Home ΚοινωνίαΚόσμος Ευρωπαϊκή Επιτροπή – O Επίτροπος Χαν ολοκληρώνει την περιοδεία του στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – O Επίτροπος Χαν ολοκληρώνει την περιοδεία του στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας

by ikariaki.gr
5 views

LOGO CE_horizontal_EL_quadri

 

 

 

 

 

image015

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Βασιλίσσης Σοφίας 2, 106 74 Αθήνα

Τηλ.: 210 7272100

banner

NEW! http://ec.europa.eu/greece

commrepathens@ec.europa.eu

   

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2014

 

 

O Επίτροπος Χαν ολοκληρώνει την περιοδεία του στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας με επισκέψεις στο Βόρειο Αιγαίο και την Δυτική Μακεδονία

 

Σήμερα, 24/10/2014, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν επισκέπτεται έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και συναντάται με εκπροσώπους των τοπικών αρχών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), ολοκληρώνοντας έτσι την περιοδεία που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες.

 

Κατά την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα θα λάβει μέσω της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ πάνω από 15 δις ευρώ για επενδύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στην παρούσα φάση οι 13 Περιφέρειες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τα επιχειρησιακά τους προγράμματα που θα καθορίσουν πώς οι επενδύσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμβάλουν με τον καλύτερο τρόπο στην ανάκαμψη της Ελλάδας.

 

Στο επίκεντρο της επίσκεψης στην Κοζάνη, όπως και χθες στην Μυτιλήνη (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), είναι η ανεύρεση τρόπων μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική μπορεί να βοηθήσει τις Περιφέρειες της Ελλάδας να αναπτύξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Η επίσκεψη συμπίπτει με το τέλος της θητείας του Επιτρόπου Χαν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής.

 

Ο Επίτροπος Χαν δήλωσε: “Αυτές οι επισκέψεις που έκανα τα τελευταία 2 χρόνια στην Ελλάδα υπήρξαν απίστευτη πηγή έμπνευσης. Τον Οκτώβριο του 2012, μετά από μια συνάντηση με τους πρόσφατα εκλεγμένους Περιφερειάρχες στην Αθήνα, αποφάσισα να ξεκινήσω την περιοδεία μου στις 13 Περιφέρειες. Σε μια εποχή που το μόνο για το οποίο μιλούσαν όλοι ήταν η λιτότητα, θέλησα να ακούσω και να δω εγώ ο ίδιος τι περνούσαν οι πολίτες και πώς πίστευαν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική τα χωριά και τις πόλεις τους ώστε να ανακάμψουν.

Σήμερα ολοκληρώνω την περιοδεία μου με την Δυτική Μακεδονία. Συνάντησα πολλούς ανθρώπους και είδα εξαιρετικό δυναμισμό και αποφασιστικότητα σε όλη την χώρα, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης. Και είμαι τώρα περισσότερο πεπεισμένος παρά ποτέ ότι οι ελληνικές Περιφέρειες είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της χώρας και την μετατροπή της σε μια παραγωγική οικονομία.

Η νέα Περιφερειακή Πολιτική για το 2014-2020 προσφέρει τα εργαλεία για να γίνει αυτό πραγματικότητα: δηλαδή να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με έμφαση σε τομείς που κατέχουν θέση κλειδί για την ανάπτυξη και κυρίως βοηθώντας τις Περιφέρειες να εντοπίσουν τις ιδιαίτερες δυνατότητές τους και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Η στήριξη τομέων όπως τα γεωργικά τρόφιμα, η γεωργία, ο βιώσιμος τουρισμός, η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα και την ανάπτυξη, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα και η οικονομικά συμφέρουσα διαχείριση απορριμμάτων – όλοι αυτοί είναι τρόποι μέσω των οποίων οι Περιφέρειες επωφελούνται από όσα έχουν να προσφέρουν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Αυτή είναι η βάση τόσο της Εταιρικής Συμφωνίας με την Ελλάδα που εγκρίθηκε το Μάιο όσο και των επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα συμφωνηθούν με κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες για τα κονδύλια που προορίζονται αποκλειστικά για αυτές”.

 

Την Πέμπτη, 23/10/2014,  ο Επίτροπος Χαν συνάντησε την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, στη Μυτιλήνη και συζήτησε με τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες της περιοχής σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ο Επίτροπος επίσης επισκέφτηκε έργα όπως το Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου καθώς και τον χώρο που θα στεγάσει το Ναυτικό Μουσείο, το οποίο χαρακτήρισε μοντέλο πράσινης και γαλάζιας ανάπτυξης για την χώρα.

 

Στην Δυτική Μακεδονία, ο Επίτροπος Χαν συναντά τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Καρυπίδη και άλλους τοπικούς φορείς. Θα επισκεφτεί επίσης έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ όπως το καινοτόμο σύστημα θέρμανσης της Κοζάνης και τα εργαστήρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που έχουν ως στόχο την καλύτερη σύνδεση επιχειρήσεων και ερευνητικών υποδομών.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Ελλάδα και την Πολιτική Συνοχής 2014-2020

http://europa.eu/rapid/pressrelease_IP-14-597_el.htm

 

http://ec.europa.eu/regional_policy/information/cohesionpolicyachievementandfutureinvestment/factsheet/greece_el.pdf

 

http://www.espa.gr/el/Pages/staticNewProgrammingPeriod.aspx

 

Οπτικοακουστικό υλικό από τις επισκέψεις στο Βόρειο Αιγαίο και την Δυτική Μακεδονία

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I094021

 

Παρακάτω θα βρείτε χάρτη και πίνακα με τις ημερομηνίες των επισκέψεων του Επιτρόπου Χαν στις 13 ελληνικές Περιφέρειες.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (Πόλη)

Ημερομηνία Επίσκεψης

Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

20/10/2012

Δυτική Ελλάδα (Πάτρα)

14/2/2013

Πελοπόννησος (Τρίπολη)

15/2/2013

Ανατολική Μακεδονία & Θράκη (Κομοτηνή)

12/6/2013

Ιόνια Νησιά (Κέρκυρα)

4/11/2013

Ήπειρος (Ιωάννινα)

5/11/2013

Κρήτη (Ηράκλειο)

11/12/2013

Αττική (Αθήνα)

9/1/2014

Στερεά Ελλάδα (Λαμία)

7/2/2014

Νότιο Αιγαίο (Ρόδος)

23/4/2014

Θεσσαλία (Λάρισα)

24/7/2014

Βόρειο Αιγαίο (Μυτιλήνη)

23/10/2014

Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη)

24/10/2014

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue