Home ΚοινωνίαΠολιτική Ένωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας – Περί Υγείας ή Υπερ Υγείας;

Ένωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας – Περί Υγείας ή Υπερ Υγείας;

by ikariaki.gr
26 views

ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ή ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ;

ή αλλιώς, επιστροφή στα γιατροσόφια και στους μάγους της φυλής!

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας Πλεύρη, η παράταση της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, των οποίων η απόλυση είχε οριστεί για τις 31/3. Παράταση που, όπως είπε, θα είναι πολύμηνη και θα διαρκεί όσο διαρκούν και οι παρατάσεις των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού. Δηλαδή; Επ’αόριστον; Λίγες μέρες πριν, έλεγε ότι «από την παράταση της αναστολής τους και την απόλυση, προτιμά το δεύτερο». Άγνωσται οι βουλαί του κυρίου!

Η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ.Γκάγκα σε ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα των παιδίατρων στην Ικαρία, ήταν τουλάχιστον τραγική: « σε ποια διεθνή πρότυπα βρήκατε ότι πρέπει να υπάρχει ένας παιδίατρος κάθε 500 παιδιά; » Άραγε για πόσα να υπάρχει; για 1000, καλά είναι; « Στην Ελλάδα, είπε, έχουμε μάθει να βλέπουμε ειδικούς γιατρούς »!!! Τι να βλέπουμε; μάγους ή σαμάνους; Άρα εκτός της ειδικότητας του εντατικολόγου, καταργούνται και όλες οι άλλες ειδικότητες; « Άλλωστε, όπως συνέχισε, ιδιώτες γιατροί επισκέπτονται το νησί 1-2 φορές το μήνα »… Αρκετά ανακουφιστικό και πολύ βολικό αυτό! Και η υπουργός ολοκλήρωσε αναφέροντας και τα άλλα δυο υπερόπλα που βρίσκονται στη φαρέτρα του υπουργείου, δηλαδή την τηλε”ιατρική” και τις μετακινήσεις προσωπικού. Ενημερώνουμε την κα Γκάγκα πως ο γενικός γιατρός που μας λέει πως χρειαζόμαστε όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, βρίσκεται σε αναστολή εργασίας. Είναι ντροπή για την αναπλ. υπουργό Υγείας να ειρωνεύεται τους γονείς λέγοντας ότι δε γίνεται κάθε 500 μ. να έχουμε παιδίατρο, τη στιγμή που ολόκληρο νησί καλύπτεται μόνο από έναν. Τη στιγμή που ο γονιός με το παιδί του κάνουν απόσταση 10αδων χλμ και αρκετών ωρών για να ανακαλύψουν ότι ο μοναδικός παιδίατρος έλειπε σε άδεια… Είναι ντροπή και της ίδιας αλλά και της κυβέρνησής της να εμπαίζουν και να αφήνουν στις τύχες τους τα 100αδες παιδιά της Ικαρίας.

Τον περασμένο Γενάρη, η ίδια είχε κρυφή συνάντηση με τους 12 γιατρούς-βουλευτές της Ν.Δ. μεταξύ αυτών και ο κ. Στεφανάδης, με θέμα την περαιτέρω διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, δηλαδή το σύστημα “κόμβος-ακτίνα”. Διασύνδεση των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα των αστικών κέντρων. Το νοσοκομείο “κόμβου” θα παρέχει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες και θα διασυνδέεται με τα νοσοκομεία “ακτίνες”, τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Με δυο λέξεις, τα περιφερειακά αντί να ενισχυθούν, θα υποβιβαστούν σε κέντρα υγείας! Μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει τι θα σημάνει αυτό για το νοσοκομείο της Ικαρίας…

Η ντροπή δεν προλαβαίνει να ντραπεί, καθώς το αίσχος συνεχίζεται. Το υπουργείο ετοιμάζει δυο νέα νομοσχέδια που θα έχουν ψηφιστεί ως τα μέσα Απριλίου. Το ένα αφορά στον ΕΟΠΥΥ και το άλλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να επιλέξουν προσωπικό γιατρό για να εξυπηρετηθούν δωρεάν. Θα καταρτιστεί λίστα με ενδιαφερόμενους ιδιώτες γιατρούς που θα γίνουν οι προσωπικοί γιατροί: παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι.

Σε βάθος χρόνου θα εφαρμοστεί ο έλεγχος ακόμη και για επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς, δηλαδή ο ασφαλισμένος δεν θα μπορεί να επισκεφτεί δωρεάν γιατρούς ειδικοτήτων αν δεν έχει πάρει παραπεμπτικό από τον προσωπικό γιατρό. Ο γιατρός θα αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση πόσους ασφαλισμένους θα έχει εγγράψει στη λίστα του! Επίσης, οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ θα αξιοποιούνται με ιδιωτικούς όρους και «με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους»…. Θα πραγματοποιούνται, δηλαδή, απογευματινά χειρουργεία στο μοντέλο που ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές. Με αμοιβή. Το 70% του κόστους, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε νοσοκομείου, θα το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και το 30%, ο ασθενής- πελάτης, ο οποίος θα καλύπτει και την αμοιβή του γιατρού. Τέλος, θα παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο, όπου υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής. Δηλαδή, παντού.

Εάν λοιπόν δώσουμε την δέουσα προσοχή στο έγγραφο του ΕΟΔΥ της 3/3 προς το υπουργείο υγείας το οποίο αναφέρει πως « συνολικά από την αρχή της πανδημίας ως και την 1/3/22 έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, 16.519 άτομα…» μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πόσους ακόμα θα θρηνήσουμε, από κάθε λογής ασθένειες, αν επιτρέψουμε να εφαρμοστεί αυτή η εγκληματική πολιτική στο χώρο της υγείας. Την πολιτική που έχουν βαφτίσει “νέα κανονικότητα”, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από τον αποκλεισμό μας από οτιδήποτε δημόσιο και δωρεάν.

Ως Ένωση Γονέων έχουμε πολλές φορές επισημάνει τα ανεπαρκέστατα μέτρα της κυβέρνησης ώστε να εξασφαλισθεί η Υγεία των παιδιών μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας στα σχολεία. Βλέπουμε πλέον και στην πράξη και εδώ στο νησί μας, τα αποτελέσματα αυτής τη πολιτικής. Με το πρωτόκολλο όπου για να κλείσει μια τάξη απαιτείται το 50% + 1 νοσούντες. Βλέπουμε τάξεις με 20 μαθητές, να νοσούν οι 10 και η τάξη να συνεχίζει να λειτουργεί ! Λειτουργεί όμως στα χαρτιά, όχι στη πράξη αφού υπό τον φόβο διασποράς του covid-19 η πλειοψηφία των υπολοίπων μαθητών δεν πηγαίνει σχολείο. Αυτό φυσικά καθόλου δεν ενοχλεί το υπουργείο, δηλώνοντας «ευχαριστημένο» ότι οι τάξεις συνεχίζουν τη λειτουργία τους και ότι ο covid-19 με τα υπέροχα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση «δεν έχει επηρεάσει τη λειτουργία των σχολείων».

Εδώ να σημειωθεί ότι για την Ικαρία και μάλιστα εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων , εκτός από την περιοχή του Ευδήλου, δεν υπάρχουν καθημερινά σημεία ελέγχου από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα γονείς και μαθητές από άλλες περιοχές είτε να αναγκάζονται να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα είτε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν μόνοι το κόστος που απαιτείται καταρχάς για την υγεία τους και κατά δεύτερο να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη παρουσία των παιδιών στα σχολεία.

banner

Συνεχίζουμε να απαιτούμε και να διεκδικούμε :

  • Εδώ και τώρα αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας.

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως: το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας Ευδήλου, τα Π.Ι, το ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και  συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

  • Πρόσληψη δεύτερου παιδιάτρου στο νοσοκομείο του νησιού και επιπλέον πρόσληψη παιδιάτρου στο ΚΥ Ευδήλου και στο περιφερειακό ιατρείο των Ραχών. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη! Δεν φτάνει ένας παιδίατρος για να καλύψει τις ανάγκες των 950 μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της Ικαρίας, χώρια οι ηλικίες 0 εως 5 ετών.

  • Να ανακληθούν τώρα όλες οι διατάξεις για αναστολή καθηκόντων, στέρηση μισθού, διαθεσιμότητες, απολύσεις στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην υγεία. Καμία σκέψη για απόλυση των υγειονομικών σε αναστολή.

  • Δωρεάν self , rapid και μοριακών test για ΟΛΟΥΣ (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) μαθητές και εκπαιδευτικούς.

  • Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε κάθε δημοτική ενότητα του νησιού σε καθημερινή βάση, αφού και στις 3 υπάρχουν σχολεία όλων των βαθμίδων.

  • Δωρεάν διάθεση ενισχυμένων μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Είναι δημόσιο αγαθό

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue