Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Εργατικό Κεντρο Σάμου – Απεργία στις 6 Νοέμβρη

Εργατικό Κεντρο Σάμου – Απεργία στις 6 Νοέμβρη

by ikariaki.gr
4 views

apergia2_1_0ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ

Απεργία

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

ΣΑΜΟΣ : 10.00 το πρωί στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΠΟΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΙΕΣ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑ

ΙΚΑΡΙΑ :  12.00 το μεσημέρι στον ΕΥΔΗΛΟ


Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

 

Στην επίθεση που έχει εξαπολύσει κυβέρνηση – Ε.Ε. – μονοπώλια απαντάμε με οργανωμένη, ενιαία, μαζική, αντεπίθεση εργαζομένων, ανέργων όλων κλάδων και των λαϊκών στρωμάτων.

Τα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζουν έχουν κυριολεκτικά τσακίσει τη ζωή μας. Μας θέλουν χωρίς δικαιώματα χωρίς κοινωνικές παροχές.

banner

 

Οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν υπογράφουν κλαδικές ΣΣΕ αξιοποιώντας το νέο αντεργατικό οπλοστάσιο. Σε όσους κλάδους υπογράφτηκαν είναι με μείωση των αποδοχών μας, εξαιτίας της στάσης των κυβερνητικών και εργοδοτικών πλειοψηφιών στις Ομοσπονδίες αυτές.

Η ακύρωση της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, ουσιαστικά καταργεί την κλαδική και στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι πληρώνονται με τον κατώτερο μισθό των 586€ ή 511€ για τους νέους κάτω των 25 χρόνων.

 

Η ανεργία βρίσκεται πάνω από 27% και για τους νέους πάνω από 60%. Οι επιλογές που προσφέρουν στα παιδιά μας είναι: αμορφωσιά, ανεργία, μετανάστευση ή να εργάζονται 2ωρα και 4ωρα με 200-300€. Αυτό είναι το σήμερα και το αύριο που τους επιφυλάσσουν: φθηνό εργατικό δυναμικό στην υπηρεσία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Στις επιχειρήσεις έχει γίνει καθεστώς «το νόμος είναι το δίκιο του αφεντικού». Καταστρατηγείται όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει. Κυριαρχεί η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απολύσεις, η ανασφάλεια γιατί τα μέτρα προστασίας κοστίζουν. Η απλήρωτη εργασία πολλών μηνών και η ανασφάλιστη εργασία, σε πολλές περιπτώσεις, είναι καθεστώς.

 

Κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο δεν αρκούνται στον εργασιακό μεσαίωνα που μας έχουν ρίξει. Φέρνουν νέες ανατροπές: νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, νέα χαράτσια στα ακίνητα και την υγεία, κατασχέσεις σπιτιών. Ο νέος προϋπολογισμό επιτίθεται στην εργατική τάξη και ευνοεί το κεφάλαιο.

 

Εργαζόμενοι και άνεργοι,

Δεν «φταίει η μοίρα μας και το κακό μας ριζικό» για τα βάσανα που περνάμε. Ούτε φταίει ο άνεργος όταν δεν έχει δουλειά, δεν έχει ένα πιάτο φαί, δεν έχει να πληρώσει το χαράτσι, δεν έχει ρεύμα στο σπίτι ή αγωνιά να μην του το πάρουν οι τράπεζες. Ούτε τι να κάνει για να ζήσει την οικογένεια του.

 

Φταίει η αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Ε.Ε. και κεφαλαίου. Φταίει το ότι θέλουν να πληρώσουμε εμείς την κρίση και γι’ αυτό δεν διστάζουν να μας κλέψουν τους κόπους μιας ζωής.

 

Τα προβλήματα, όμως, όλων μας δεν θα ξεπεραστούν με τη μιζέρια, την απογοήτευση, στο περιθώριο που μας θέλουν.

Θα φταίμε όλοι αν δεν αντιδράσουμε, αν δεν αγωνιστούμε με το ταξικό εργατικό κίνημα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ενάντια στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που δημιουργούν αυταπάτες.

Ούτε η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική, ούτε και καμιά άλλη κυβέρνηση τύπου ΣΥΡΙΖΑ που προτείνουν μια άλλη συνταγή διαχείρισης της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Και οι δύο προτάσεις υπερασπίζονται την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.

Επαγρυπνούμε στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για εξίσωση της δράσης της Χρυσής Αυγής με αυτής του λαϊκού κινήματος. Να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν οι φασίστες. Είναι το μακρύ χέρι του συστήματος.

Τέρμα πια η ηττοπάθεια, η απογοήτευση και η μοιρολατρία. Ψηλά το κεφάλι. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε. Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αντιδράσουμε, να αγωνιστούμε.

 

Εμείς έχουμε την δύναμη, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Να βάλλουμε φρένο σε κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία. Να μην αφήσουμε να λεηλατούν τα δικαιώματά μας, να τσακίζουν και να τσαλαπατούν τις ζωές μας. Με ταξική ενότητα και αγώνα απαιτούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Δηλώνουμε ότι δεν θα μας γονατίσουν. Ότι είμαστε εδώ! Παρόντες στον αγώνα !

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue