Home ΠερίθαλψηΓηροκομείο Γηροκομείο Ικαρίας;;;; ξεχαστήκαμε νομίζω…

Γηροκομείο Ικαρίας;;;; ξεχαστήκαμε νομίζω…

by ikariaki.gr
11 views

γηροκομείο 01Τελικά τον τελευταίο καιρό αναδεικνύονται θέματα στο νησί μας, που ενώ θα έπρεπε να βρουν τη λύση τους άμεσα, αφήνουμε να χρονίζουν και καμιά φορά, όπως εδώ, η όποια καθυστέρηση λήψης οριστικής απόφασης, ίσως όταν ληφθεί να είναι πλέον ανώφελη.

Μιλάω συγκεκριμένα για το Γηροκομείο Ικαρίας, ένα ίδρυμα που έγινε πριν από χρόνια από τους Ικάριους ομογενείς της Αμερικής, με ένα και μοναδικό στόχο, να βρουν μια ζεστή γωνιά οι Ικαριώτες της τρίτης ηλικίας, που για διάφορους λόγους έμειναν μόνοι τους στο νησί. Κι ένας άνθρωπος σ' αυτή την ηλικία, μόνο μοναχός δεν πρέπει να μένει, γιατί έχει ανάγκη ιατρική και προσωπική φροντίδα, συντροφιά, σωστή διατροφή και κυρίως αγάπη και στοργή.

Το θέμα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια, μετά την μεγάλη κακοκαιρία του 2010, όταν το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο και ξεκίνησε μια ολόκληρη ιστορία, με την μεταφορά ή μη των ολιγάριθμων ηλικιωμένων στην Σάμο, μέχρι να αποκατασταθούν (χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο ότι θα γινόταν) οι ζημιές στο κτίριο, με την πρόσληψη ειδικού προσωπικού για το Γηροκομείο, με την συμμετοχή ή όχι γιατρών από το Νοσοκομείο Ικαρίας για την περίθαλψη των γερόντων ή την πρόσληψη γιατρών μόνο για το Γηροκομείο και τέλος με την πρόταση της Μητρόπολης Σάμου (στον χώρο της είναι το κτίριο – ίσως αυτό να είναι και η "μεγαλύτερη αμαρτία" της υπόθεσης), να παραδοθεί στον Δήμο Ικαρίας η χρήση με ορισμένους όρους του ιδρύματος, είχε κύρια θύματα τα συμπαθή γεροντάκια.

γηροκομείο 02Ήλθε και τελευταία η περίφημη "δωρεά Σουρουμάνη¨, να επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα στις σχέσεις της Μητρόπολης Σάμου με την τοπική κοινωνία του νησιού, μια και ο καθένας διεκδικούσε για τον εαυτό του το ανωτέρω ποσό, με την όποια δικαιολογία προσκόμιζε. Συν το γεγονός ότι ο Δήμος Ικαρίας (και σωστά κατά την άποψη μου) ήθελε την πλήρη χρήση χωρίς όρους αυτού του κληροδοτήματος, που και με την επιστολή του νυν Προέδρου της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής, ξεκαθάριζε ότι το "Ίδρυμα αυτό το έφτιαξαν οι Ικαριώτες της Αμερικής, για να βρουν μια ζεστή φωλιά οι ηλικιωμένοι και μόνοι Ικαριώτες, όπως επίσης ότι τα χρήματα της δωρεάς Σουρουμάνη βγήκαν αποκλειστικά για το Γηροκομείο Ικαρίας και μόνο". Έτσι εδώ ξεκαθαρίζει λίγο – λίγο το τοπίο, απομένουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, να περάσει το Ίδρυμα στη πλήρη κυριότητα(έτσι είναι το σωστό) και χρήση στο Δήμο Ικαρίας.

Πρόσφατα (2/4/2013) ήλθε στο νησί μας ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Παπαθεοφάνους, για να παρακολουθήσει τα έργα στο νησί. Μαζί του θα ερχόταν και ο Μητροπολίτης Σάμου Ικαρίας και Φούρνων κ. Ευσέβιος για να συζητήσει με φορείς το θέμα του Γηροκομείου Ικαρίας, αλλά λόγω της απεργίας της ΠΝΟ και των κακών καιρικών συνθηκών ανέβαλε το ταξίδι του. Ευχόμαστε σύντομα να γίνει αυτό το ταξίδι και να τελειώνει αυτό το θέμα, αφού θέληση της Μητρόπολης είναι η μετακίνηση της χρήσης (χωρίς όρους ελπίζουμε) στο Δήμο Ικαρίας, αλλά και η θέληση των κατοίκων, που μεταφράζεται σε εκδηλώσεις όπως αυτή που έγινε πριν από ένα μήνα (3/3/2013) της επίσκεψης κατοίκων του Κάμπου (φωτογραφίες), το Ίδρυμα να περιέλθει στη πλήρη κυριότητα του νόμιμου εκπροσώπου των, του Δήμου Ικαρίας.

 

Σωτήρης Πολίτης για την Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8fm

———-

www.ikariaki.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue