Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Γιατί δεν μπορεί να χαίρει το ΚΚΕ στην Ικαρία, αλλά και κανείς άλλος.

Γιατί δεν μπορεί να χαίρει το ΚΚΕ στην Ικαρία, αλλά και κανείς άλλος.

by ikariaki.gr
8 views

Ικαρίατου Γιώργου Γ. Σπανού

Κατ' αρχάς, για τρεις λόγους θέλω να συγχαρώ τον Στέλιο Σταμούλο για την εκλογή του στον Δημαρχιακό θώκο της Ικαρίας. Ο πρώτος, είναι για λόγους αρχής. Ο δεύτερος, διότι δεν μου περνάει απ' το μυαλό ότι  θα υπάρξει εύκολα στο μέλλον κάποια άλλη σοβαρή αφορμή να τον συγχαρώ ξανά.

Ο τρίτος και τελευταίος είναι ότι εξαιτίας του μελοδραματικού συνδρόμου καταδιώξεως και κυνηγιού μαγισσών που διακατέχει το Κόμμα του, μου απέδωσε τα "εύσημα" μέσω του νεοεκλεγέντος Δημάρχου, στη βάση ότι όλοι οι "θρασύτατοι" πολίτες που έχουν σοβαρούς και εμπεριστατωμένους λόγους να μην είναι απλά ΚΚΕ, και κυρίως να εκφράζουν επώνυμα την άποψη τους, είναι και αντικομμουνιστές- κι υπηρετούν το "κεφάλαιο" το οποίο παραμένει ανύπαρκτο στις μέρες μας…

Με αφορμή τα παραπάνω, (κι άλλα πολλά…) κι επειδή εγώ ακολουθώ και ενστερνίζομαι καρδιακά την περήφανη ιστορία του νησιού μου που είναι μακραίωνα εμποτισμένη, κυρίως, απ΄το εκθαμβωτικό φως της Χριστιανικής και Κολλυβάδικης παράδοσης και της υπεράσπισης της Εθνικής του ανεξαρτησίας, όσο κι αν οι …πυγολαμπίδες του Κώδικα των Οικοδόμων του Κομμουνισμού προσπάθησαν και προσπαθούν να τη θάψουν, δηλώνω ότι "ευλογώ τους καταρωμένους ημάς" και έτσι τους συγχαίρω.

Δεν θα μπορούσα, πάραυτα, να μην αναφερθώ στ' ότι δεν θα ήταν καθόλου εκ του…Περισσού μία, έστω σύντομη, θεμελιώδη πολιτική αντίληψη και ανάλυση των αποτελεσμάτων και των δεδομένων των πρόσφατων εκλογών, που δεν χωρούν ιδιαίτερη αμφισβήτηση, σαν τροφή σκέψης διαφορετική από εκείνη που προσφέρεται σε πολλούς στο νησί. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι αριθμοί δε λένε ψέματα:

Η ΛΑΣ Ικαρίας, έχει πάρει το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των τεσσάρων Δήμων που κέρδισε το ΚΚΕ πανελλαδικά. Εξελέγη μεν πρώτη παράταξη στην Ικαρία, αλλά με μια εκατοστή ψήφους διαφορά έχοντας το ήμισυ του νησιού απέναντι της.  Αυτό σημαίνει ότι δεν απολαμβάνει μία καθαρή Δημοτική νομιμοποίηση και δεν χαίρει μίας επαρκούς πλειοψηφικής στήριξης των Ικαριωτών! Με τόσο μικρή διαφορά, οι πολίτες της Ικαρίας στηρίζουν μόνο κατά το ήμισυ τη Λαϊκή Συσπείρωση που δεν κατέχει στην ουσία τη… λαϊκή συσπείρωση στην Ικαρία. Αυτό είναι ένα από τα δεδομένα που δεν μπορεί να ξεχαστεί αλλά και δεν μπορεί ν' αλλάξει για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Επίσης, η δύναμη του σκληρού πυρήνα του ΚΚΕ είναι δεόντως μετρήσιμη. Φαίνεται ξεκάθαρα από τις ψήφους που έλαβε το κόμμα στην πρώτη Κυριακή των Δημοτικών εκλογών, όπου υπήρχαν πέντε υποψήφιοι και οι 2595 ψήφοι (το 44,1%) ήταν όλοι προφανώς της βάσης του, οι ίδιοι δηλ. που καταγράφηκαν και στην "σκληρή" κάλπη της Περιφέρειας (2600 – 39%). Όμως, στην πιο χαλαρή κάλπη των Ευρωεκλογών σημειώθηκαν περίπου 550 ψήφοι λιγότεροι για το ΚΚΕ (2040 – 33%). Άρα, οι ψήφοι του σκληρού πυρήνα του κόμματος κυμαίνονται κατά Μ.Ο. στο 40% και δεν αρκούσαν, ούτε το 2010 αλλά ούτε φέτος, για να εκλέξουν Δήμαρχο.

Εν συνεχεία, ενώ η κάλπη της δεύτερης Κυριακής περιείχε για το Στ. Σταμούλο μόλις 103 ψήφους περισσότερους (3113 – 50,8%), απ' του Χρ. Σταυρινάδη, η συνολική υποστήριξη της ΛΑΣ ακόμα και με την πλειοψηφία των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αυξήθηκε ούτε κατά εκατό ψήφους από τους 3017 που είχε λάβει το 2010, με τους οποίους έχασε τότε τη Δημαρχία.

Οι φετινοί, λοιπόν, τουλάχιστον πεντακόσιοι ψήφοι, που ανέδειξαν με μόλις 100 περισσότερους τον Στ. Σταμούλο Δήμαρχο, δεν ανήκουν στον πυρήνα του ΚΚΕ και ο μόνος λόγος που κατευθύνθηκαν συγκυριακά προς το μέρος του ήταν λόγω της προαναφερθήσας παράταξης που πρόβαλε να στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ… Αθήνας.

Το συμπέρασμα είναι ότι το ΚΚΕ δεν έχει παρουσιάσει καμία αυξητική τάση στην Ικαρία και με δεδομένο ότι τη δεύτερη Κυριακή του 2014 τον Στ. Σταμούλο στήριξαν συντριπτικά λιγότεροι κομματικοί ψηφοφόροι, αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι, στην ουσία, το ΚΚΕ έχει χάσει σημαντική επιρροή στην Ικαρία.


Τα συγχαρητήρια ανήκουν και στους συριζαίους wannabe ημέτερους του ΚΚΕ,  την παράταξη των καλοθελητών της τελευταίας στιγμής, των αντιμνημονιακών που… δεν ξέχασαν να περιλάβουν στο έμβλημα τους και το μνημονιακό χρώμα της ΝΔ. την οποία, υποτίθεται, αντιμάχονται..

Έτσι, και μόνο έτσι, το ΚΚΕ πέρασε "σύριζα" την απερχόμενη Δημοτική Αρχή και βρίσκεται επικεφαλής του Δήμου Ικαρίας.

Κινδυνεύοντας να χαρακτηριστώ ευφάνταστος ή ουτοπικός τονίζω ότι θα ήταν ευχάριστο να βλέπαμε μία διαφορετική δημοτική διακυβέρνηση ΚΚΕ από εκείνη που έχει ο κάθε εχέφρων νους υπόψη του, στην οποία θα επικρατήσουν οι σώφρονες γνώμες και η ακομμάτιστη πορεία.

Και επειδή ο χρόνος περνάει γρήγορα και τα επόμενα πέντε χρόνια δεν είναι και τόσα πολλά, ειδικά μπροστά στην αίσθηση μακροβιότητας της Ικαρίας, θα είμαστε μαζί με την υπόλοιπη μισή Ικαρία κοντά στην ενδελεχή παρατήρηση, τον ζωτικό έλεγχο και την παραγωγική αξιολόγηση των βλέψεων και των πράξεων της νέας δημοτική αρχής.

Έχουμε χρέος να είμαστε αντίθετοι και ενάντιοι στους Ριγέ φασίστες της Τρόικας αλλά και τους Μαύρους της ΧΑ. Ταυτόχρονα, έχουμε χρέος να είμαστε και σε αντίθεση με τις συκοφαντίες, τις φτωχές αντιπαραθέσεις, τις στείρες διαμαρτυρίες, την ένδεια βιώσιμων λύσεων και την υποκρισία που μας έχουν συνηθίσει διάφοροι κάπηλοι και μυρμηγκολέοντες της τυφλής αντίστασης και της γενικόλογης ανυπακοής.

banner

Πρώτα και πάνω απ' όλα, τα κόμματα, πρέπει να παραμείνει ο τόπος μας, ώστε να παραμείνει και στα παιδιά μας ακομμάτιαστος στα δύσκολα εθνικά χρόνια που ακολουθούν.

Γιώργος Γ. Σπανός,
Ένας απ' ούλους.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue