Home ΚοινωνίαΕλλάδα Το Εργατικό Κέντρο Μήλου στο ert.gr – Συνέντευξη του προέδρου του Α. Καβαλιέρου

Το Εργατικό Κέντρο Μήλου στο ert.gr – Συνέντευξη του προέδρου του Α. Καβαλιέρου

by ikariaki.gr
16 views

Άξονας προόδου και σημαντικό τμήμα του κοινωνικού ιστού της Μήλου, αλλά και των γύρω νησιών που καλύπτει το εργατικό κέντρο, είναι σε διαχρονική βάση οι εργαζόμενοι. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου της Μήλου, Αντώνη Καβαλιέρο.

-Ποιο είναι το προφίλ του εργατικού κέντρου της Μήλου;

-Tο εργατικό κέντρο που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ΄60, καλύπτει τη Μήλο, τη Σέριφο, την Κίμωλο και τη Σίφνο. Τα σωματεία – μέλη μας είναι:
1. Σωματείο Μηχανοτεχνιτών και Βοηθών Μήλου.
2. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μήλου.
3. Σωματείο Οικοδόμων Μήλου.
4. Εργατική Ένωση Μήλου.
5. Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αυτοκινήτων Μήλου.
6. Σωματείο Χειριστών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων Μήλου.
7. Εργατική Ένωση Κιμώλου.
8. Ένωση Εργατοτεχνιτών Οικοδομής Σίφνου.
9. ΕΤΕ – ΔΕΗ ΜΗΛΟΥ.
10. Σωματείο Εργατών Μεταλλευτών και Οικοδόμων Σερίφου.
Στην Κίμωλο υπάρχει ένα σωματείο μεταλλευτικό – εργοστασιακό. Στη Μήλο τα μεταλλευτικά επαγγέλματα έχουν μεγάλη παράδοση, αν και έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Σε δύο τσιμεντάδικα (Λάβα και Τιτάν) έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων, ενώ στην S&B-Imerys η μείωση του αριθμού των εργαζομένων γίνεται με ην μη κάλυψη των θέσεων όσων βγαίνουν στη σύνταξη, έτσι ενώ πριν δέκα χρόνια ήταν 340, πέρυσι ήταν 217 και τώρα είναι 207.

-Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας;


-Ποια είναι η κατάσταση στον τουρισμό;
-Παλιά οι συνθήκες εργασίας ειδικά στα επαγγέλματα αυτά ήταν εξαιρετικά δύσκολες και η πνευμονοκονίαση θέριζε.
Αυτό γιατί τότε η εξόρυξη γίνονταν με εκρήξεις και είσοδο μετά στις στοές όπου ανέπνεαν ό,τι είχε δημιουργήσει η έκρηξη. Τώρα γίνεται με επιφανειακές εργασίες. Στις μέρες μας η S&B Imerys έχει κάνει βήματα σε θετική κατεύθυνση στον τομέα αυτό. Πρέπει να πούμε ότι τώρα πια η επιχείρηση αυτή είναι γαλλικών συμφερόντων.  
Παλιά οι μεταλλωρύχοι ήταν οι «προνομιούχοι» εργαζόμενοι αφού είχαν πάντα το μηνιάτικο. Πήγαιναν στα καφενεία και ο καφετζής αν δεν υπήρχε θέση, σήκωνε τους αγρότες για να καθίσουν αυτοί. 

-Στον τουρισμό που γενικά υπάρχουν αρκετές μικρές επιχειρήσεις – και μεγάλες βέβαια – υπάρχει μεγάλο τμήμα εργαζομένων που είναι ασυνδικάλιστοι και αρκετοί δεν φαίνονται, εργάζονται δηλαδή αδήλωτοι και ανασφάλιστοι. Όσοι εργάζονται δηλωμένοι, με τη λήξη της τουριστικής περιόδου απολύονται για να επαναπροσληφθούν την άνοιξη και στο μεσοδιάστημα να παίρνουν επίδομα ανεργίας.

 

εργαζόμενοι έξω από το εργατικό κέντρο

-Υπάρχει ακτοπλοϊκό πρόβλημα και αν ναι, πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα των εργαζομένων, πχ μία μετακίνηση για λόγους Υγείας;

banner

-Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, ενώ είναι καλή το καλοκαίρι, το χειμώνα οι εφοπλιστές μας ξεχνάνε και αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους εργαζόμενους.


-Η Υγεία καλύπτεται ανεπαρκώς από ένα Κέντρο υγείας με δύο γιατρούς και βοήθεια από άλλους που είναι «υπόχρεοι εργασίας υπαίθρου».
Γενικά δεν βγαίνουν οι βάρδιες στον τομέα αυτό.-Ο τομέας της Υγείας σε τι κατάσταση είναι;

 

 

 

 

 

 

 

φωτο αρχείου: κινητοποίηση για την Υγεία στη Μήλο

 

-Υπάρχουν στο νησί υπηρεσίες όπως η Επιθεώρηση Εργασίας ή ΟΑΕΔ;

-Στο παρελθόν υπήρχε κλιμάκιο του ΣΕΠΕ, ενώ τώρα υπάρχουν δύο κυρίες στη Σύρο για να καλύπτουν Κυκλάδες και Δωδεκάνησα!! Ως προς τον ΟΑΕΔ έχουμε στο νησί «γραφείο κοινωνικής ασφάλισης» και για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες, απαιτείται εκπαίδευση των υπαλλήλων, που με βάση το σχετικό νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε, ευελπιστούμε να αντιμετωπιστεί σύντομα.

Συνέντευξη: Nάσος Μπράτσος

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue