Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα FOOD EXPO: Χιλιάδες εκθέτες και επαγγελματίες – Ισχυρή παρουσία η Ικαρία για μια ακόμα φορά

FOOD EXPO: Χιλιάδες εκθέτες και επαγγελματίες – Ισχυρή παρουσία η Ικαρία για μια ακόμα φορά

Πλήθος εκλεκτών προϊόντων από την Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες χώρες, ανέδειξαν για 2η ημέρα, οι 1.300 εκθέτες, στους χιλιάδες επαγγελματίες από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών που πέρασαν τις πύλες της έκθεσης

by ikariaki.gr
2,5K views

Η δεύτερη ημέρα της έκθεσης τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα η FOOD EXPO και Oenotelia προσέλκυσε πλήθος επαγγελματιών από όλη την χώρα.

Δεν έλειψαν και σε αυτή την έκθεση η δυναμική συμμετοχή επαγγελματιών και επιχειρήσεων από την Ικαρία με συμμετοχή και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Συζητήσεις, εξαγωγικές ευκαιρίες & καινοτόμα προϊόντα για 2η ημέρα

Η έκθεση χαρακτηρίστηκε από συζητήσεις, networking, εμπορικές συμφωνίες, ενδιαφέρον για δημιουργία νέων επαφών. Ένας μεγάλος αριθμός από επαγγελματίες από επιχειρήσεις όπως mini market, delicatessen, super market, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιία, ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ανακάλυψαν από κοντά μια πλούσια ποικιλία από όλες τις κατηγορίες: ελαιόλαδα, κρεατοσκευάσματα, μαρμελάδες, μέλια, κρασί, γαλακτοκομικά και τυροκομικά, ζυμαρικά, έτοιμα γεύματα, αποστάγματα, κατεψυγμένα ψάρια αλλά και vegan, plant based, organic επιλογές και η λίστα είναι ατελείωτη. Για αυτό και οι key buyers από την Ελλάδα και από το εξωτερικό επεσήμαναν τον πλούτο και την ποιότητα των προϊόντων που έχουν ανακαλύψει στην έκθεση, ενώ δεν δίστασαν να την ανεβάσουν στο ίδιο υψηλό σκαλί με άλλες παγκοσμίου επιπέδου εκθέσεις του εξωτερικού του είδους της. 

Επίσης, τις εντυπώσεις κέρδισε και η έκθεση Oenotelia, που διοργανώνεται παράλληλα με την FOOD EXPO, στο Hall1, καθώς οι Έλληνες επισκέπτες αλλά και οι ξένοι wine importers είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με παραγωγούς από όλες τις αμπελουργικές ζώνες της χώρας και να διαπιστώσουν τον πλούτο και την ποιότητα του ελληνικού αμπελώνα. 

Special events: πηγή τεχνογνωσίας & ενθουσιασμού 

Ανάλογη ήταν και η συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις όπου επισκέπτες αλλά και εκθέτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες, workshops και live cooking shows.

Στο Workshops & Seminars oι επισκέπτες είχαν για 2η ημέρα σήμερα, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξαιρετικές ομιλίες και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από ειδικούς και στελέχη του επιχειρηματικού κλάδου, καθώς και στελέχη της ελληνικής αγοράς κρέατος και ελαιολάδου, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους και λαμβάνοντας πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις και τις νέες τάσεις στον F&B κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, οι παρουσιάσεις του σημερινού Workshops & Seminars που διεξάγεται στο Hall 2, είχαν ως κοινό παρονομαστή τα προϊόντα κρέατος ως διατροφική επιλογή και την εξωστρέφεια του ελαιολάδου. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων. Δείτε όσα συζητήθηκαν εδώ. 

Πολλή δράση υπήρξε και στο Hall 1 όπου ξεχώρισε το stage του Mediterranean Food Stage – Μeze Project. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έμπειρους και καταξιωμένους chef που παρουσίασαν προτάσεις για μεζέδες με βάση τα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας ελληνικά τρόφιμα και ποτά. Συγκεκριμένα: η Περιφέρεια Κρήτης με την Chef Γεωργία Κουτσούκου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Chef Κώστα Γεωργατζά από την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος και  τον Μπάνε Πρέλεβιτς, Αντιπεριφερειάρχη Εξωστρέφειας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τον Chef από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας Τάσο Ραγκούση και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάργυρο Πατακάκη, η Αγροδιατροφικ Κρήτης με την Chef Νεκταρία Κοκκινάκη, η Περιφέρεια Ηπείρου με τους Chefs Τάσο Τόλη και Έκτωρα Ιωάννου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την Chef Παναγιώτα Τζουλιέτα Δούβρη και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με την Chef Τζένη – Ιωάννα Παλαιολόγου, τον Νίκο Νύκτα – Αντιπ/χης Ανάδειξη – Προώθησης Προϊόντων και τον Πίτσιο Πάνο Στέλεχος Marketing Π.Β.Α.  

Αυγενάκης στην FOOD EXPO: Η εξωστρέφεια πολύ σημαντικό συστατικό στον μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα

Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό – Εξέχουσας σημασίας ο σχεδιασμός συγκεκριμένης πολιτικής νερού

Είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών

 

«Η τόνωση της εξωστρέφειας είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό στην προσπάθεια που κάνει το ΥΠΑΑΤ για τον μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης,  από το βήμα της Food Expo και συγκεκριμένα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο της Έκθεσης, με θέμα “Προγράμματα και δράσεις τόνωσης της εξωστρέφειας του αγροδιατροφικού κλάδου: Η περίπτωση της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος”.

Στην ίδια εκδήλωση μετείχαν οι Ανδρέας Φίλιας Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Παναγιώτης Τσιχριτζής Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και Κωνσταντίνος Νικολούτσος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας.

Ο ρόλος των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια

Καθοριστικό όπλο για τον πρωτογενή τομέα, όπως είπε ο υπουργός, είναι η γνώση, η οποία – πρόσθεσε – μπορεί να αποκτηθεί μέσα από τη νομοθετημένη, πλέον, λειτουργία των Αγροτικών Τμημάτων στα 53 Επιμελητήρια της χώρας. Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίσθηκε, συμπλήρωσε, «στα Αγροτικά Τμήματα θα εγγράφονται όλοι οι τυποποιητές, έμποροι, συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα, τα Επιμελητήρια θα διατηρούν το Μητρώο κατ’ επάγγελμα Αγροτών, το οποίο θα ανήκει στο ΥΠΑΑΤ και στο οποίο θα εντάσσονται όλοι ανεξαιρέτως οι αγρότες της χώρας. Κάθε γεωργός, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος και αλιέας. Στόχος μας να αποκτήσουμε ακριβή εικόνα για να μπορέσουμε στη συνέχεια να σχεδιάσουμε στοχευμένες πολιτικές».

Όπως τόνισε, απώτερος σκοπός μπορεί να είναι «η ίδρυση αμιγώς αγροτικών επιμελητηρίων, που θα αποτελούν το σπίτι του κάθε αγρότη και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, όμως πρώτα να χτίσουμε σωστά Αγροτικά Τμήματα και σύγχρονο Μητρώο Αγροτών».

banner

Η σημασία του νερού

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε την ανάγκη σωστής διαχείρισης του νερού, που αποτελεί ένα δημόσιο και πολύτιμο αγαθό, το οποίο δεν πρέπει να σπαταλάται. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην εξέχουσα σημασία που έχει ο σχεδιασμός πολιτικής νερού, κάτι που δεν έχει γίνει επί πολλά συναπτά έτη και που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Μετά την Περιφέρεια της Θεσσαλίας που επλήγη, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων και στην Κρήτη. Αντίστοιχες ενέργειες θα ακολουθήσουν και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος», δήλωσε.

Αναδιάρθρωση καλλιεργειών

Σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η κλιματική κρίση, επεσήμανε ο Υπουργός, είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών.«Δεν μπορούμε να συζητάμε για συγκεκριμένα μοντέλα που μάθαμε να ακολουθούμε χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας  συγκεκριμένα δεδομένα (όπως τι νερό απαιτείται) αλλά παράλληλα και τι ζητάει η αγορά. Θα παράξουμε αυτό που η ίδια η αγορά ζητάει» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αυτή η κουβέντα που γίνεται για πολλά χρόνια αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε, θα προχωρήσει.

 

Η εξωστρέφεια για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα

Μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, οι οποίες απειλούν την ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα, όπως η κλιματική κρίση και η διεθνής γεωστρατηγική αστάθεια, καλούμαστε να διαβάσουμε σωστά τα δεδομένα και να κάνουμε σωστές ενέργειες που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. «Με πλάνο, όραμα και ολιστικό σχεδιασμό να καταφέρουμε τον δομικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, εκφράζοντας τον στόχο του Υπουργείου στη νέα εποχή.

Βασικό εργαλείο της χώρας μας στην προσπάθεια αυτή είναι, όπως σημείωσε, τα κονδύλια 19.3 δις που εξασφάλισε η Ελλάδα από την ΚΑΠ, τα οποία θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να προσδώσουν νέα χαρακτηριστικά στον αγροδιατροφικό τομέα. «Οφείλουμε να τον εξελίξουμε από το παραδοσιακό πρότυπο και χαρακτηριστικά όπως οι νέες τεχνολογίες, οι συνέργειες, η πράσινη ανάπτυξη και η εξωστρέφεια να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των αγροτών», τόνισε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην εξωστρέφεια, σημείωσε ότι «αποτελεί προϋπόθεση ώστε να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα έναν εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας, απελευθερώνοντας το δυναμικό του ελληνικού οικοσυστήματος της αγροτικής οικονομίας αλλά και να ενισχύσουμε αποτελεσματικά τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της ελληνικής γης και να καταφέρουμε την ενίσχυση της διείσδυσής τους στις διεθνείς αγορές».

Ο Υπουργός προέτρεψε, ακόμη, τους παραγωγούς να αναδείξουν περαιτέρω την αδιαμφισβήτητη ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, η οποία δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, τη θητεία του οποίου ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία οι κάτοικοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μιας περιοχής, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στην καρδιά του πρωτογενή τομέα και η οποία λόγω των δυνατοτήτων της μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Ο υπουργός κάλεσε όλους τους φορείς να συμπράξουν γιατί μόνο έτσι, κατέληξε, «η μετάβαση προς έναν έξυπνο, βιώσιμο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό και έντονα αναπτυξιακό ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα θα είναι επιτυχημένη».

Μέτρα στήριξης

Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΥπΑΑΤ ανέφερε ενδεικτικά ότι:

 Ενθαρρύνεται εκ μέρους του υπουργείου «η συμμετοχή των παραγωγών σε εθνικά συστήματα ποιότητας όπως οι πιστοποιήσεις κατά Agro, διαδικασία που στηρίζουμε ήδη από το ΠΑΑ μέσω του μέτρου 3.1 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας», σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και με πόρους της τάξης των 50 εκ. ευρώ»

«Τρέχουν» προγράμματα προώθησης γεωργικών προϊόντων και οίνου σε χώρες της ΕΕ ή και σε τρίτες χώρες. Τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από ενωσιακά ή εθνικά κεφάλαια σε ποσοστά από 50 έως και 80%.

Για τα γεωργικά προϊόντα, υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο συνολικά 22 προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 42,7 εκ. ευρώ, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία συμβασιοποίησης 6 ακόμη εγκεκριμένα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 11,7 εκ. ευρώ.

Για  την προώθηση οίνου, την περίοδο 2019-2023 υλοποιήθηκαν 33 προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ, με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να υλοποιεί πρόγραμμα προώθησης οίνων με χώρες-στόχους την Κορέα και την Ιαπωνία,  προϋπολογισμού 1.840.760 €. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε επιτυχώς και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2023.

Για την περίοδο 2023-2027, υπάρχουν στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ παρεμβάσεις ετήσιου προϋπολογισμού 12,8 εκ ευρώ για την προώθηση οίνου.

 

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός στη συνεισφορά των προγραμμάτων LEADER, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας, ύψους 600 εκατ. ευρώ και ιδιαίτερα τοπικών προγραμμάτων που αφορούν σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές, όπως και στα Σχέδια Βελτίωσης και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, κυρίως μέσω των τομεακών προγραμμάτων ελαιολάδου, οίνου, μελιού και οπωροκηπευτικών «αλλά και μέσω του ΠΑΑ, όπου διαθέσαμε ήδη περισσότερα από 1 δις €, κάνουν ξεκάθαρη τη βούλησή μας».

Παράλληλα υλοποιούνται μέτρα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και «μέσα από τα μέτρα παροχής γεωργικών συμβουλών, συμπράξεων καινοτομίας μέσω επιχειρησιακών ομάδων και ενθάρρυνσης σύστασης και λειτουργίας συλλογικών σχημάτων,  στα οποία διαθέσαμε πόρους της τάξης των 150 εκ. €».

Επιπλέον, μέσω των παρεμβάσεών του το ΣΣ ΚΑΠ επιχειρεί να σηματοδοτήσει τη στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο «που εδράζεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα δίκαιο γεωργικό εισόδημα στον παραγωγό και είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Η προσαρμογή στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και στα ανώτερα στάνταρ των καταναλωτών, ένα δίπτυχο επιτυχίας για την αύξηση ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα».

Η διάσταση αυτή, σύμφωνα με τον ΥπΑΑΤ, αντικατοπτρίζεται στο μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής που έχει εφαρμοσθεί ποτέ στη χώρα μας, ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Περιήγηση στα περίπτερα της FOOD EXPO

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιηγήθηκε στα περίπτερα της Έκθεσης, της σημαντικότερης στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών, σε διεθνές επίπεδο.

Συνομίλησε με τους εκθέτες-επιχειρηματίες του κλάδου, ενημερώθηκε και δοκίμασε νέα ελληνικά και καινοτόμα προϊόντα. Γαλακτομικά και τυροκομικά, ελαιόλαδο και προϊόντα ελιάς, βιολογικά τρόφιμα και ποτά, κατεψυγμένα, αρτοσκευάσματα, λαχανικά, φρούτα, κρεατοσκευάσματα, αλίπαστα, ιχθυρά κ.ά.

«Να ισχυροποιήσουμε την παρουσία των ελληνικών προϊόντων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Βασιζόμαστε την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, γιατί εμείς μπορούμε να στήσουμε ιστορία πάνω σε κάθε ελληνικό προϊόν».

Πάνω από χίλιες παραγωγικές και εμπορικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με περισσότερα από 50 χιλιάδες προϊόντα και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες σε μια έκθεση ορόσημο για τα ελληνικά προϊόντα και την ισχυροποίηση τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue