Home ΑρθρογράφοιΝάσος Μπράτσος ΕΡΤ: «Στα κρύα του λουτρού» έμειναν οι επισκέπτες των λουτροπηγών της Ικαρίας

ΕΡΤ: «Στα κρύα του λουτρού» έμειναν οι επισκέπτες των λουτροπηγών της Ικαρίας

by ikariaki.gr
15 views

 

του Νάσου Μπράτσου

Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι ασθενείς – επισκέπτες της λουτρόπολης στα Θέρμα Ικαρίας, μετά το κλείσιμο των δύο δημοτικών λουτροπηγών στις 17/9, από το Υπουργείο Τουρισμού, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναγνώρισης και αδειοδότησης των πηγών.

Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης – αδειοδότησης και συχνά ζητούνταν νέα στοιχεία, με αποτέλεσμα παρά την ανταπόκριση των δημοτικών αρχών, η όλη διαδικασία να είναι χρονοβόρα, όχι μόνο για τις συγκεκριμένες λουτροπηγές, αλλά και για άλλες στην Ελλάδα.

Από 120-130 πηγές στην Ελλάδα, έχουν αναγνωριστεί περίπου το 50%, άρα η όλη διαδικασία δείχνει ότι είναι πίσω. Ήδη ο Δήμος από τις προηγούμενες φάσεις της διαδικασίας είχε καταθέσει τα απαραίτητα χαρτιά, ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης, υπολειτούργησε η σχετική επιτροπή και ακολούθως ζητήθηκαν νέα, αλλά και επικαιροποιήσεις παλιών.

Eρώτηση στη Βουλή κατατέθηκε από τo KKE.

Το θέμα έχει μπει και στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 30/9.

Όπως αναφέρει σε αναλυτική ανακοίνωσή της η προηγούμενη δημοτική αρχή:

banner

«Έγιναν παρεμβάσεις που αφορούν τις ιαματικές πηγές: Εκτός από την προσπάθεια να ολοκληρωθεί επιτέλους η «αναγνώριση» των Ι.Π ως φυσικών πόρων, συνεχίσαμε την προσπάθεια βελτίωσης των Δημοτικών λουτρών σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα κινηθήκαμε και σε εξωστρεφείς ενέργειες: με βάση την εμπειρία του δήμου διοργανώσαμε ένα (κατά γενική ομολογία επιτυχές) συνέδριο για την ανάδειξη των δυνατοτήτων των Ιαματικών Πηγών και την συμβολή τους στην ανάπτυξη της Ικαρίας, στοχεύοντας στα εξής:
-Τεκμηρίωση των φυσικών ιδιοτήτων των πηγών μέσα από εισηγήσεις εγκρίτων επιστημόνων σχετικών με το θέμα.
-Ανάδειξη των δυνατοτήτων των ιαματικών πηγών να συμβάλουν στην τοπική οικονομική δραστηριότητα .
-Διεκδίκηση των αναγκαίων πόρων ώστε να αποκτήσουν οι δημοτικές υποδομές την δυνατότητα παροχής σύγχρονων υπηρεσιών στις οποίες θα έχουν πρόσβαση και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Σε αυτή την κατεύθυνση προετοιμάστηκε μελετητικά πρόταση για την δημιουργία ενός τουλάχιστον σύγχρονου υδροθεραπευτηρίου στα Θέρμα.
-Στην διαμόρφωση μιας πολιτικής πρότασης για τον χαρακτήρα που θα μπορούσε να έχει ο θερμαλισμός, τόσο στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο (με διαφορετικές όμως πολιτικές από αυτές που σήμερα εφαρμόζονται), όσο και σε ένα διαφορετικό οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο».

Το προσωρινό σφράγισμα λουτροκαταστημάτων, έγινε μέσα στη σεζόν σε μήνα αιχμής, αφού για τη λουτροθεραπεία τα στοιχεία δείχνουν ότι καλύτερος μήνας ο Σεπτέμβριος με ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία της περιοχής 90%-100%.

H επιστολή που έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από κάποια χρόνια κάμψης, τα τελευταία χρόνια η κίνηση στον τομέα αυτό έδειξε σοβαρά σημάδια ανάκαμψης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μετά το σφράγισμα, σοβαρό πλήγμα στην τοπική οικονομία, αφού υπήρχε προσέλευση ασθενών ακόμα και από ΗΠΑ – Αυστραλία που είχαν προπληρώσει, ενώ άλλοι ακύρωσαν κρατήσεις και έμειναν στα «κρύα του λουτρού», με ό,τι αυτό σημαίνει στους τομείς διαμονής και διατροφής για την τοπική οικονομία, αλλά και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Όπως τόνισαν επαγγελματίες στο χώρο αυτό, όσοι έρχονται ειδικά από το εξωτερικό, το κάνουν για την υγεία τους και έρχονται για δεκαετίες γιατί βλέπουν βελτίωση.

To κείμενο που έχουν υπογράψει πάνω από 300 ασθενείς – λουόμενοι.

Ήδη πάνω από 300 επισκέπτες – ασθενείς, έχουν υπογράψει κείμενο με το οποίο ζητούν, όπως και οι επαγγελματικοί σύλλογοι του νησιού, αρχικά την παράταση της λειτουργίας των λουτροκαταστημάτων μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και ακολούθως να συνεχιστεί με πιο γρήγορους ρυθμούς η απαιτούμενη διαδικασία αναγνώρισης και αδειοδότησης.

‘Άλλωστε είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι οι λουτροπηγές της Ικαρίας είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.

ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue