Home ΚοινωνίαΕλλάδα Επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων προς τον Πρωθυπουργό

Επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων προς τον Πρωθυπουργό

by ikariaki.gr
27 views

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ, κ.κ. Υπουργοί, κε Διοικητά

Την περασμένη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 σε ημερίδα που οργάνωσε το ΞΕΕ, ακούσαμε τον Υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια (υπό το βάρος των πιέσεων των ξενοδόχων) να προαναγγέλλει σοβαρές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την βραχυχρόνια διαμονή.

Κατ’ αρχήν θεωρούμε άδικο να συζητείται οποιαδήποτε αλλαγή σε επίπεδο νόμου για την δραστηριότητά μας και να μην καλούμαστε ως συνομιλητές στο τραπέζι των συζητήσεων. Επίσης είναι εντελώς άκομψο να ακούγονται οι μονομερείς απόψεις των ξενοδόχων και όχι οι δικές μας σκέψεις και προτάσεις σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πιστεύουμε ότι σε οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για την βραχυχρόνια διαμονή θα έπρεπε να βρίσκονται στο τραπέζι οι εκπρόσωποι των συλλόγων που εκπροσωπούν τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όταν μάλιστα αυτές (βραχυχρόνιες μισθώσεις) έχουν ήδη περάσει σε μέγεθος τις κλίνες των ξενοδοχείων.

Με λύπη λοιπόν διαπιστώσαμε ότι για μια ακόμα φορά ετοιμάζονται νέα μέτρα δίχως απολύτως καμία προηγούμενη ενημέρωσή μας. Ετοιμάζονται, απ’ ότι διαβάσαμε στον τύπο, μέτρα για περιορισμό των καταλυμάτων, εφαρμογή ΦΠΑ, εφαρμογή επιπλέον δημοτικών τελών και πολλά άλλα.

Αντί να καταφεύγουμε σε περιοριστικά μέτρα που θα επιφέρουν συρρίκνωση της αλματώδους ανάπτυξης ενός ολόκληρου κλάδου που συνεισφέρει με μεγάλο ποσοστό στο τουριστικό προϊόν, καλό θα ήταν να δίναμε κίνητρα για περαιτέρω εξέλιξη και προσέλκυση επενδυτών. Η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει και είναι το περισσότερο αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν παγκοσμίως. Η χώρα μας ήδη βρίσκεται μέσα στους 10 καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως και θα ήταν πραγματικά άδικο αντί να αξιοποιήσουμε αυτή την δυναμική να την αποτρέπουμε με περιοριστικά μέτρα που το μόνο που θα καταφέρουν είναι περισσότερη φοροδιαφυγή.

Νομοθετικό πλαίσιο για την βραχυχρόνια μίσθωση υπάρχει από το 2016 και καλύπτει πλήρως την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Τόσο οι διατάξεις του άρ. 111 του ν.4446/2016, του άρ. 39Α του ν.4172/2013 αλλά και οι ΠΟΛ: 1187/2017, 1013/2014, 1069/2015, 1112/2017, 1059/2018 που αφορούν αποκλειστικά την λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην χώρα μας, είναι ολοκληρωμένες όσο αφορά το κομμάτι της νομοθετικής ρύθμισης, που ολοκληρώθηκε με την εφαρμογή του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρεί η ΑΑΔΕ από τον Νοέμβριο του 2018 και είναι πλέον υποχρέωση όλων των ακινήτων που αναρτώνται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου AIRBNB να εγγραφούν στο μητρώο και αφού λάβουν ΑΜΑ (Αριθμό Μητρώου Ακινήτου) να τον αναρτούν υποχρεωτικά μαζί με την καταχώρηση.

Όσο για το στεγαστικό πρόβλημα που αναφέρεται ότι δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο από την βραχυχρόνια μίσθωση, αυτή είναι μια εντελώς λανθασμένη άποψη που τροφοδοτείται συνεχώς από όσους τα συμφέροντά τους πλήττονται από αυτή την δραστηριότητα.

Αναφέρουν συνεχώς ότι εξ’ αιτίας της βραχυχρόνιας διαμονής δεν βρίσκουν φτηνά διαμερίσματα οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι.

Πώς όμως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού αν κάποιος κοιτάξει τα επίσημα στοιχεία της τελευταία απογραφής κτιρίων θα διαπιστώσει ότι μόλις το 1,2 με 1,5% των διαμερισμάτων των τουριστικών πόλεων λειτουργούν με βραχυχρόνια μίσθωση. Πως είναι λοιπόν δυνατόν το 1,5% να επηρεάζει ολόκληρη αγορά ακινήτων περιορίζοντας σε τόσο μεγάλο βαθμό την προσφορά ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση;

Εμείς σαν σύλλογος έχουμε πολλές φορές δημοσιεύσει προτάσεις μας για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει καμία σοβαρή κίνηση από την πλευρά του κράτους να επενδύσει σε μια κοινωνική πολιτική στέγασης όπως βλέπουμε να γίνεται σε άλλα κράτη με το ίδιο πρόβλημα.

Υπάρχουν για παράδειγμα δεκάδες, εκατοντάδες και σε μεγάλες πόλεις, χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα ιδιοκτησίας των δήμων η του δημοσίου γενικότερα που μένουν αναξιοποίητα ακόμα και σήμερα με δεδομένη την μεγάλη ζήτηση για στέγαση από φοιτητές, εργαζόμενους και επαγγελματίες. Πολλά από αυτά τα ακίνητα θα μπορούσαν να παραχωρηθούν για εκμετάλλευση σε επενδυτές για να ανακαινισθούν και να δοθούν αποκλειστικά για μακροχρόνια μίσθωση. Λόγω της ζήτησης, το κέρδος θα είναι μεγάλο και θα προσελκύσει αρκετούς επιχειρηματίες που αναζητούν ευκαιρίες για κερδοφόρες επενδύσεις. Το μοντέλο παραχώρησης θα μπορούσε να είναι ενοικίαση με δικαίωμα υπεκμίσθωσης η ακόμη και συν-εκμετάλλευση με τους δήμους. Όσα από αυτά τα ακίνητα είναι σε κοντινή απόσταση σε Εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν ιδιωτικές φοιτητικές εστίες όπως αυτές λειτουργούν σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές πόλεις κοντά στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στην αρχική συμφωνία και για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές, θα μπορούσε να υπάρχει ένα ανώτατο επιτρεπτό μηνιαίο μίσθωμα ακόμα και επιδοτούμενο στα πλαίσια μιας κοινωνικής πολιτικής στέγασης.

Ένα άλλο θέμα που συνεχώς αναφέρουν οι ξενοδόχοι είναι να υπάρξουν αυστηρές προδιαγραφές και standards λειτουργίας των ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής.

Εδώ συμφωνούμε απόλυτα ότι θα πρέπει να οριστούν και μάλιστα άμεσα. Είναι επιβεβλημένο να υπάρχει τουλάχιστον μια υποχρεωτική ασφάλεια αστικής ευθύνης για κάθε ακίνητο. Επίσης πρέπει να ορισθούν υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας όπως ένας πυροσβεστήρας, ανιχνευτής καπνού, σημάνσεις εξόδων διαφυγής κ.λ.π. Πολλοί δε διαχειριστές ακινήτων έχουν ήδη προμηθευτεί όλα τα παραπάνω αν και δεν υπάρχει καμία υποχρέωση αλλά πιστεύουμε ότι θα έπρεπε ήδη να είχε προβλεφθεί στους παραπάνω νόμους που ορίζουν την λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, κοι Υπουργοί, κ. Διοικητά, τελειώνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι χάρη στην βραχυχρόνια μίσθωση έχουν αναπτυχθεί πολλές γειτονιές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μαραζώσει και πολλά επαγγέλματα έχουν αναγεννηθεί λόγω της εργασίας που προσφέρει η δραστηριότητά μας.

Παντού βλέπουμε να ξεφυτρώνουν καταστήματα λιανικής γύρω από περιοχές με ακίνητα βραχυχρόνιας διαμονής με μια συνεχώς αυξανόμενη πελατεία που εξασφαλίζει κερδοφορία στις επιχειρήσεις της γειτονιάς.

Οποιοδήποτε λοιπόν περιοριστικό μέτρο δεν θα μειώσει μόνο την βραχυχρόνια μίσθωση αλλά και ένα μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον συγκεκριμένο κλάδο.

Προβλήματα και θέματα προς επίλυση ίσως και να υπάρχουν. Είναι όμως συνετό να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των ενδιαφερομένων για να βρεθούν λύσεις που δεν θα περιορίζουν μια δραστηριότητα που προσφέρει σε μεγάλο ποσοστό στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας αλλά βάζοντας γερά θεμέλια για μια υγιή και αειφόρο ανάπτυξη στην μεγαλύτερα αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού παγκοσμίως.

Θεωρήστε λοιπόν δεδομένο ότι θα είμαστε πάντα στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία με σκοπό την εύρεση λύσεων στα προβλήματα του κλάδου μας, αλλά και στην παροχή πληροφοριών και στατιστικών στοιχείων που αφορούν την βραχυχρόνια μίσθωση στην χώρα μας.

Με εκτίμηση

Ανδρέας Χίου

Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.

Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue