Home ΑρθρογράφοιΕλεύθερη Πένα Η άλλη όψη της Ικαρίας

Η άλλη όψη της Ικαρίας

by ikariaki.gr
8 views

αγία λεσβία - ικαρίατου εκπροσώπου της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας

και Φούρνων – Κορσεών, Περιφερειακού

Συμβούλου Νίκου Κουλουλία.

 

            Ως αιρετός εκπρόσωπος της Ικαρίας έχω χρέος να παρουσιάσω, την άλλη της όψη, εκτός εκείνης που την εμφανίζουν, με Εξάρχεια, ρακές και «σέχτες», οι συντάκτες του δημοσιεύματος του «Πρώτου θέματος», πιθανώς για να πλήξουν τον τουρισμό της στην καρδιά του καλοκαιριού 18 Αυγούστου 2013 που αποτελεί μοναδική πηγή ανάπτυξης της τοπικής της οικονομίας αλλά και για να διχάσουν τους πολίτες της γιατί ίσως αυτό να συμφέρει εκείνους που υπηρετούν το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο.

            Το σύγχρονο συστατικό του DNA της Ικαρίας δεν είναι «το στοιχείο του … εκτοπισμού αποβλήτων και πολιτικώς αποσυνάγωγων της Ελληνικής κοινωνίας» όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα αλλά οι διαχρονικές άδικες συμπεριφορές και πρακτικές σε βάρος των πολιτών της. Οι κανόνες νησιωτικότητας είναι ανύπαρκτοι. Ενοχλεί, η δυναμική που αναπτύσσεται, από το DNA των κατοίκων του νησιού, που ποτέ δεν ερημώθηκε και διαφύλαξε, δια μέσου των αιώνων, τον αρχαίο ιωνικό πολιτισμό και την γλωσσική ιωνική διάλεκτο διαβιώνοντας υπό άθλιες συνθήκες, με τις δικές τους δυνάμεις, στις κατοικίες – σπηλιές και τα αντιπειρατικά σπίτια της ορεινής Ικαρίας.

            Οι πολιτικοί εξόριστοι στην Ικαρία και τα άλλα νησιά, δεν ήταν «κοινωνικά απόβλητα» αλλά αγωνιστές της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνύπαρξης και συνέβαλαν, στην πολιτιστική ανάπτυξη, την ψυχαγωγία και τη βελτίωση με χειρονακτική εργασία των υποδομών του νησιού. Στην αρχαιότητα εξοστρακίζοντο οι επιτυχημένοι ηγέτες διότι εθεωρούντο λόγω της δημοφιλίας τους επικίνδυνοι για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Στα χρόνια του Βυζαντίου εξορίζοντο οι πιο ευφυείς αλλά αντιδραστικοί πρίγκιπες γιατί εθεωρούντο επικίνδυνοι για την άρχουσα διεφθαρμένη βασιλική εξουσία. 

            Η αναφορά στο δημοσίευμα του «Πρώτου θέματος» ότι … ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Δημήτρης Χατζής υπήρξαν δύο από τους γνωστούς «κομμουνιστάς» με υπονοούμενα προσβάλει το δημόσιο αίσθημα. Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας πολύ μεγάλος, δημοφιλής, λαϊκός αγωνιστής και κορυφαίος Μουσικοσυνθέτης με παγκόσμια αποδοχή και αναγνώριση. Είναι αξιαγάπητος και τιμάται, όχι μόνον από τον ελληνισμό αλλά και από την παγκόσμια κοινωνία. Προκαλούν το δημόσιο αίσθημα της κοινής γνώμης και εκείνοι που με το δημοσίευμά τους, επιδίδονται σε ονοματολογίες και μετατρέπουν για λόγους εντυπώσεων, καθημερινές κοινωνικές δράσεις σε συνομωσίες.       Η Καριώτικη κοινωνία τέτοιου είδους πρακτικές δεν τις αποδέχεται.

            «… Το ανεξέλεγκτο χοροπηδητό στα μεθυσμένα πανηγύρια» του δημοσιεύματος, δεν απεικονίζει το πραγματικό τους νόημα και τα μεγέθη της διάστασής τους.

            Τα Καριώτικα πανηγύρια, εμπλουτισμένα με τα ντόπια εδέσματα και καλό κρασί, είναι πασίγνωστα, σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν κορυφαία ψυχαγωγική, αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική εκδήλωση με αρχαίες ρίζες. Στον ομαδικό κοινωνικοποιημένο Καριώτικο χορό που αποθεώνεται από την μουσική των ντόπιων καλλιτεχνών, συμμετέχει όποιος το επιθυμεί ανεξάρτητα ηλικίας, φύλου και κοινωνικής τάξης και αποτελεί ένα από τα συστατικά της μακροζωίας των κατοίκων του. Οργανώνονται από τους Μη Κερδοσκοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους που λειτουργούν νόμιμα και προσφέρουν τεράστιο πολιτιστικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο σε ολόκληρη την Ικαρία και των νησιών Φούρνων – Κορσεών.

banner

Φυσικά, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η Ικαρία μπορεί να φημίζεται και για τις καθυστερήσεις ορισμένων σερβιτόρων αυτό όμως δεν παύει να αποτελεί μέρος μιας φιλοσοφίας που διέπει όλο το νησί και που  μπορεί να αρέσει και στους πελάτες για να αποβάλουν το άγχος τους. Όσο για τις καινοτόμες ονομασίες των καταστημάτων αποτελούν υπόθεση των καταστηματαρχών.

Η Ικαρία είναι χώρος για συγγραφή, διαλογισμό και ανασυγκρότηση του ψυχικού μας κόσμου. Ιδανικός χώρος για άθληση στην θάλασσα, στα βουνά και στα ποτάμια της. Όμως η Ικαρία φημίζεται διαχρονικά και για την τεράστια προσφορά της στην παγκόσμια κοινωνία. Ιατρική επιστήμη-καρδιολογία, πυρηνικοί ατομικοί επιστήμονες, ευφυΐα, εξέχουσα θέση στο παγκόσμιο τουρνουά σκακιού κ.ά.

Εκείνο που οφείλουν να γνωρίζουν άπαντες ανεξάρτητα από το μέγεθος των εμποδίων που παρεμβάλλονται, είναι ότι τα νησιά Ικαρία και Φούρνοι – Κορσεοί θα συνεχίζουν να αγωνίζονται στο σύνολό τους, ενωτικά και αλληλέγγυα για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους. θα διεκδικούν ό,τι τους ανήκει και ποτέ δεν θα απαιτούν να πάρουν ό,τι ανήκει σε άλλους. Οι πολίτες των νησιών μας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια στην διαφθορά από όπου αυτή και αν προέρχεται και παράλληλα να παράγουν και να τροφοδοτούν το κοινωνικό σύνολο με διαφορετικής ποιότητας πολιτισμό, ηθικές αξίες και πρωτοπόρες αρχές και ιδέες από τις οποίες έχει ανάγκη η κοινωνία για να συμπορευτεί δημιουργικά στον ειρηνικό της δρόμο.

 

10/9/2013

Νίκος Κουλουλίας

Περιφερειακός Σύμβουλος

διαβάστε το δημοσίευμα εδώ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue