Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ενημερώσεις από τον Δήμο Ικαρίας

Ενημερώσεις από τον Δήμο Ικαρίας

by ikariaki.gr
28 views

stamoylos

εθνοσημο

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                           Άγιος Κήρυκος 28/1/2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                            Αρ.Πρ: 508

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ                                                                     Τ.Κ.83300
Τηλ.: 2275350401 – 412

Fax :   2275022215                                                Προς : ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου

Email: [email protected]

banner

 

Θέμα : Πρόταση ΚΕΔΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

  Σχετ: Έγγραφο ΚΕΔΕ 25/1/2016 – Α.Π:223

 

 Κύριοι συνάδελφοι

Σχετικά  με την πρόταση της επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, προς της ΠΕΔ της χώρας. Πρόταση που αφορά τα αιτήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων ως  δήμαρχος Ικαρίας και μέλος του Δ. Σ της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, εκλεγμένος με την «Λαϊκή Συσπείρωση»  έχω να παρατηρήσω τα εξής:.

Όπως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, με το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έρχεται ως συνέχεια του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιβάλλονται στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά βαρείς φόροι εισοδήματος και πολύ αυξημένες εισφορές ασφάλισης στον ΟΓΑ, καθώς και μέτρα που αυξάνουν κι άλλο το ήδη πολύ υψηλό κόστος παραγωγής.

Κανένα μικρομεσαίο αγροτικό νοικοκυριό δεν μπορεί να αντέξει αυτά τα μέτρα.

Αυτό το γνωρίζουν στην ΕΕ και στην κυβέρνηση. Επιμένουν, όμως, στα εξοντωτικά μέτρα γιατί στόχο έχουν να εξαναγκάσουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν την παραγωγή, για να περάσει αυτή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχερηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη.

Με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, οι ενισχύσεις κόπηκαν, ήδη, κατά 8,5% το 2014 και κατά 15% το 2015, ενώ σταδιακά μέχρι το 2019 θα μειωθούν μέχρι 60%.

Ταυτόχρονα, επιβάλλονται νέοι αποκλεισμοί μικροκαλλιεργητών από τις ενισχύσεις, καθώς και περιορισμοί στην παραγωγή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν από έξι μήνες με την ουσιαστική στήριξη των κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΠΟΤΑΜΙ,Χ.Α) άρπαξε τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα οποία πληρώνονται οι επιδοτήσεις και τα δώρισε στους κεφαλαιοκρατικούς οργανισμούς που υπηρετεί: Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα πετσοκόβει τοις αγροτικές ενισχύσεις που απόμειναν από τη λεηλασία των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να μην έχουν πληρωθεί

το 70% των επιδοτήσεων!!!

 

Σχετικά με τα όσα αναφέρει πρόταση της επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, υπάρχουν αρκετά σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν ομόφωνα δεκτά από την ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, το γεγονός όμως της παντελούς απουσίας, έστω και αναφοράς στο πλαίσιο μέσα στο οποίο συντελούνται οι εξελίξεις που καταγγέλλει η ΚΕΔΕ (η ΚΑΠ της ΕΕ), καθώς και η  επιμελής παράληψη αναφοράς των πολιτικών υπεύθυνων για όλη αυτή την κατάσταση. Μας οδηγεί στο να διαχωρίσουμε την θέση μας, καθώς θεωρούμε παράλογο να διαφωνείς με τα αποτελέσματα των πολιτικών σου επιλογών χωρίς να αλλάζεις τοποθέτηση, γιατί στην ουσία αυτό κάνει η πρόταση της ΚΕΔΕ και όσοι την υποστηρίζουν άκριτα.

 

Από αυτή τη πλευρά  καλούμε αρχικά το Δ.Σ της ΠΕΔ να ζητήσει  την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Ενώ ταυτόχρονα Καλούμε  το λαό των νησιών μας να αντισταθεί οργανωμένα και με την μαζική του κινητοποίηση να αποτρέψει το νέο έγκλημα που επιχειρείται.

Τέλος απευθύνουμε έκκληση ώστε εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση και κοινωνικοί φορείς των νησιών μας να παλέψουμε από κοινού  να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που εξοντώνουν τους  μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, διεκδικώντας  όλοι μαζί:

 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
 • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
 • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.α. Το κράτος να εγγυηθεί την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
 • Άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
 • Καμιά κατάσχεση πρώτης, ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και “κούρεμα” του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
 • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

 

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

 

Ο Δήμαρχος  Ικαρίας

Στέλιος  Σταμούλος

 

 

 

 

dimos

 

 

 

 

 

Άγιος Κήρυκος 28/1/2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Τ.Κ.83300
Τηλ.: 2275350401 – 412

Fax :   2275022215

Email: [email protected]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Σχετικά με την κατάληψη των δημαρχείων από τους εργαζομένους στους δήμους, αλλά και τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των συνταξιούχων, που κινητοποιούνται ενάντια στο έγκλημα του Ασφαλιστικού ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος  έκανε την ακόλουθη δήλωση.  

Ξεσηκωθείτε ενάντια στο έγκλημα του Ασφαλιστικού!

Η Δημοτική Αρχή στηρίζει τις πολύμορφες κινητοποιήσεις των  εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των συνταξιούχων, και συνολικά όσων κινητοποιούνται, ενάντια στο νέο έγκλημα που μεθοδεύεται ενάντια στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό, ολοκληρώνει το σχεδιασμό που προωθείται εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις και κάνοντας βήματα μπροστά στην αντιδραστικοποίηση όλου του πλαισίου.

 • Οι μειώσεις που προβλέπονται στις συντάξεις αφορούν όλους και όχι μόνο τους νέους συνταξιούχους, ο διαχωρισμός χρησιμοποιείται από την κυβερνητική προπαγάνδα σκόπιμα  προκειμένου να θολώσουν τα νερά.                    
 • Η πρόταση εκ των προτέρων υλοποιεί όλες τις ισχύουσες δεσμεύσεις, αφού ενσωματώνει τις προηγούμενες 11 μειώσεις και προωθεί κι άλλες για νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους.
 • Ο σχεδιασμός ολοκληρώνεται με τις αλλαγές σε κυρία και επικουρική ασφάλιση, σε εφάπαξ, σε αναπηρικές συντάξεις και ΕΚΑΣ.
 • Δίνεται καταδικαστικό χτύπημα στους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα οδηγήσει σε αφανισμό και κλείσιμο όσων έχουν επιβιώσει ως σήμερα, σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων που κυριαρχούν.

Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα εμφανίζονται ως σωτήρια για την «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού. Αποσιωπάται το γεγονός ότι διαχρονικά έχουν καταληστευτεί τα αποθεματικά των ταμείων με ευθύνη των κυβερνήσεων, με τελευταία αυτή των 14 δις με το κούρεμα των ομολόγων.

Τώρα είναι η ώρα της οργάνωσης και του αγώνα γιατί το Ασφαλιστικό μας αφορά όλους.

Γιατί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υλοποιεί τους διακαείς πόθους του μεγάλου κεφαλαίου για διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες – μέλη.

Δεν είναι τυχαίο που σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια έχουν τους επιχειρηματίες των οποίων τη στάση ο υπουργός εργασίας χωρίς να κρατά τα προσχήματα χαρακτήρισε «υπεύθυνη».

Αποτελεί μια ακόμα απόδειξη, ότι την «βρώμικη δουλειά»  που δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι, ανέλαβαν να την συνεχίσουν οι σημερινοί κυβερνώντες, με σχέδιο συνολικής αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, που μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, την σύνταξη σε επίδομα φτώχειας, ανοίγοντας το δρόμο για χρυσές δουλειές στις ασφαλιστικές εταιρείες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας.

 

Ο Δήμαρχος Ικαρίας και η Δημοτική Αρχή ζητούν  την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Καλούν το λαό των νησιών μας  να αντισταθεί οργανωμένα και με την μαζική του κινητοποίηση να αποτρέψει το νέο έγκλημα που επιχειρείται.

Ο Δήμαρχος  θα συμμετέχει μαζί με όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς,  και τοπικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Απεργιακή  συγκέντρωση  που διοργανώνει το Ε.Κ.Σ και τα Σωματεία Εργαζομένων και Συνταξιούχων, οι Οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων  της Ικαρίας, την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Αγιου Κηρύκου για να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα.

 

 Γιατί η ασφάλιση είναι δικαίωμα.

Κοινωνική ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

 

 

 

 

 

 

 

dimos

 

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Ο Δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος και η Δημοτική Αρχή καλούν, τους κατοίκους του νησιού να κουβεντιάσουν και να ενημερωθούν στις Λαϊκές – Ενημερωτικές συγκεντρώσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα  αρχίζοντας  με τις εξής  :

Την Κυριακή 31/1/2016 στην Τ.Κ Φραντατου

Την Τετάρτη 3/2/2016 στην Τ.Κ  Περδικιου

Την Παρασκευή  5/2/2016 στην Τ.Κ  Καρκιναγριου

 

Στις συγκεντρώσεις  θα γίνει ενημέρωση  για:

 

 • Τον απολογισμό του χρόνου που πέρασε , και τον προγραμματισμό για το 2016
 • Την ασφυκτική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
 • Τις δράσεις και  τις  ενέργειες  μας  μπροστά  σε  αυτή  την  κατάσταση.

 

ΔΗΜΟΣ     ΙΚΑΡΙΑΣ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue