίες κ.α. Απαιτούμε να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις και οι δίκες. Να αθωωθούν οι συνάδελφοι. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους συναδέλφους.

banner

Επίσης εκφράστηκε αλληλεγγύη και στήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Καταδικάστηκαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ και οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε αυτές και απαιτήθηκε άμεση στήριξη για όσο μένουν στα νησιά και τη χώρα μας. Τέλος καλέστηκε ο Ικαρίωτικος λαός, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς να συμβάλουν τόσο με τον αγώνα τους όσο και με τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία θα σταλούν στο Εργατικό Κέντρο Σάμου για να διανεμηθούν στους πρόσφυγες..

ΙΚΑΡΙΑ 12/11/15


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

ΝΟΜΑΡΧΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΑΜΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Σάμος 12 Νοέμβρη 2015

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ 2015

Στη Σάμο και την Ικαρία σήμερα 12 Νοέμβρη 2015 οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, που συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Πυθαγόρα και στην πλατεία Αγίου Κηρύκου, κατά την διάρκεια της Γενικής Πανεργατικής Απεργίας,

Διαπιστώνουμε

Ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει αταλάντευτα την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μια αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί και προστατεύει την πλουτοκρατία.

Μια βαθιά ταξική πολιτική, των μνημονίων και των αντεργατικών μέτρων, που ισοπεδώνει εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά κ.α. δικαιώματα, για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Το νέο κύμα επίθεσης που έρχεται από τη συγκυβέρνηση φέρνει την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, την καταλήστευση με φοροεπιδρομή του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτή είναι η «απόδοση δικαιοσύνης και ισότητας» που επαγγέλλεται η συγκυβέρνηση.

Λεηλάτησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τώρα θέλει να λεηλατήσει τα ελάχιστα ασφαλιστικά δικαιώματα που μας έμειναν στη σύνταξη, στην υγεία, την πρόνοια.

Κυβέρνηση και εργοδοσία να είναι σίγουροι ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και θα τα διεκδικούμε μέχρι που να πάρουμε πίσω όσα μας έχουν κατακλέψει. Μέχρι που να χτίσουμε μια άλλη κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση.

Διεκδικούμε

 • Καμιά παρέμβαση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Κάλυψη όλων των απωλειών. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Κατώτερη σύνταξη 600€. Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ.

 • Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία για τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Να επιστραφούν οι απώλειες από το κούρεμα PSI και τα ταμειακά αποθέματα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πληρώσει τις δόσεις του ΔΝΤ.

 • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

 • Να υπογραφεί τώρα ΕΓΣΣΕ με επαναφορά των μισθών στα 751 ευρώ ως βάση για διαπραγμάτευση. Υπογραφή Κλαδικών Σ.Σ.Ε.

 • Κανείς απλήρωτος και ανασφάλιστος. Όχι στη απελευθέρωση των απολύσεων

 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε όλους. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ και ν’ αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

 • Ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων υγείας στο νομό μας.

 • Όχι στις μειώσεις στα επιδόματα τοκετού, ΑμΕΑ, των χρόνιων πασχόντων, πολυτέκνων κλπ

 • Ασφαλείς συγκοινωνίες με καθημερινή σύνδεση με την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, με φθηνό εισιτήριο. Ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας συγκοινωνιών. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και αεροδρομίων.

 • Όχι στη φοροληστεία, χαράτσια, πλειστηριασμούς, κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος κλπ

 • Προστασία του εισοδήματος των αγροτών. Κατάργηση της ΚΑΠ και διασφάλιση της αναγκαστικότητας της Ε.Ο.Σ.Σ

 • Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες.

 • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ.

 • Αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Καμία εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές και στον πόλεμο.

 • Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας.

 • Όχι στα νέα μέτρα της Ε.Ε. για καταστολή στα σύνορα

 • Όχι στα κέντρα διαλογής (hot-spots) και τους καταυλισμούς καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών, προσωρινών χώρων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, με ευθύνη των ελληνικών αρχών και με πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού

 • Άμεση διευκόλυνση της απευθείας μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους.

 • Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, της Frontex

 • Όχι σε παρέμβαση κράτους-εργοδοτών στη συνδικαλιστική δράση & στο δικαίωμα της απεργίας.

 • Καμιά ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και λαϊκής δράσης. Να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις και δίκες συνδικαλιστών.

 • Να αθωωθούν οι 17 συνάδελφοι, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και αιρετοί που διώκονται και δικάζονται στην Ικαρία στις 23 Νοέμβρη, εκ των οποίων απολυμένοι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο Ικαρίας, εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και άλλων φορέων του νησιού καθώς και ο νυν Δήμαρχος Ικαρίας, για την συνδικαλιστική και λαϊκή τους δράση.

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ

Τις Διοικήσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων να επιδώσουν το παραπάνω ψήφισμα σε κάθε αρμόδιο.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue