Home Περιβάλλον Εταιρεία Ικαριακών Μελετών – Αποτελέσματα του τετράμηνου εθελοντικού προγράμματος 1-10-2018 έως 15-2-2019

Εταιρεία Ικαριακών Μελετών – Αποτελέσματα του τετράμηνου εθελοντικού προγράμματος 1-10-2018 έως 15-2-2019

by ikariaki.gr
10 views

Αποτελέσματα του τετράμηνου εθελοντικού προγράμματος 1-10-2018 έως 15-2-2019

Α. Στόχοι:

 1. Ανάδειξη της ικαριακής οροσειράς και θεματική (φιλοσοφική) ανάδειξη, ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση των 147 Δελφικών Παραγγελμάτων.

 2. Προβολή ενός σπάνιου μνημείου της Ελλάδας, της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας του Ταξιάρχη στο Μηλιωπό (5ος αι) που ήταν εγκαταλειμένη και χαμένη μέσα σε πυκνή βλάστηση. Έγινε καθαρισμός του μονοπατιού και της βλάστησης γύρω από το μνημείο, καθαρισμός του μονοπατιού από το μνημείο μέχρι την πόρτα που οδηγεί στο βουνό. Τώρα κάποιος πρέπει να βάλει ταμπέλα στο δρόμο και η υπηρεσία βυζαντινών αρχαιοτήτων να περιφράξει τον αρχαιολογικό χώρο.

 3. Προβολή της Μονής Ευαγγελισμού της Λευκάδας Αγίου Κηρύκου (θεμελίωση 1774 μ.Χ.), που κανένας δεν βοήθησε να καθαριστεί μετά την προ 25ετίας τραγική πυρκαγιά της Ικαρίας. Πρόκειται για ένα μνημείο συνδεδεμένο με την άγνωστη ιστορία της Ελλάδας, αυτή των “Κολλυβάδων”. Έγινε καθαρισμός από μπάζα της καμένης κουζίνας, καθαρισμοί από βλάστηση του μονοπατιού, του Εξομολογητηρίου και του πάνω νερόμυλου.

 4. Προβολή του γεωμυθότοπου του Ίκαρη, του βράχου όπου θεωρείται ότι έπεσε ο Ίκαρος. Και εκεί και στον άλλο γεωμυθότοπο της Ικαρίας, το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Διόνυσος στον κόλπο του Ιερού, οδηγούν άθλιοι χωματόδρομοι και δεν υπάρχει καμιά προβολή εκτός από τοπικές προσπάθειες και αυτοσχέδιες ταμπέλες. Το μονοπάτι πρέπει να καθαριστεί και να διατηρείται καθαρό. (Η δράση καθαρισμού του μονοπατιού δεν ολοκληρώθηκε στη διάρκεια του προγράμματος λόγω βροχοπτώσεων)

 5. Καταγραφή ιστορικών εγγράφων, με απλή τεχνολογία που μπορεί να κάνει σήμερα ο καθένας (ένα κινητό τηλέφωνο). Δείξαμε τη δυνατότητα να σκαναριστούν και να σταλθούν στο Ιστορικό Αρχείο της Ικαρίας, τα ιστορικά έγγραφα και βιβλία που κρύβουν τα οικογενειακά μπαούλα της Ικαρίας. Εμείς κάναμε μια τέτοια παραδειγματική καταγραφή για 110 ιστορικά έγγραφα και βιβλία, που διατέθηκαν από το αρχείο του Δημήτρη Τσαντέ. Όλοι σε κάθε σπίτι μπορούν να κάνουν το ίδιο με έγγραφα που υπάρχουν και να παραδώσουν τον κατάλογο και σκαναρισμένα αντίγραφα PDF στο Ιστορικό Αρχείο Ικαρίας.

 6. Ανάδειξη της χρηστικής και ιστορικής αξίας που έχουν τα μονοπάτια γύρω από τα χωριά μας, καθαρίζοντας και επιδιορθώνοντας το μονοπάτι Καραβόσταμο – Άρης Ποταμός.

Η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών ευχαριστεί θερμά τους Ικάριους που υποστήριξαν και βοήθησαν έμπρακτα την υλοποίηση αυτού του προγράμματος και ιδιαίτερα τον σύλλογο «Ι. Μελάς», τον σύλλογο AmIkaria (Γένοβα), τον σύλλογο Χρυσοστόμου, τον Δημήτρη Τσαντέ, τον παπά Λεωνίδα Τσαρνά και τον Μάκη Ζελεπό.

Β. Οικονομικός απολογισμός

Έσοδα

Συνολική Χορήγηση Erasmus 14421

Έξοδα

είδος ποσό παρατηρήσεις
Ταξίδια ερχομού 4 εθελοντών 938,95 Αεροπορικές εταιρείες
Καθημερινά έξοδα (4 μήνεςΧ 4 εθελοντές Χ 5€/ημέρα) 2480 Μικροαγορές (τηλεκάρτες, ψιλικά, τσιγάρα)
Διατροφή στο Κατσούλειο 489,64 Δήμος Ικαρίας
Διατροφή (σαββατοκύριακα, εορτές) 1146 Τοπικές αγορές τροφίμων
Ενοικίαση αυτοκινήτου επί 4 και μισό μήνες 2700 Τοπική αγορά
Καύσιμα μετακίνησης 974,5 Τοπική αγορά
Ενοίκιο 2 σπιτιών στο Καραβόσταμο 2282 Τοπική αγορά
Πετρέλαιο θέρμανσης 725 Τοπική αγορά
Εξοπλισμός ασφαλείας 55,95 Τοπική αγορά
Μιαθοδοσία για καθοδήγηση (mentroring) 1100,45 Πρόσληψη υπαλλήλου
έξοδα προς τους φορείς αποστολής (Sending) 600 150 € προς Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία
Εισιτήρια επιστροφής 429,28 Αεροπορικές εταιρείες
Τελική Έκθεση Information day 26-27/1/2019 400 Εργασίες γραφιστικής
Προμήθειες τραπεζών 100
ΣΥΝΟΛΟ εξόδων 14421 Το 86% διατέθηκε στην τοπική αγορά και στο Δήμο Ικαρίας

Ας σημειωθεί ότι ο υπεύθυνος του Προγράμματος της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών συμμετείχε με ίδια έξοδα καθημερινά επί τετράμηνο στις μετακινήσεις και τις εργασίες των 4 εθελοντών και εκτιμάται ότι διέθεσε επιπλέον ποσό άνω των 1000 € για την υλοποίηση του προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες:

 1. Μετά την υποβολή από την ΕΙΜ της τελικής έκθεσης του σχεδίου με κωδικό 2018-2-EL02-KA125-004309, η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα Νεολαία προέβη στην αξιολόγηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου και η έκθεση έλαβε το βαθμό 83/100.

 2. Το πρόγραμμα διήρκεσε τέσσερεις και μισό μήνες, και είναι αποτέλεσμα της πιστοποίησης της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών (ΕΙΜ) ως φορέα υποδοχής και αποστολής εθελοντών από το Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

 3. Ο τίτλος του σχεδίου είναι: PATHS TO CULTURE: RAISING ENVIRONMENTAL AND CULTURAL AWARENESS IN SMALL AND REMOTE COMMUNITIES, με κωδικό 2018-2-EL02-KA125-004309

 4. Οι εθελοντές που συμμετείχαν ήταν οι: Mário Miguel Fernandes (Πορτογαλία), Roberta Palazzini (Ιταλία), Séverine Lamarre (Γαλλία) και Spyros Mauroforos (Ισπανία).

 5. Το blog που ετοίμασαν οι εθελοντές, όπου καταγράφτηκε η πορεία των εργασιών ανά ημέρα είναι: https://volunteeringikaria.wordpress.com/the-project/

 6. Οι εννιά αφίσες της έκθεσης πεπραγμένων των 4 εθελοντών μας, που έγινε με τη λήξη του προγράμματος, αναρτήθηκαν από τους εθελοντές στο blog τους και μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ https://volunteeringikaria.files.wordpress.com/2019/01/pathstocultureexhibition.pdf.

 7. Η ΕΙΜ προγραμματίζει να εκδώσει ειδικό βιβλίο για τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα των σοφών της Αρχαίας Ελλάδας με τις ερμηνείες τους, τα αξιοθέατα της Ικαριακής οροσειράς και το σχετικό χάρτη.

Ηλίας Γιαννίρης

Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών

Υπεύθυνος της ΕΙΜ για τα προγράμματα εθελοντισμού

Πληροφορίες: 6974185330

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue