Home Η Ικαρία ΠαντουΙκαριώτες Γιάννης Πελ. Λομβαρδάς: Συλλυπητήριο μήνυμα ΚΚΕ Ικαρίας-Φούρνων

Γιάννης Πελ. Λομβαρδάς: Συλλυπητήριο μήνυμα ΚΚΕ Ικαρίας-Φούρνων

by ikariaki.gr
842 views

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

    Η ΤΕ Ικαρίας και Φούρνων του ΚΚΕ εκφράζει την βαθιά της θλίψη για την απώλεια του οδοντίατρου, επιστήμονα και συγγραφέα Γιάννη Πελοπίδα Λομβαρδά. Γεννήθηκε το 1935 στην Ικαρία, όπου και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Ικαρίας, σπούδασε Οδοντιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε μάχιμη Οδοντιατρική στην Αθήνα για 57 χρόνια. Σημαντικό το συγγραφικό του έργο ιδιαίτερα το βιβλίο του «Η ύβρις της ανισότητας. Μέσα από την παγκόσμια ιστορία». Μια ιστορική μελέτη που σκάβει βαθιά το παρελθόν για να φωτίσει το μέλλον. 

Πνεύμα ανήσυχο, μαχητικό, ήταν πάντα κοντά στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ και βοηθούσε από διάφορες θέσεις τον κοινό μας αγώνα για μια άλλη κοινωνία. Παραπέμπουμε τη δήλωση στήριξης του υπέρ του ΚΚΕ τον Μάη του 2023 για τη μάχη των εθνικών εκλογών:

«Αν ζητάμε απαντήσεις στο γιατί υπάρχει η μεγάλη αντίφαση της οικονομικής ανισότητας και στο εάν υπάρχει δυνατότητα για έναν πιο δίκαιο κόσμο, θα πρέπει να μελετήσουμε τη δομή και την ανάπτυξη της ανθρώπινης κοινωνίας κάτω από το φως της Ιστορίας, της Ιστορίας στο σύνολό της ιδωμένης από την πλευρά των αδυνάτων και των καταφρονεμένων.

Κατά την έναρξη της νέας χιλιετίας, η βαρβαρότητα του συστήματος έχει εντείνει την αντίφαση κεφαλαίου και εργασίας, έχει μεγεθύνει την αντίφαση των μεγάλων ανισοτήτων και έχει φέρει μερικές εκατοντάδες πολυεθνικών οικονομικών κολοσσών σε σκληρή αντιπαράθεση με δισεκατομμύρια εργαζομένων. Οι τελευταίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η λύση του προβλήματος και η κάθαρση δεν βρίσκεται στην επιστροφή στη χειρωνακτική εργασία και στο σπάσιμο των μηχανών, όπως έκαναν οι «λουδίτες» στην αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, ούτε στον εθνικισμό, στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τις σύγχρονες αυτές κοινωνικές αντιδράσεις που ζωντανεύουν ξανά το φίδι του φασισμού, αλλά στην ανατροπή του καπιταλισμού, στη διεκδίκηση της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και των πόρων της γης.

Για να επιτύχουν οι εργαζόμενοι την ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής θα πρέπει οι ίδιοι και το κόμμα τους, πριν τολμήσουν για μία ακόμη φορά να πραγματοποιήσουν το άλμα τους στον ουρανό, να κατακτήσουν την ουσία και το πρόγραμμα του σοσιαλισμού με βάση την εμπειρία όλων των προσπαθειών που προηγήθηκαν αλλά και τη γνώση και την κριτική του καπιταλισμού της εποχής μας.

Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους στηρίζω την εκλογική μάχη που δίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος στις 21 Μαΐου, δηλώνω τη συμπόρευσή μου και εύχομαι καλή δύναμη στους συντρόφους του Κόμματος με πίστη ότι ο λαός μας, η εργατική τάξη, οι επιστήμονες και τα υπόλοιπα στρώματα που ζουν κάτω από τη δικτατορία των καπιταλιστών θα νικήσουν.»

Οι ιδέες και οι σκέψεις σου θα μας συντροφεύουν και θα ζουν για πάντα μέσα από τα γραπτά σου σύντροφε Γιάννη. Καλό σου ταξίδι…

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue