Home ΑθλητισμόςΣκάκι Ενημερωτικό Δελτίο Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας – Το σκάκι έχει “ζωνταντέψει” για τα καλά και στη Βόρεια Ικαρία

Ενημερωτικό Δελτίο Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας – Το σκάκι έχει “ζωνταντέψει” για τα καλά και στη Βόρεια Ικαρία

by ikariaki.gr
80 views

Πολλές συμμετοχές στο Κύπελο Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων Ικαρίας και στο Φιλικό Τουρνουά Ραχών

Ο Γιώργος Τέσκος αναδείχθηκε κυπελλούχος Ικαρίας στη Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων με απόλυτο σκορ!

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από δύο σημαντικές διοργανώσεις στο νησί μας, οι οποίες αφορούν το καλλιτεχνικό και το αγωνιστικό σκάκι.

Στο 2ο Κύπελλο  Ικαρίας στη Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων πήραν μέρος 18 σκακιστές και σκακίστριες (από 9 σε Άγιο Δημήτριο και Άγιο Κήρυκο), αριθμός που θεωρείται μεγάλος στον περιορισμένο χώρο (πανελλαδικά, αλλά και διεθνώς), του καλλιτεχνικού σκακιού. Είναι γεγονός ότι κάποιος που παίζει  σκάκι δεν σημαίνει πως μπορεί να λύνει και προβλήματα…

Κυπελλούχος Ικαρίας στη Λύση Προβλημάτων αναδείχθηκε ο Γιώργος Τέσκος, επιλύοντας όλα τα θέματα του διαγωνισμού! Στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης ισοβάθμησαν ο Στέλιος Πούλος και ο Στάθης Βαλέρης, πρώτες σκακίστριες είναι η Θεανώ Χονδρουδάκη, η Λίνα Τσινγκρέλη και η Ελένη Μάζαρη και πρώτοι έφηβοι ο Νίκος Βαλέρης και ο Τάσος Χαντζής.

Την ερχόμενη Κυριακή 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Κύπελλο Ελλάδας και η Ικαρία είναι μία από τις 16 επιλεγμένες περιοχές που θα λάβει μέρος σε αυτό τον Πανελλαδικό Διαγωνισμό Λύσης. Ευελπιστούμε σε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και σε πολλές σωστές απαντήσεις που θα φέρουν το νησί μας ψηλά στη γενική κατάταξη!

Ένα όμορφο πρόβλημα!

Ας δούμε μία άσκηση με πολύ όμορφη λύση, που δυσκόλεψε αρκετούς από τους διαγωνιζόμενους. Πρόκειται για έργο του κορυφαίου Σαμ Λόιντ (1841-1911), ο οποίος  είχε δημιουργήσει 800 σκακιστικά προβλήματα με ιδιοφυή θέματα και περισσότερους από 10.000 γρίφους για ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων!

Στο πρόβλημα, που συνέθεσε το 1885, παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε δύο κινήσεις (συμβουλή: πριν δείτε τη λύση, βάλτε τη θέση στη σκακιέρα σας και προσπαθήστε να βρείτε τη σωστή απάντηση):

banner

Λύση:

1.Βα8!

Η ευφυής επιλογή φέρνει τον μαύρο σε απελπιστική θέση. Στην κίνηση 1…Ρη7 ή σε οποιαδήποτε τυχαία κίνηση του μαύρου πύργου ακολουθεί 2.Βη8 ματ! Στην κίνηση 1…Πη7 υπάρχει το απρόσμενο 2.Βθ1 ματ, που εξηγεί και το γιατί η λευκή βασίλισσα επέλεξε το α8 στην πρώτη κίνηση!

Σκακιστική ανάπτυξη στη Βορειοδυτική Ικαρία

Το έως τώρα σκακιστικό ετεροβαρές του νησιού μας, με την πλειονότητα σκακιστών, αλλά και δραστηριοτήτων στη νοτιοανατολική πλευρά, τείνει να ισορροπήσει.

Οι προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου «Λιτάνη» και η αποδοτική συνεργασία του με τον Σκακιστικό Όμιλο Ικαρίας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα. Δεκάδες παιδιά έμαθαν σκάκι πέρσι κατά τη διάρκεια των δωρεάν μαθημάτων που έγιναν στις Ράχες  και συνεχίζουν φέτος  ανταγωνιζόμενα μεγαλύτερους και έμπειρους σκακιστές.

Παράλληλα, το κάλεσμα της σκακιστικά δραστήριας Ελένης Μάζαρη για αγώνες ενηλίκων στην περιοχή, είχε απρόσμενα μεγάλη ανταπόκριση: Άρχισε το 1ο Φιλικό Τουρνουά με συμμετοχή 20 σκακιστών και σκακιστριών, αριθμός που θεωρείται πολύ καλός για ξεκίνημα!

Οι αγώνες θα συνεχιστούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, ώρα 4 μ.μ. στον φιλόξενο χώρο του Π.Σ. «Λιτάνη» και θα συνδυαστούν με άλλες σκακιστικές δράσεις.

Σκακιστικά μαθήματα στον Άγιο Δημήτριο Ραχών κάθε Σάββατο

Κατά τη διάρκεια των εορτών, με τη συμβολή και του μόνιμου συμπαραστάτη Δήμου Ικαρίας, θα πραγματοποιηθούν μαζικές συναντήσεις σκακιστών και σκακιστριών (κυρίως παιδιών) μεταξύ Ραχών και Αγίου Κηρύκου.

Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας

Κοσμάς Κέφαλος

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue