Home ΚοινωνίαΥγεία Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας: Υπόμνημα-Παρέμβαση για την Υγεία στην Ικαρία

Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας: Υπόμνημα-Παρέμβαση για την Υγεία στην Ικαρία

by ikariaki.gr
16 views

Αγωνιστικά τίμησε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ο σύλλογος «Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας». Μοίρασε υλικό το πρωί της Παρασκευής στον Εύδηλο και στο Χριστό Ραχών και το βράδυ έκανε εκδήλωση στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου στο Αυλάκι. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις ελλείψεις στις δομές υγείας της Ικαρίας.

Ο σύλλογος «Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας» και η ομάδα γυναικών Αγίου Κηρύκου αποφάσισαν την από κοινού συλλογή υπογραφών για τα κενά και τις τραγικές ελλείψεις σε όλες τις μονάδες υγείας του νησιού τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Δημοσιεύουμε το ψήφισμα από την εκδήλωση και το υπόμνημα προς τους αρμόδιους φορείς

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ (Μέλη της ΟΓΕ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Όλοι μας γνωρίζουμε την τραγική κατάσταση που βρίσκεται ο χώρος της υγείας στο νησί μας και όχι μόνο. Η Κατάσταση αυτή εξ αιτίας της διαχρονικά αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, επιδεινώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες, με εντολή του κεφαλαίου, της ΕΕ, μαζί με το σάρωμα μισθών συντάξεων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διαλύει μεθοδικά το δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας με τη συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την όλο και περισσότερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του.

Τα αποτελέσματα τα ζούμε στο πετσί μας και μεταφράζονται σε ανεπαρκείς υπηρεσίες, ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο, κλινικές που δεν καλύπτουν 24 ωρη λειτουργία, το κέντρο Υγείας υποστελεχωμένο και ποτέ με τις πλήρεις ειδικότητες του οργανογράμματος του, τα περιφερειακά Ιατρεία συνήθως χωρίς γιατρούς ή στην καλύτερη περίπτωση με γιατρό που παράλληλα κάνει και εφημερία στο ΚΥ και ουσιαστικά μένουν ακάλυπτες και πάλι οι περιοχές για αρκετές μέρες το μήνα.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο οι ανάγκες μας για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και προληπτικές εξετάσεις καλύπτονται ανά διαστήματα από διάφορες ΜΚΟ ή άλλες οργανώσεις, αντικαθιστώντας το δημόσιο σύστημα υγείας, για το οποίο όλοι πληρώνουμε αδρά είτε μέσω φοροληστείας ή με τις υπέρογκες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό δικαίωμα κάθε ανθρώπου και πρέπει να παρέχεται από το κράτος δωρεάν και ισότιμα σε όλους μέσα από ένα ενιαίο και αποκλειστικό δημόσιο σύστημα υγείας. Με κρατική χρηματοδότηση να είναι επαρκής ώστε να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας για να μη χωράει καμιά επιχειρηματική δράση.

banner

Έχουμε δώσει αγώνες κατά καιρούς μαζί με σωματεία και λαΪκές επιτροπές για ζητήματα που αφορούν την υγεία (κατάργηση χαρατσιού, επάνδρωση ΠΙ, εφημερίες κα) και δεν θα κουραστούμε να παλεύουμε για κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα που αφορά το υπέρτατο αγαθό την Υγεία. Αναλυτικές προτάσεις στο Υπουργείο Υγείας που αφορούν τη λειτουργία των δομών υγείας στο νησί μας και τις διεκδικήσεις μας έχουν κατατεθεί πολλες φορές από τους φορείς του νησιού (ή έχουμε παραστεί σε διαμαρτυρίες).

Καλούμε σήμερα όλους τους κατοίκους του νησιού και τους μαζικούς φορείς να προσυπογράψουμε κείμενο διεκδίκησης μόνιμου επαρκούς προσωπικού σε όλες τις μονάδες Υγείας του νησιού μας και κατά προτεραιότητα στελέχωση με παιδιάτρους που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των παιδιών μας σε νοσηλεία, πρόληψη, εμβολισμούς, πιστοποιητικά για το σχολείο, φροντίδα νεογνών, έκτακτα περιστατικά κ.λπ.

Χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας καλούμε σήμερα τις γυναίκες να συσπειρωθούν στο σύλλογο γυναικών και στα σωματεία τους, και ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ:

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ σε κάθε δομή υγείας του νησιού μας, να καλύπτονται όλες οι ανάγκες της οικογένειας (τοκετοί, νοσηλεία, προληπτική ιατρική, εμβολιασμοί κτλ.) και δημιουργία Παιδιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο.

ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΘΕΣΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ

Να γίνονται όλες οι αναγκαίες ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ για όλα τα παιδιά και εφήβους με ευθύνη του κράτους και επάρκεια εμβολίων στο νοσοκομείο.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ για όλες τις γυναίκες που τεκνοποιούν

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΔΩΡΕΑΝ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

8 Μάρτη 2019

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

2η ΔΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Διοίκηση Γενικού νοσοκομείου Ικαρίας

ΚΥ Ευδήλου

Διοίκηση Γενικού νοσοκομείου Σάμου

Δήμος Ικαρίας και δημοτικό συμβούλιο

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ:

ΣΥΡΙΖΑ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Κ.Κ.Ε. – ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Εμείς οι κάτοικοι της Ικαρίας και οι μαζικοί φορείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, διαμαρτυρόμαστε γιατί στο Γ.Ν. Ικαρίας και σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας υπάρχει μόνο μια παιδίατρος, με αποτέλεσμα για μεγάλα διαστήματα σε ολόκληρο το νησί να μην καλύπτονται οι πολλαπλές ανάγκες των παιδιών μας. Σας υπενθυμίζουμε ότι στο νησί υπάρχουν πολλά παιδιά κάθε ηλικίας, μαθητές σε 8 δημοτικά σχολεία και 6 νηπιαγωγεία, 3 γυμνάσια, ειδικό σχολείο Καραβοστάμου και ακόμα αθλητικές ομάδες όπου δραστηριοποιούνται αρκετά παιδιά. Ακόμα κι αν η παιδίατρος βρισκόταν στο νοσοκομείο 24 ώρες το 24ωρο, είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών για νοσηλεία, εμβολιασμούς πιστοποιητικά για το σχολείο, φροντίδα νεογνών, έκτακτες καταστάσεις κ.α

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο!

Νέοι γονείς με πενιχρά οικονομικά μέσα, αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες παιδίατρους ή σε σοβαρές περιπτώσεις να ταξιδεύουν στην Αθήνα ή να μετακομίζουν οριστικά, λόγω της κατά καιρούς έλλειψης παιδιάτρου και γενικά των υποβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας στο νησί μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

1)την πρόσληψη μόνιμων παιδιάτρων στο νοσοκομείο, ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες με την προοπτική δημιουργίας παιδιατρικής κλινικής, που θα καλύπτει πλήρως όλες τις ανάγκες των παιδιών μας.

2) να καλυφθεί κατά προτεραιότητα η θέση παιδιάτρου στο ΚΥ Ευδήλου και όλες οι ειδικότητες γιατρών που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του

3) την αναβάθμιση του Π.Ι. Ραχών σε ΚΥ, ώστε να μπορεί εκτός των άλλων αναγκαίων ειδικοτήτων, να διοριστεί παιδίατρος.

ΖΗΤΑΜΕ:

με ευθύνη του κράτους να γίνονται συστηματικά όλοι ο αναγκαίοι εμβολιασμοί, σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά.

Πλήρη στελέχωση με μόνιμο και επαρκές προσωπικό σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας του νησιού μας

8 Μάρτη 2019

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue