(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)
Θυμίζουν εκείνες τις «γυάλες» των γιαγιάδων που έκρυβαν επιμελώς στο πάνω-πάνω ράφι, το στολισμένο με πανέμορφα κεντίδια και δαντέλες. Κρατούσαν τα «καλούδια» της σαμιακής γης, προφυλαγμένα από τη λιχουδιά των μικρών, που έβλεπαν, θαύμαζαν, μα δεν μπορούσαν να αγγίξουν!
Μνήμες από την σοφία που διέθεταν εκείνες οι αρχοντικές κυράδες της παλιάς εποχής, τότε που το «σούπερ μάρκετ», τα «συντηρητικά» και τα «πρόσθετα» δεν υπήρχαν ούτε καν στο λεξιλόγιό τους. Αυθεντικές συνταγές, που βγήκαν από σεντούκια και ανασύρθηκαν από παλιά συρτάρια του κομμό, για να δημιουργήσουν συνθέσεις αγάπης στη σαμιακή γη, τον άνθρωπο και τη διαχείριση των πόρων. Εποχιακά φρούτα και λαχανικά, βοτάνια και μαντζούνια, μικρά μυστικά και πολύ μεράκι, επιστρατεύθηκαν για να παρασκευαστούν με τον πατροπαράδοτο χειροποίητο τρόπο, λικέρ, μαρμελάδες, διάφορες σάλτσες και τουρσιά λαχανικών.
Η Νάγια Στασινοπούλου και η Αμαλία Παππά, έδωσαν για πρώτη φορά στη Σάμο, ένα όνομα σε αυτή τους την αξιοθαύμαστη προσπάθεια: Amelina’s Arte e Liquori con Vino.
Οι “παιχνιδιάρικες” γεύσεις από αρμπαρόριζα, πατάτα, ρίγανη, δάφνη, λωτό, ρόδι, δαμάσκηνο, σύκο κι ένα σωρό άλλα, δένουν μοναδικά με το γλυκό κρασί της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Μέλι αλλά και διάφορα βότανα, έρχονται να εμπλουτίσουν αυτές τις εξαιρετικές γεύσεις και να κάνουν τα χειροποίητα λικέρ, απολαυστικά και γλυκόπιοτα.
Σε αριστουργηματικά φιλοτεχνημένα βάζα, όλες οι γεύσεις και τα αρώματα των λαχανικών και των φυτών της Σάμου, δένουν αρμονικά τα συστατικά ενώ παράλληλα διατηρούν την αυθεντικότητά τους. Κάθε δοκιμή και μια γευστική πανδαισία. Κάθε μπουκιά και στο χορό του ουρανίσκου, συμμετέχουν κι άλλες αισθήσεις. Κάθε σάλτσα και μια άλλη διάθεση, μια άλλη ταυτότητα γευστικών διαδρομών, μια άλλη προσέγγιση στο τι είναι «παραδοσιακό». Σάλτσες και deep, που διεκδικούν να κατακτήσουν το τραπέζι μας με την αυθεντικότητά τους. Μουστάρδες από φρούτα και μαρμελάδες από λαχανικά. Τουρσιά σε περίτεχνους συνδυασμούς. Μικροί πειραματισμοί και μεγάλες γαστρονομικές επιτυχίες.
Το εργαστήριο Amelina’s έχει έδρα του το Βαθύ της Σάμου και όλα, παρασκευάζονται χειροποίητα από τις δύο φίλες, με πολύ προσωπική εργασία. «Κάθε γεύση, μας αντιπροσωπεύει…» δηλώνουν. «Ταιριάζει στη ψυχή μας και μπερδεύεται με τις μνήμες μας…»
Τα προϊόντα τους παρουσιάστηκαν στα τέλη της χρονιάς, για πρώτη φορά, στο «Μουσείο Οίνου» της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών και έτυχαν πολύ θετικών σχολίων. Διατίθενται ήδη σε επιλεγμένα καταστήματα, με στόχο σύντομα να έχουν τη θέση που τους αξίζει στην πανευρωπαϊκή αγορά.
Όπως λένε οι ίδιες οι εμπνεύστριες, «τίποτα δεν είναι ξεχασμένο, αν εμείς ΔΕΝ το ξεχάσουμε…»