Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Δικαστήριο για την Αιμοδοσία της Χ.Α. – Συνέχεια το Σάββατο 17/10/2015

Δικαστήριο για την Αιμοδοσία της Χ.Α. – Συνέχεια το Σάββατο 17/10/2015

by ikariaki.gr
26 views

εναντια αιμοδοσια χρυση αυγήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Σήμερα Πέμπτη 15 Οκτωβρίου γίνεται η δικαστική διαδικασία για τους Συνδικαλιστές που εμπόδισαν όπως καταγγέλεται να διεξαχθεί η Αιμοδοσία ”Μόνο για Ελληνες” που διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή στο Νοσοκομείο της Σάμου.

Η διαδικασια της δικης θα ξεκινησει εντος ολίγου. Υπάρχει παρα πολυς κοσμος συγκεντρωμενος στο χωρο,το πρωι που ηταν και σταση εργασιας υπηρχε ακομα περισσοτερος. Τα ψηφισμα αλληλεγγυης απο όλη την Ελλαδα προς τους διωκομενους φτανουν συνεχως.Παρουσια χρυσαυγιτων δεν υπαρχει,παρα μονο οι 2 μαρτυρες κατηγοριας…

Νέα Ενημέρωση: 17:15

Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία του Δικαστηρίου, έχουν καταθέσει οι μάρτυρες κατηγορίας, ο κόσμος Αλληλέγγυος παραμένει μέσα και έξω από την αίθουσα… σε λίγο και άλλες πληροφορίες

Νέα Ενημέρωση: 19:15

Συνεχίζεται η διαδικασία του Δικαστηρίου. Η Νύχτα είναι μεγάλη απόψε.

Τελευταία Ενημέρωση 20:30

Η Δίκη θα συνεχιστεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στις 9 π.μ.


Δήλωση του Βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη

Σεβαστάκης
Η στάση των γιατρών και των συνδικαλιστών,οι οποίοι δικάζονται σήμερα, υπογραμμίζει την μεγάλη ανάγκη υπεράσπισης της Δημοκρατίας και των κανονιστικών πλαισίων που θεμελιώνονται στο εσωτερικό της. Δηλαδή ιδιότροπα, η στάση τους τεκμηριώνει και το δικαίωμα και το υπερασπιστικό καθήκον για την μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση της σύγχρονης Ελλάδας : την απόλυτη ισότητα δικαιωμάτων πολιτών που διαβιούν μόνιμα ή περιστασιακά εντός της Δημοκρατικής συνθήκης, αλλά και το συλλογικό χρέος της διαρκούς αναδιεκδίκησης αυτής της συνθήκης. Η Δημοκρατία παραχωρεί και τεκμηριώνει αποκαλύπτοντας την ιδεολογική διελκυστίνδα που διατρέχει την Ελλάδα της κρίσης. Στην περίπτωση της επιλεκτικής και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά , αιμοδοσίας ( η οποία είναι απολύτως αναντίστοιχη με τα πλούσια πολιτιστικά χαρακτηριστικά που αποκαλύπτει ο λαός μας κατά την προσφυγική κρίση), η υψηλού ανθρωπιστικού χαρακτήρα στάση των γιατρών και συνδικαλιστών, διδάσκει , συγκροτώντας πρότυπα, σε μια περίοδο κλονισμού των ιδανικών. Η μεγάλη ανάγκη συνοχής και μετριοπάθειας επιβάλει τον συλλογικό δημοκρατκό έλεγχο της ρατσιστικής βίας. Δημήτρης Σεβαστάκης Βουλευτής ν. Σάμου

 

Αναμεταδίδουμε από το left.gr

Σάμος: Σήμερα η δίκη των συνδικαλιστών που παρεμπόδισαν χρυσαυγίτικη αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες»

«Οι λειτουργοί της υγείας δικάζονται επειδή υπεράσπισαν στην πράξη τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του λειτουργήματος τους: το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην φροντίδα υγείας ανεξάρτητα από εθνότητα, φυλή, φύλο, χρώμα δέρματος, θρησκευτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικό προσανατολισμό ή οικονομική κατάσταση», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ – Στις 10:30 η συγκέντρωση συμπαράστασης στο δικαστήριο Σάμου

Σε δίκη σέρνονται σήμερα η πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, Ουρανία Μιτσάκη Αποστόλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και πρόεδρος του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Σταμάτης Φιλιππής, και ο τότε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευόμενων γιατρών, Νίκος Μπαρμπατζάς. Διώκονται με εντολή του τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου μετά από αναφορά της τότε διοικήτριας του ΓΝ Σάμου Βασιλεία Σίδερη, για την κινητοποίηση σωματείων, φορέων και δεκάδων εργαζομένων ενάντια στην ρατσιστική αιμοδοσία που είχε διοργανώσει η Χρυσή Αυγή με τον όρο «μόνο για Έλληνες» στις 27/4/2013, στο Νοσοκομείο Σάμου. Οι λειτουργοί της υγείας δικάζονται επειδή υπεράσπισαν στην πράξη τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του λειτουργήματος τους: το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην φροντίδα υγείας ανεξάρτητα από εθνότητα, φυλή, φύλο, χρώμα δέρματος, θρησκευτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικό προσανατολισμό ή οικονομική κατάσταση. Στις 10:30 πραγματοποιείται συγκέντρωση συμπαράστασης στο δικαστήριο Σάμου.

Στην ανακοίνωση της ΝΕ Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Στη Σάμο δικάζει η Χρυσή Αυγή» αναφέρεται:

Μετά την απαράδεκτη καταδίκη των εκπαιδευτικών από το μονομελές πλημμελειοδικείο Σάμου, παρά την ξεκάθαρη, δημόσια τοποθέτηση του υπουργείου παιδείας, ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη, επειδή διεκδίκησαν το δικαίωμα των συναδέλφων τους στην εργασία και το δικαίωμα των μαθητών να έχουν δασκάλους στα σχολεία, ακολουθεί, την Πέμπτη 15/10/2015, η δίκη τριών συνδικαλιστών του νοσοκομείου, με την κατηγορία ότι παρεμπόδισαν την αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες» της Χρυσής Αυγής τον Απρίλιο του 2013.

Η υπόθεση αυτή υπερβαίνει την τοπική κοινωνία. Συνιστά τεράστιας σημασίας κεντρικό πολιτικό γεγονός.

Οι λειτουργοί της υγείας δικάζονται επειδή υπεράσπισαν στην πράξη τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του λειτουργήματος τους: το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην φροντίδα υγείας ανεξάρτητα από εθνότητα, φυλή, φύλο, χρώμα δέρματος, θρησκευτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικό προσανατολισμό ή οικονομική κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται και η τότε πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Σάμου, η οποία απουσίαζε την επίμαχη ημέρα και δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή στην διαμαρτυρία. Η μοναδική της σχέση με την υπόθεση, είναι ότι υπέγραφε ανακοίνωση του συλλόγου στην οποία οι γιατροί της Σάμου δήλωναν την αντίθεσή τους με τον ρατσιστικό χαρακτήρα της χρυσαυγίτικης αιμοδοσίας. Δεν επιχειρείται να ποινικοποιηθεί μόνο η αντιφασιστική δράση, αλλά και ο αντιφασιστικός λόγος.

Η αιμοδοσία της Χρυσής Αυγής «μόνο για Έλληνες» δεν είναι απλώς ένα προπαγανδιστικό τέχνασμα. Εμπεριέχει όλα τα στοιχεία του σκληρού πυρήνα της ναζιστικής ιδεολογίας: τον διαχωρισμό των ανθρώπων με φυλετικά κριτήρια, την καθαρότητα του αίματος, και την απαξίωση της ζωής των άλλων, των μη «καθαρών».

Την επίδικη ημέρα, στην εντατική του νοσοκομείου νοσηλεύονταν μια νεαρή γυναίκα από τη Ρουμανία, με μεγάλη αιμορραγία και άμεση ανάγκη για μετάγγιση αίματος. Στην προτροπή ενός από τους διωκόμενους γιατρούς να δώσουν αίμα για το συγκεκριμένο περιστατικό, ο πυρηνάρχης αρνήθηκε χωρίς δισταγμό. 

Ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση θα αποτελέσει προσβολή της συλλογικής ιστορικής μνήμης της ανθρωπότητας και νομιμοποίηση της ιδεολογίας που οδήγησε στην εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων, θα αφήσει ανεξίτηλο, μελανό στίγμα στο σώμα της δικαιοσύνης και της πολιτείας, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, που, στη δίκη της  Χρυσής Αυγής,  αποδεικνύται με συντριπτικά στοιχεία η εκληματική φύση και η εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης

Τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα οφειλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργεία υγείας, πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει με εμφατικό τρόπο, ότι η αιμοδοσία με ρατσιστικά κριτήρια δεν είναι αποδεκτή και να στηρίξει με κάθε νόμιμο τρόπο τους διωκόμενους, που έπραξαν το καθήκον τους ως λειτουργοί της υγείας και ως πολίτες.

Η τοπική κοινωνία, πολίτες και φορείς, έχουμε υποχρέωση να κινητοποιηθούμε καθολικά, να συγκεντρωθούμε στα δικαστήρια την ημέρα της δίκης και να διατρανώσουμε την πάνδημη απαίτηση της Σαμιακής κοινωνίας να αθωωθούν.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue