Home ΚοινωνίαΒίντεο Η ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων για το “παγωμένο” ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

Η ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων για το “παγωμένο” ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

by ikariaki.gr
46 views

2013 εκδήλωση της ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων ενάντια στο μαύρο στην ΕΡΤ

Ε.Λ.Μ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων

Γενικό Λύκειο Ευδήλου

Εύδηλος 83302

ΘΕΜΑ: Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες β’ παγκοσμίου πολέμου – ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.
Αξιότιμοι κύριοι.Τα τελευταία χρόνια η ιστορική έρευνα έρχεται να φωτίσει ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ιστορίας των νησιών μας και κυρίως της Ικαρίας. Αναφερόμαστε στους νησιώτες πρόσφυγες που κάνανε τη διαδρομή Ικαρία-Μικρά Ασία-Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της Γερμανοϊταλικής κατοχής στον β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Καθοριστικό ρόλο στην ιστορική έρευνα έχει παίξει η δουλειά του Ικαριώτη δημοσιογράφου της ΕΡΤ Νάσου Μπράτσου με την έκδοση «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες β’ παγκοσμίου πολέμου» αλλά όχι μόνο. Πολλοί συνάδελφοι, προσπαθούν να συμπληρώσουν και να εμπλουτίσουν αυτή την έρευνα μαζί με τους μαθητές τους, τους επιζώντες παππούδες τους, τις οικογενειακές τους αφηγήσεις-ιστορίες και τα οικογενειακά τους κειμήλια. 
Τμήμα αυτής της έρευνας έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές από συναδέλφους τα τελευταία χρόνια σε σχολικές γιορτές, σε αντιρατσιστικές εκδηλώσεις, σε επετείους, σε ερευνητικές εργασίες μαθητών, σε σχολικά προγράμματα μέχρι και στο μάθημα μέσα στην τάξη. 
Το ενδιαφέρον των μαθητών και των εκπαιδευτικών που επιλέγουν να εμπλακούν σε αυτό το πεδίο είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Οι μαθητές μαθαίνουν την ιστορία των πρόσφατων προγόνων τους και γίνονται και οι ίδιοι συνδιαμορφωτές της γνώσης. Θα θέλαμε τα συμπεράσματα που καταλήγουν οι μαθητές μας και εμείς οι εκπαιδευτικοί σε σχέση με την προσφυγιά και τις αιτίες της, τον δύσκολο και επικίνδυνο δρόμο των προσφυγικών ροών, το θάρρος και την αυτοθυσία των κυνηγημένων, την αντιμετώπισή τους από άλλους λαούς αλλά και από άλλες κρατικές υποστάσεις να είναι κοινό κτήμα των μαθητών αλλά και των πολιτών όλης της Ελλάδας. 


2013 εκδήλωση της ΕΛΜΕ για την ΕΡΤ

Γνωρίζουμε ότι ο κ. Μπράτσος επισκέφτηκε το νησί μας τον Οκτώβρη του 2016 με συνεργείο της Ε.Ρ.Τ. και πήρε συνεντεύξεις από πολλούς επιζώντες πρόσφυγες, από στενούς συγγενείς προσφύγων αλλά και από συναδέλφους εκπαιδευτικούς που έχουν μία καλύτερη γνώση αυτών των γεγονότων.


2013 εκδήλωση της ΕΛΜΕ για την ΕΡΤ

Θα θέλαμε να πληροφορηθούμε σε τι στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται όλο αυτό το υλικό και πότε μπορούμε να αναμένουμε την προβολή του στην τελική του μορφή. Νομίζουμε ότι οι 28 μήνες που έχουν περάσει είναι αρκετός καιρός για να ανησυχούμε για την τύχη αυτού του ντοκυμαντέρ. 
Δεν θέλουμε να μείνει αναξιοποίητο όλο αυτό το υλικό. Είναι ένας πολύτιμος θησαυρός ανθρωπιστικής-αντιρατσιστικής εκπαίδευσης, χρήσιμο για όλη την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται από φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού και απαραίτητο εργαλείο για την κοινωνική εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών.
Εν αναμονή της απάντησής σας.

Ο Πρόεδρος


Ο Γραμματέας
Δάμαλος ΧρήστοςΦαλιέρος Δημήτρης

Αναδημοσίευση από : http://nasosbratsos.blogspot.com

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue