Home ΑρθρογράφοιΣωτήρης Πολίτης Για τον Χαμό του Στέφανου Παμφίλη

Για τον Χαμό του Στέφανου Παμφίλη

by ikariaki.gr
12 views

 

Στεφανή την έκανες την «πλάκα» σου πάλι κι αυτή την φορά ήταν ….κακόγουστη. Γιατί????

 

10854253_764820106946938_2726337751189142808_o

 

Λοιπόν ώρες – ώρες σκέπτομαι ότι η ζωή μας κάνει πολλά παιχνίδια, άλλοτε όμορφα, άλλοτε άσχημα. Αυτό το άσχημο παιχνίδι, «πλάκα» όπως λέω εγώ, νόμιζα ότι μας έκανε σήμερα το πρωί ο Στεφανής (άσχετο αν δεν το έκανε ποτέ μέχρι τώρα), για να δει πως θα αντιδράσουμε. Όμως δεν ήταν πλάκα, δυστυχώς ήταν αλήθεια κι από εδώ αρχίζουν τα ….δύσκολα

 

Όταν έχεις να κάνεις με φίλους, γνωστούς, συνεργάτες, απλούς ανθρώπους ή δημόσια, άρα γνωστά πρόσωπα, γνωρίζεις τους τρόπους τους, τις συνήθειες τους, τα αστεία τους, τα σοβαρά τους. Με λίγα λόγια ξέρεις πότε είναι χαρούμενοι, πότε στεναχωρημένοι, πότε μοιράζεσαι το πρόβλημα τους, καλό ή κακό ( η θέση που έχουν στις προσωπικές σου σχέσεις, σου το επιτρέπει), πότε είναι η ώρα να πιείτε κι ένα κρασί που λέει ο λόγος, ή ένα καφέ, έτσι απλά.

 

Με τον Στεφανή τον Παμφίλη γνωριζόμαστε από πολλά χρόνια πριν, μέσα από μια έντονη αντιπαράθεση που είχαμε τότε, όντας εκείνος πάλι Έπαρχος στην πρώτη του θητεία, κι εγώ μέλος κι εκπρόσωπος Ικαριακών συλλόγων της Αθήνας, στα πλαίσια μιας παρουσίασης του νησιού μας στην κρατική τηλεόραση, στην οποία είχα αναλάβει όλο το φορτίο της σωστής διοργάνωσης και ευπρόσωπης παρουσίας του νησιού μας. Τότε γνώρισα τον αψίθυμο χαρακτήρα του, που δεν είχε κακία, αν τον «έψαχνες» στο βάθος, αλλά είχε την τρελή του αγάπη για το νησί και τη δημιουργική του διάθεση, που τον έκανε να φωνάζει και να εκδηλώνεται μ’ ένα περίεργο (για μένα τότε που τον πρωτογνώρισα) τρόπο, που κατέληγε μ’ εκείνο το χαμόγελο στο τέλος, που μεταφραζόταν σε πολλά συμπεράσματα (ικανοποίησης, δικαίωσης, κλπ. κλπ.)

banner

 

Θα πρέπει να τονίσω ότι ουδέποτε συμφωνούσαμε ιδεολογικά ή κομματικά (με αποκαλούσε μέχρι τελευταία αστειευόμενος «αναρχοκομουνιστή»), αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε μετά από την πρώτη κόντρα που είχαμε πριν πολλά χρόνια, να αναπτύξουμε μια φιλία στα πλαίσια των ρόλων που είχαμε ο καθένας μας τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα, με σεβασμό και αμοιβαιότητα στο έργο που επιτελούσαμε, ο καθένας από το μετερίζι του.

 

Μπορεί ο Στεφανής να είχε τις πολιτικές του απόψεις, αλλά δεν ήταν λίγες οι φορές που «αρπαζόταν» με συντρόφους του, υψηλά ιστάμενους, όταν κινδύνευαν πολλά θέματα της Ικαριάς, που ο ίδιος προωθούσε. Γιατί για να λέμε το δίκιο για τον Στεφανή, μπορεί να ήταν ευέξαπτος σαν χαρακτήρας, να είχε δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (δεν με αφορά καθόλου αυτή η αντιδικία), αλλά δεν μάσαγε ποτέ τα λόγια του, είχε δεν είχε δίκιο. Και αυτό που είδα εγώ στην τελευταία θητεία του, που «έληξε» άδοξα σήμερα το πρωί, παρήγαγε έργο για το νησί. Έργο που θα το δείτε σε μακέτες και εργοτάξια (Μαρίνα Αγ. Κηρύκου), ή δεν θα το δείτε, γιατί ο Στεφανής δούλεψε πολύ και αθόρυβα σ’ ένα έργο (ανθρωπιστικό και προνοιακό) που το ξέρουν αρκετοί Καριώτες, μεταξύ των οποίων ήμουν κι εγώ. Είχε οράματα για το νησί ο Στεφανής, πέρα και έξω από το κόμμα του ή τα άλλα κόμματα, και δύσκολα θα το έβαζε κάτω αν δεν το πετύχαινε για το καλό των νησιών μας (Ικαριά – Φούρνοι – Θύμαινα). Ήταν κάθε μέρα στους δρόμους και το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου και τον έβλεπες πόσο περήφανος ήταν που ή Μαρίνα προχωρούσε, το είχε κάνει τάμα στον εαυτό του να το τελειώσει μέχρι το τέλος της θητείας του. Συνέχεια μ’ ένα τηλέφωνο στο αυτί να τρέχει στον δρόμο στο Καρκινάγρι, μετά τα μαύρα μεσάνυχτα πάνω από τα βράχια στις Σεϋχέλλες να επιβλέπει για την περίθαλψη αυτών των προσφύγων που βγήκαν στις απόκρημνες παραλίες του νησιού μας και πόσα άλλα που εχθροί και φίλοι του τα ξέρουν, άσχετα αν δεν τα παραδέχονται.

 

Έχω μάθει λοιπόν να αποδίδω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και αυτό κάνω σ’ αυτόν τον φίλο, που δεν είχαμε να αποδώσουμε σε κάποια συμφέροντα την φιλία μας. Απλά όπως εγώ δεν έχω μάθει να μην μασάω τα λόγια μου, έτσι πιστεύω ότι ήταν κι ο Στεφανής. Γι’ αυτό σήμερα πιστεύω ότι το νησί μας έχασε ένα πολύ σημαντικό μέλος της κοινωνίας του, που είχε και μπορούσε να προσφέρει πολλά.

 

Εύχομαι ο αντικαταστάτης του να φανεί κι αυτός αντάξιος του προκατόχου του.

 

Στην οικογένεια του τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.

 

Στον ίδιο, καλό ταξίδι Στεφανή και η απουσία σου από τα κοινά και όχι μόνο του νησιού, θα είναι ιδιαίτερα αισθητή. Καλό Παράδεισο φίλε!!!

 

Για την Ικαριακή Ραδιοφωνία

 

Σωτήρης Πολίτης

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue