Home Εκπαίδευση Γράμμα στους Γονείς της Ικαρίας μετά τον Αγιασμό

Γράμμα στους Γονείς της Ικαρίας μετά τον Αγιασμό

by ikariaki.gr
26 views

σχολείοΑγαπητοί γονείς,

 

Το κουδούνι που μόλις ακούσαμε να χτυπά βρίσκει τα σχολεία μας λειψά, τους εκπαιδευτικούς εξουθενωμένους κι αποκαρδιωμένους, και το εκπαιδευτικό μας σύστημα παραμορφωμένο κι απειλητικό πια για όλους όσους συμμετέχουν σ’ αυτό.

 

Συγκεκριμένα, εν μέσω καλοκαιριού το υπουργείο κατήργησε ολόκληρες ειδικότητες στην τεχνική εκπαίδευση και μαζί με αυτές 2.500 εκπαιδευτικούς, που τίθενται σε διαθεσιμότητα, στον προθάλαμο δηλαδή των απολύσεων. Μαζί μ’ αυτούς ανατράπηκαν τα σχέδια για χιλιάδες μαθητές που είχαν επιλέξει αυτές τις ειδικότητες, που τώρα οδηγούνται αργά και μεθοδικά στην ιδιωτική εκπαίδευση.

 

Επιπλέον φέτος η κυβέρνηση ακολουθώντας τις επιταγές των δανειστών κι αφεντικών της, δεν έκανε κανέναν διορισμό εκπαιδευτικού. Αντιθέτως, περίπου 10.000 συνάδελφοί μας αναπληρωτές, οι οποίοι χρόνια τώρα γυρίζουν την επικράτεια προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, θα μείνουν εκτός εκπαίδευσης, αφού δεν δόθηκαν οι πιστώσεις για την πρόσληψή τους.

 

Τις τελευταίες μέρες άλλωστε γίναμε όλοι μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης κι αδιανόητης κατάστασης όσον αφορά τις υποχρεωτικές μετατάξεις κι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίστηκε από απίστευτη προχειρότητα και αδιαφάνεια κι έχει φέρει τους εκπαιδευτικούς σε αδιέξοδο, καθώς ολόκληροι κλάδοι έμειναν εκτός αποσπάσεων και χιλιάδες εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας, με παιδιά και οικογένειες αναγκάζονται τελευταία στιγμή να φύγουν ξανά μακριά από τον τόπο τους, επωμιζόμενοι το βαρύ πια κόστος διαβίωσης με μισθούς πείνας.

 

banner

Ο εκπαιδευτικός, ο εργαζόμενος εν γένει, αντιμετωπίζεται ως ένα είδος μοντέρνου δουλοπάροικου χωρίς δικαιώματα, αναλώσιμος, ένας απλός αριθμός στα φύλλα ισολογισμού της κυβέρνησης, έτοιμος να δεχτεί το τσεκούρι επιπλέον μειώσεων (25.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έχουν εξαγγελθεί μέσα στο 2014).

 

Αριθμοί θεωρούνται κι οι μαθητές που στοιβάζονται σε τάξεις των 26 και 27, έτοιμοι τάχα για τις μοντέρνες τεχνικές εκπαίδευσης, τα πρότζεκτ και τα προγράμματα, σε αίθουσες που πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή, που παγώνουν για να εξοικονομηθεί πετρέλαιο, με σχολεία που ονομάζονται εν μια νυκτί «αναμορφωμένα», λες και το όνομα μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα.

 

Μια πραγματικότητα ζοφερή, με συνεχείς καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, με υποχρηματοδότηση, με ελλείψεις υποδομών κι εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι οι εκπαιδευτικοί πλεονάζουν, η πραγματικότητα όμως είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία μας και σε δασκάλους και σε ειδικότητες τα οποία δεν προτίθεται να καλύψει.

 

Αυτή είναι η πραγματικότητα που συστηματικά η κυβέρνηση προσπαθεί να διαστρεβλώσει, παρουσιάζοντας για παράδειγμα, το νέο λύκειο ως ένα επίτευγμα «αποδέσμευσης του λυκείου από τις πανελλαδικές». Πόσο πιο αλληλένδετα θα μπορούσαν να είναι αυτά τα δύο, τώρα που οι βαθμοί και των τριών τάξεων του λυκείου μετρούν στην είσοδο στα πανεπιιστήμια, και πόσο πιο άδικη και ταξική θα μπορούσε να γίνει μια εκπαίδευση που κυριαρχείται από εξετάσεις, αποθαρρύνοντας τους πιο αδύναμους ή οικονομικά ασθενέστερους μαθητές, στερώντας τους κάθε δικαίωμα για μόρφωση και επαγγελματική αποκατάσταση αφού σταδιακά διαλύει την τεχνική εκπαίδευση.

 

Τα προβλήματα, αγαπητοί γονείς, είναι πολλά και μεγάλα κι αφορούν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ως μέτοχοι της εκπαιδευτικής διαδικασίας οφείλετε να λάβετε γνώση της δεινής κατάστασης της παιδείας και του ζοφερού μέλλοντος που διαγράφεται για όλους εμάς, μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς.

 

Αγαπητοί γονείς αυτά είναι τα σχέδιά τους.

 

Έχουμε κάθε λόγο και υποχρέωση, να μη επιτρέψουμε να τα πραγματοποιήσουν!

 

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι κι εσείς, όπως κι εμείς, έρχεστε αντιμέτωποι καθημερινά με την ανασφάλεια και την απόλυση, την ανεργία, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με τα χαράτσια και τους φόρους, με το νοσοκομείο που καταργείται και την υγεία που χρυσοπληρώνεται, με δεκάδες «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

 

Στα προβλήματα αυτά οι εκπαιδευτικοί αποφασίσαμε να αγωνιστούμε με κάθε μέσο. Ο αγώνας αυτός όμως για να κερδηθεί χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας για το μέλλον της δημόσιας, εκπαίδευσης για όλους, για τα εργασιακά δικαιώματα, την ισονομία και τη δικαιοσύνη, για το μέλλον μιας ανθρώπινης κοινωνίας για τα παιδιά μας.

 

Ξεκινάμε και σας θέλουμε μαζί μας σε έναν ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στον κοινωνικό μεσαίωνα της φτώχειας, της ανεργίας, της μετανάστευσης της νεολαίας, της διάλυσης κάθε κοινωνικού αγαθού (παιδεία, υγεία, ασφάλιση), του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

 

Ζωή με σταθερή, μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία για όλους τους ανθρώπους χωρίς απολύσεις και διαθεσιμότητες.

 

Ζωή με σχολεία της γνώσης, της κριτικής σκέψης, της χαράς και της εργασίας, χωρίς μαθητές πεινασμένους και πεταμένους στον Καιάδα της ανεργίας και της εκμετάλλευσης.

 

Ζωή με υγεία και ασφάλεια, με ανοιχτά νοσοκομεία και υψηλή περίθαλψη.

 

 

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ικαρίας & Φούρνων

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue