Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.ΑιγαίουΕπαρχείο Ικαρίας-Φούρνων Επαρχείο Ικαρίας – Καθαρισμός τεχνικών Επαρχιακού Δικτύου από Οξέ έως Παναγιά (Ξυλάρας)

Επαρχείο Ικαρίας – Καθαρισμός τεχνικών Επαρχιακού Δικτύου από Οξέ έως Παναγιά (Ξυλάρας)

by ikariaki.gr
12 views

Επαρχείο

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                     ΙΚΑΡΙΑ:  17-4-2015

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                                          Α.Π. 328

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΚΑΡΙΑΣ                                 

banner

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΑΡΧΟΥ                           

Ταχ. Δ/νση: Άγιος Κήρυκος                      

Ικαρίας Τ.Κ. 83300                                                                                                                                                       

ΤΗΛ: 22750 23094                           

ΦΑΞ:22753 51330                                                                                          

                                                                     ΠΡΟΣ:

 

  1. Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου
  2. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου
  3. Εγνατία Οδός Α.Ε.
  4. Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Σάμου
  5. Σύλλογος Μαυράτου
  6. Μ.Μ.Ε.

                  

                                                                    

 

ΘΕΜΑ: Καθαρισμός τεχνικών Επαρχιακού Δικτύου από Οξέ έως Παναγιά

             (Ξυλάρας)

               

 

Το τελευταίο διάστημα στο χωριό Μαυράτο παρατηρούνται έντονα φαινόμενα κατολίσθησης κα αποκοπή τμήματος του οδοστρώματος. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους διερχόμενους οδηγούς. Κύριος υπαίτιος είναι ο άνθρωπος που με μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις εμποδίζει τα όμβρια να περάσουν από τα τεχνικά έργα (γεφύρια). Ως αποτέλεσμα το νερό των βροχοπτώσεων δεν ακολουθεί τη συνηθισμένη ροή, παρεκκλίνει και ξεχύνεται στο δρόμο. Εκεί συναντάει τα κρασπεδόρειθρα που δημιουργούν ένα δεύτερο εμπόδιο. Τελικώς το νερό ακολουθεί την πορεία του δρόμου, τον κάνει πιο ολισθηρό και μεταφέρει πλήθος φερτών υλικών. Οι φθορές στο επαρχιακό κα δημοτικό δίκτυο είναι τεράστιες. Το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση είναι μεγάλο.

Προσφάτως τμήμα του δρόμου, πλησίον της οικίας Βολίκα ή της Βλάχας, κατακρημνίστηκε, ακολούθησε το πρανές και κατέληξε στον κάτω δρόμο. Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεφύρι της Κολόμπας που συνδέεται με τον κάθετο δρόμο των Τσερμεγκάτων. Το 2001 συνεργείο του Επαρχείου κατασκεύασε στραγγιστικό έργο για να οδηγεί το νερό στο συγκεκριμένο γεφύρι που σήμερα όμως είναι φραγμένο.

 

 

Παρέμβαση στο μεγάλο γεφύρι των Τσερμεγκάτων, στο λεγόμενο Ρέμα του Παπά, δίπλα στο σπίτι του Στέφανου Χερουβή. Να διαπλατυνθεί το χαντάκι για να οδηγούνται τα νερά, ακόμα και όταν υπάρχει μεγάλη παροχή, στο τεχνικό. Αν είχαν προνοήσει τότε το νερό δεν θα είχε προκαλέσει την κατολίσθηση μπροστά στο σπίτι του Βολίκα, το έργο το οποίο σήμερα το έχει αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ.

 

 

Να εξεταστεί αμέσως το φαινόμενο της καθίζησης σε δύο σημεία, πίσω από το σπίτι του Χρήστου Παπαγιάννη και πίσω από τα σπίτια των Λυσαιάτων. Λίγο πιο κάτω από την παιδική χαρά παρουσιάζεται επίσης φαινόμενο κατολίσθησης σε δύο σημεία και η άσφαλτος εμφανίζει ρωγμές. Άμεση παρέμβαση στο τεχνικό δίπλα στην παιδική χαρά με καθαρισμό (απόφραξη) και τοποθέτηση σιδερένιας σκάρας.

 

 

Το μικρό γεφύρι που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τη σημερινή κατολίσθηση στο σπίτι του Βολίκα χρήζει βελτίωσης. Πρέπει να διορθωθεί η υδρολεκάνη για να οδηγεί το νερό στο τεχνικό που είναι κατασκευασμένο, με πρωτοποριακό τρόπο, από πορσελάνη που συνδέεται με το τεχνικό του κάτω δρόμου, είναι εντός της εργολαβίας που έχει αναλάβει η Εγνατία.

 

 

Αποκατάσταση στο αμέσως επόμενο τεχνικό έργο που βρίσκεται χαμηλότερα στην πορεία του δρόμου. Εκεί, μετά την τοποθέτηση καλωδίου από τον ΟΤΕ, η κλίση δεν είναι ικανοποιητική με αποτέλεσμα το νερό να καταλήγει στα κτήματα και στις καλλιέργειες. Παλιότερα δημιούργησε μεγάλη κατολίσθηση και η νομαρχία, για να προστατέψει την περιοχή, ξόδεψε αρκετά εκατομμύρια για να κατασκευαστεί τοιχίο αντιστήριξης.

 

 

Το τεχνικό πλησίον της οικίας του Αντώνη Κακαρά είναι φραγμένο και τα νερά καταλήγουν στην περιοχή Φρανταπηδέ, δίπλα στα Κάψαλα όπου υπάρχει το προαναφερθέν τοιχίο.

 

 

Η απόσταση που οριοθετείται από τα παραπάνω τεχνικά έργα κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου δεν ξεπερνά τα 700 μέτρα. Αν γίνει ισομερής κατανομή των όμβριων δεν θα έχουμε φαινόμενα κατολίσθησης, καθίζησης και αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων. Όλα αυτά τα έργα ξεκίνησαν από τις προηγούμενες γενιές μα σκοπό να προστατεύσουν το δρόμο και την περιουσία τους. Αν συνεχίσουμε με την ίδια φιλοσοφία θα πετυχαίναμε τη συντήρηση του οδικού δικτύου με τα λιγότερα δυνατόν έξοδα. Κάποιοι όμως δεν αντιλαμβάνονται ότι τα τεχνικά έργα στα ρέματα είναι η καρδιά του οδικού δικτύου ενώ συγχρόνως προστατεύουν και εξυπηρετούν όλους τους κατοίκους που ζουν κοντά σ’ αυτές τις περιοχές.

 

 

Παρακαλώ να δώσετε αμέσως εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες να διορθωθούν όλα τα ανωτέρω προβλήματα πριν διογκωθούν και γίνουν δυσκολότερα στην αντιμετώπιση τους. Το Μαυράτο μπορεί να κινδυνέψει μόνο και μόνο από τη απερισκεψία μερικών και εμείς σαν περιφερειακή διοίκηση, πρέπει να αντιδράσουμε γιατί διαφορετικά θα έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης και από εδώ και στο εξής όποιος προβαίνει σε παρεμβάσεις στα τεχνικά αλλαγή ροής, φραξίματα, μπαζώματα ή οτιδήποτε άλλο δημιουργεί επικινδυνότητα άμεσα θα παραπέμπεται στον Εισαγγελέα.        

 

 

 

 

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ  

                                                                            

 

                                                                                ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΜΦΙΛΗΣ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue