Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Ερασιτεχνικός αθλητισμός στην εποχή των μνημονίων

Ερασιτεχνικός αθλητισμός στην εποχή των μνημονίων

by ikariaki.gr
8 views

Σε βραχνά έχει εξελιχθεί το θέμα της αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, για μεγάλο αριθμό αθλητικών σωματείων σε όλα τα αθλήματα, γεγονός με ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις, αφού σε αυτά αθλούνται χιλιάδες νεολαίοι και αποτελούν διέξοδο σε πολλές τοπικές κοινωνίες.

ΑΟΜ - ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ 06

Η κατάσταση που εχει διαμορφωθεί, οδήγησε σε ευρεία σύσκεψη τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με πρωτοβουλία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου και του Υφυπουργού Γιάννη Ανδριανού, με φορείς του δημοσίου και εκπροσώπους αθλητικών ομοσπονδιών.

Οι επιπτώσεις της μη ανταπόκρισης δημοτικών αρχών που έχουν υπό την εποπτεία τους δημοτικά γήπεδα, καθώς και σωματείων που διαθέτουν ιδιόκτητα, κυρίως λόγω του περιορισμένου χρόνου και των ισχνών οικονομικών τους, οδήγησαν στη μη αδειοδότηση εγκαταστάσεων. Υπάρχουν μάλιστα περιοχές που οι τοπικές διοργανώσεις έχουν ανασταλλεί για την τρέχουσα περίοδο, οπως για παράδειγμα τα πρωταθλήματα στο νομό Σάμου.

Σε άλλες περιοχές ορίζονται αγώνες σε άλλες έδρες, με μεταθέσεις των ωρών διεξαγωγής τους, ενώ αρκετές είναι και οι αναβολές που έχουν σημειωθεί. Από την πλευρά της η πολιτεία έδωσε παράταση άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, καθώς και παράταση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις για τις οποίες δεν είχε εκδοθεί άδεια λειτουργίας. Το ερώτημα όμως είναι αν μπορούν όμως να αναποκριθούν στα όσα απαιτούνται, κυρίως σε περιόδους κρίσης, οι Δήμοι και τα σωματεία.

Διαβάστε εδώ μια χαρακτηριστική προσέγγιση για το ζήτημα αυτό.

Επανερχόμαστε στη σύσκεψη και καταγράφουμε τις δηλώσεις του υπουργού και του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια των παρευρισκομένων στα γήπεδα. Είτε πρόκειται για αθλητή, προπονητή, παράγοντα, διαιτητή, αστυνομικό, φίλαθλο, δημοσιογράφο, δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό στα κριτήρια ασφαλείας! Δεν κάνουμε «σκόντο» στην ασφάλεια του κόσμου! Από κει και πέρα, αν μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε κριτήρια ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, έχει καλώς.

Με βάση την κείμενη νομοθεσία η ευθύνη του ελέγχου είναι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια. Διότι, η Περιφέρεια διαθέτει τις δυνατότητες σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν.

banner

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι περνάμε μία από τις δυσκολότερες περιόδους στη χώρα μας από οικονομικής πλευράς, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως το πρωταρχικό μας μέλημα είναι να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή. Για μας κορυφαίο θέμα είναι αυτό της στατικής ασφάλειας. Και βεβαίως, τα περιουσιακά στοιχεία, η αρτιότητα των εγκαταστάσεων και φυσικά η διεξαγωγή των αγώνων.

Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά, ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε κριτήρια ασφαλείας που έχουν σχέση με την προστασία του ανθρωπίνου δυναμικού».

 

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ως πολιτική ηγεσία, από την πρώτη στιγμή δείξαμε ότι έχουμε την βούληση να επιλύσουμε χρονίζοντα προβλήματα, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό πήραμε και νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως για τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων των αθλητικών εγκαταστάσεων – τόσο εκείνων που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όσο και εκείνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έχει δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες διαδικασίες αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Σε ό,τι αφορά θέματα στατικής επάρκειας, πυρασφάλειας αλλά και όπως άλλων παραμέτρων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων δεν θα γίνει αποδεκτή καμία έκπτωση. Λέμε λοιπόν ναι στην απλοποίηση των διαδικασιών, όχι όμως στην οποιαδήποτε έκπτωση σε θέματα ασφαλείας και υγείας.

Το νόημα λοιπόν της σημερινής συνάντησης είναι να καθίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε ως προς τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στην οριστική λύση του θέματος των αθλητικών εγκαταστάσεων».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρης Καλογερόπουλος τόνισε:

«Δε νοείται Δήμος ή Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού η οποία έχει τεχνική υπηρεσία, πολεοδομία να ζητάει από την Αποκεντρωμένη να πάει σε κάποιο νησί, από την στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι έχουν τη δυνατότητα πτυχιούχων, πολιτικών μηχανικών να δηλώσουν στατική επάρκεια, ή τον έλεγχο».

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue