Home ΚοινωνίαΑιγαίο Εργατικό Κέντρο Σάμου: Για το νέο εργατικό «ατύχημα» στην Ικαρία

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Για το νέο εργατικό «ατύχημα» στην Ικαρία

by ikariaki.gr
629 views

Για το νέο εργατικό «ατύχημα» στην Ικαρία

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καταγγέλλει το νέο εργατικό «ατύχημα», που έγινε το Σάββατο 27 Απρίλη σε συνάδελφο εναερίτη εργολαβικό εργαζόμενο στη ΔΕΔΔΗΕ στην Ικαρία. Ο συνάδελφος εργαζόταν στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ-ΕΒΙΝΤΑ Α.Ε, που εκτελεί έργα για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ, σε εργασίες συντήρησης δικτύου και χτυπήθηκε από μέση τάση ενώ βρισκόταν πάνω σε κολώνα.

Ακόμη ένας εργαζόμενος θύμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, την ανυπαρξίας μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, της εργολαβικής εργασίας σε δουλειές που απαιτούν μόνιμους και άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους εργαζόμενους.

Είναι επιτακτική ανάγκη η 28η Απρίλη, παγκόσμια ημέρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, να μην είναι μια μέρα επετειακής αναφοράς με κροκοδείλια δάκρυα στην «κοινή» δήθεν αγωνία για προστασία της υγείας των εργαζομένων. Κυβερνήσεις και κράτος ευθύνονται γιατί έχουν ξεχαρβαλώσει τις επιθεωρήσεις εργασίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ακολουθούσαν κατά γράμμα την εντολή των μεγαλοεργοδοτών «για λήψη μέτρων με βάση τις ανάγκες της οικονομίας».

Αυτοί καθημερινά μετράνε κέρδη και ζημιές και εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές, αφού καθημερινά έχουμε και ένα θύμα στο βωμό του κέρδους. Κάθε δεύτερη σχεδόν μέρα έχουμε και από έναν νεκρό συνάδελφό μας, για να μην μετρήσουμε τις εκατοντάδες νεκρών κάθε χρόνο από την αναλγησία κράτους και εργοδοσίας από τις επαγγελματικές ασθένειες. Μόνο στην Ε.Ε. που πίνουν όλοι νερό στο όνομα της έχουμε 200.000 θανάτους που σχετίζονται με την εργασία…

Για να μην αναφερθούμε σε πολλά ατυχήματα που δεν δηλώνονται ή δεν καταγράφονται καν, για πολλούς θανάτους που δεν θεωρούνται ότι σχετίζονται με την εργασία για να μην έχει ευθύνη κράτος και εργοδοσία την αναγνώριση, καταγραφή, μελέτη, αποζημίωση και αποκατάσταση των ασθενών, αλλά και να μην υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.

Έτσι γλιτώνουν το κόστος του ατυχήματος και της επαγγελματικής ασθένειας, αφού στη ζυγαριά βαραίνουν τα κέρδη τους. Για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες δε φταίει η κακιά η ώρα. Η αιτία είναι η ίδια αιτία που οδήγησε σε τραγωδίες όπως το δυστύχημα στα Τέμπη, την πυρκαγιά στο Μάτι κλπ. Είναι η ίδια αιτία που οδηγεί σε έλλειψη μέτρων ασφάλειας στα σχολεία και άλλες δραστηριότητες, σε έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων.  Είναι η πολιτική Ε.Ε. και κυβερνήσεων που καταργεί νόμους και δικαιώματα, που διογκώνει την εντατικοποίηση της εργασίας, που φέρνει 6μερη εργασία, 10ωρα και 12ωρα, που διαλύει τις ΣΣΕ και δίνει μισθούς και συντάξεις πείνας. Που δεν υποχρεώνει σε μέτρα ασφαλείας και υγείας στους χώρους δουλειάς.

Ευχόμαστε καλή ανάρρωση στο συνάδελφο και δύναμη στην οικογένεια του.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να στηριχθεί με κάθε τρόπο ο συνάδελφος και η οικογένειά του από κράτος και εταιρεία.
  • Να πραγματοποιηθεί άμεσα έλεγχος για τις συνθήκες του ατυχήματος, τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας. Να αποδοθούν ευθύνες.
  • Άμεση και πλήρη στελέχωση Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης στη Σάμο, με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
  • Στελέχωση και συνδυαστικοί έλεγχοι με την Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων πχ εξαντλητικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων, εργασία σε άλλα πόστα κλπ).
  • Διενέργεια τακτικών και ουσιαστικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς.
  • Γιατρός εργασίας εντός των μεγάλων εργασιακών χώρων πχ ΔΕΗ, αεροδρόμιο, ΕΟΣ Σάμου, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, οικοδομές κλπ.
  • Πριν από την έναρξη της σεζόν, για τις εποχικές δουλειές, να διενεργούνται με ευθύνη του εργοδότη και του κράτους, προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε όσους πρόκειται να εργαστούν.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών εργαζόμενων σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ.
  • Το Εργατικό Κέντρο (όπως και το αντίστοιχο Σωματείου του κλάδου) να ειδοποιηθεί ώστε να είναι παρόν κατά την διενέργεια του ελέγχου του συγκεκριμένου ατυχήματος, όπως άλλωστε πρέπει να γίνεται κάθε φορά, και να έχει πλήρη ενημέρωση από την Επιθεώρηση Εργασίας για την εξέλιξη του εκάστοτε ελέγχου (τακτικού ελέγχου, ατυχήματος ή δυστυχήματος).

 

banner

Όλοι και όλες στις Πρωτομαγιάτικες Απεργιακές Συγκεντρώσεις

Μ. Τετάρτη 1η Μάη

 

Σάμος: 10 πμ στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ

Ικαρία : 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ευδήλου

 

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue