Home ΑρθρογράφοιΕλεύθερη Πένα Έξω από το νοσοκομείο Ικαρίας…ο Αυτοκράτορας έμεινε πάλι γυμνός!

Έξω από το νοσοκομείο Ικαρίας…ο Αυτοκράτορας έμεινε πάλι γυμνός!

by ikariaki.gr
4 views

νοσοκομείο ικαρίας

Στα πλαίσια της διοικητικής μεταρρύθμισης, το υπουργείο υγείας αποφασίζει να προχωρήσει στην συγχώνευση του Νοσοκομείου της Ικαρίας με εκείνο της Σάμου.  Η Ικαρία θα μείνει χωρίς νοσοκομείο. Μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις του κόσμου, το Υπουργείο Υγείας δεσμεύθηκε δημόσια πως δεν θα εφαρμόσει στην αντισυνταγματικη αυτή απόφαση. Αυτά, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Σήμερα, η απουσία επίσημων εξελίξεων σηματοδοτεί την ανεπισημότητα των δεσμεύσεων. Της Μυρσίνης Δογάνη

Φυσικά δεν βρισκόμαστε υπό το καθεστώς Αυτοκρατορίας. Απολαμβάνουμε την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία -δόξη και τιμή-. Οποιαδήποτε αναφορά σε κληρονομικούς άρχοντες ,αυτοκρατορικού τύπου, είναι υπερβολικές παρομοιώσεις και φτιάχνουν γέφυρες ατυχούς αντιστοιχίας με τους σκοτεινούς χρόνους του πολιτικού παρελθόντος. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση βεβαίως, βεβαίως. Η αναφορά γίνεται από το γνωστό παραμύθι, οπού ενώ ο αυτοκράτορας κυκλοφορεί γυμνός  και οι κόλακες αυλικοί του δεν τολμούν να το ξεστομίσουν, το ανώνυμο πλήθος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη των λόγων του και φωνάζει: 

«ο Αυτοκράτορας είναι γυμνός

Κατ’ αντιστοιχία με το παραμύθι, όταν το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (βλ. Αυτοκράτορας) δεσμεύονται δημόσια πως δεν θα προχωρήσουν στην συγχώνευση των νοσοκομείων της Ικαρίας και της Σάμου και πως κάθε νησί θα έχει το δικό του αυτόνομο νοσοκομείο -και όχι κέντρο υγείας-, παίρνουν πίσω τις δημόσιες δηλώσεις τους αφήνοντας την  Ικαρίας χωρίς νοσοκομείο, μεταθέτοντας όλο το φόρτο της υγειονομικής περίθαλψης στο νοσοκομείο της Σάμου αναγκάζοντας τους κατοίκους της Ικαρίας και των Φούρνων Κορσεών (ανώνυμο πλήθος) να μεταβαίνουν στην Σάμο, τότε κάποιος πρέπει να φωνάξει πως:

«ο Αυτοκράτορας είναι γυμνός!»

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία-η οποία πραγματοποιήθηκε δημοσίως και με ανοιχτή ακρόαση – που έγινε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Π. Καλλίρη μέσα από το γραφείο της Διοίκησης του Νοσοκομείου Ικαρίας στις 8 Φλεβάρη 2013, παρουσία της νεοσύστατης Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία-Φούρνους (ΕΑΥ) και αντιπροσώπων της 15 επιτροπής των μαθητών, «φορέθηκαν» οι εξής διάφανες δεσμεύσεις:

  • “Έχει δρομολογηθεί η αποσύνδεση του νοσοκομείου της Ικαρίας με της Σάμου.”
  • “…και αυτό είναι απόφαση του Υπουργού και των υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.”
  • “Επειδή έχετε ακούσει πολλές φορές προφορικές υποσχέσεις θεωρείστε ότι αυτή η πολιτική ηγεσία σε αυτό που δεσμεύεται αυτό κάνει. Και θα το δείτε στην πράξη.”
  • “Ήμασταν υποχρεωμένοι με βάση τον Νόμο 4052 να προχωρήσουμε στην ενοποίηση των Νοσοκομείων… αυτά ήταν λάθη του παρελθόντος και πάμε σ' αποσυνδέσεις των συγκεκριμένων περιοχών γιατί δεν εξυπηρετεί αυτή η διασύνδεση. ΤΕΛΟΣ!”

Δύο μήνες αργότερα, η υπόθεση της εξαίρεσης του Νοσοκομείου της Ικαρίας από τον Νόμο που προβλέπει συγχωνεύσεις των μονάδων υγείας σε όλη την Ελλάδα έχει τουλάχιστον παγώσει. Δεν δημοσιεύθηκε ποτέ η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα αποδέσμευε το Νοσοκομείο την Ικαρίας από τις συγχωνεύσεις. Πιθανότατα, για να μην προκληθεί το δίκαιο φαινόμενο ντόμινο από τα νοσοκομεία και άλλων επαρχιακών περιοχών που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης (π.χ. νοσοκομεία Λήμνου, Νάξου).  Εν το μεταξύ, οι ξακουστές υφάντρες των αρμόδιων υπουργείων γνέθουν τα αόρατα ρούχα του αυτοκράτορα. Έγγραφες δεσμεύσεις δεν δόθηκαν ποτέ. Μόνο λόγια μεταξύ Κυρίων. Εξαιρετικό ύφασμα!…μόνο που αν κοιτάξεις λίγο καλύτερα:

«Οι Κύριοι είναι γυμνοί!»

Η γλαφυρότητα ενός παραμυθιού βοηθάει στην ανάδειξη των κρίσιμων σημείων ενός ζητήματος. Βοηθάει επίσης και στην ροή του σκωπτικό ύφους, το οποίο είναι αυτό που αρμόζει στους αυτοκράτορες…. Όμως,  δεν υπάρχουν αυτοκράτορες και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν και πληβείοι. Αλλά ακόμα και αν υπάρχουν, σίγουρα δεν φύονται στην Ικαρία. Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε πως υπάρχουν και αυτοκράτορες και πληβείοι -και πως τελικά ευδοκιμούν στο κλίμα του νησιού-, είμαστε εξουσιοδοτημένοι να παίξουμε σωστά το κομμάτι μας  φωνάζοντας:

«Έξω από το νοσοκομείο της Ικαρίας….ο Αυτοκράτορας έμεινε  για άλλη μια φορά γυμνός

banner

*Η συνομιλία που πραγματοποιήθηκε κατά την συνάντηση της 18ης Φλεβάρη, υπάρχει αναρτημένη στο  μπλόγκ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου-Κ.Υ. Ικαρίας. http://panikarionosokomeio.wordpress.com/ .

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue