Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ενημέρωση για τα έργα Βιολογικών Καθαρισμών και Δίκτυου Ύδρευσης της Ικαρίας από τον Δήμο Ικαρίας

Ενημέρωση για τα έργα Βιολογικών Καθαρισμών και Δίκτυου Ύδρευσης της Ικαρίας από τον Δήμο Ικαρίας

by ikariaki.gr
61 views

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ

Υπεγράφη στις 23.8.2022 από το Δήμαρχο Ικαρίας η σύμβαση για την κατασκευή του έργου ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΛΥΜΑΤΩΝ του ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟΥ, μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης ύψους 461.000 ευρώ περίπου και με χρόνο περαίωσης στους 12 μήνες.
Αυτό το έργο έρχεται να προστεθεί στην ένταξη στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ήδη από τον Απρίλιο του 2022 ενός σημαντικού έργου προϋπολογισμού 1.515.220 ευρώ που στερείται για χρόνια η Ικαρία σχετικά με τις υποδομές στη διαχείριση λυμάτων κι αφορά σε:
  1. Εγκατάσταση Συστήματος Επεξεργασίας Λυμάτων στον οικισμό Χριστού της Δ.Ε. Ραχών
  2. Εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμού Φάρου της Δ.Ε. Αγίου Κηρύκου.
Ταυτόχρονα, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία αναμένεται να στελεχωθεί με επιπλέον μηχανικούς βάσει της τελευταίας προκήρυξης και των αποτελεσμάτων που έχουν ήδη εκδοθεί, προχωρά στην εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων-σύνταξη κι επικαιροποίηση φακέλων με σκοπό την ωρίμανση μελετών για τους βιολογικούς Ευδήλου, Αγίου Πολυκάρπου καθώς και του παραλιακού μετώπου Γυαλισκαρίου – Αρμενιστή κλπ στοχεύοντας στην υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για σύγχρονες μονάδες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του νησιού μας.
Σχετικά με το ζήτημα της ύδρευσης, ένα χρόνιο πρόβλημα που εξακολουθεί και ταλανίζει κατοίκους κι επισκέπτες της Ικαρίας, η Δημοτική Αρχή σε διάστημα 3 ετών κατόρθωσε κι έλαβε χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 5 εκ. Ευρώ σε έργα που υλοποιούνται, δημοπρατούνται ή βρίσκονται στο στάδιο της προ-δημοπράτησης:
  1. Αντικατάσταση και αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης Καραβοστάμου στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, με ένταξη στις 2/11/2020 και Ποσό χρηματοδότησης 821.110,00 €
  2. Προμήθεια και Εγκατάσταση Σταθμών συλλογής και διαχείρισης δεδομένων κατανάλωσης και διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης των ζωνών του Δήμου Ικαρίας» στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με ένταξη στις 17/06/2021και Ποσό χρηματοδότησης 3.093.053,43 €
  3. «Εξωτερικό υδραγωγείο πηγής Λιβάδας ΔΕ Αγίου Κηρύκου του Δήμου Ικαρίας» με Κωδικό ΟΠΣ 5150080 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με ένταξη στις 06/04/2022 και Ποσό χρηματοδότησης 834.000,00 €
  4. Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού δυναμικότητας παραγωγής 100m3/d πόσιμου νερού για τον οικισμό Φάρο, ΔΕ Αγίου Κηρύκου με ένταξη στις 03/09/2021 και Ποσό χρηματοδότησης 74.400,00 €
  5. Σύστημα χλωρίωσης στις Δεξαμενές των Ζωνών στο νησί της Ικαρίας με Κωδικό ΟΠΣ 5070878 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2014-2020 με ένταξη στις 04/01/2021 και Ποσό χρηματοδότησης 424.740,92 €, ένα έργο που υλοποιείται προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα του πόσιμου νερού όχι με συνεχή λειτουργία αλλά όποτε κι όπου απαιτηθεί κι εφόσον προκύψει μικροβιολογική επιβάρυνση.
Αναζητήσαμε λύση και για πρώτη φορά υδροδοτήθηκαν 2 νέοι οικισμοί, αυτοί της Αγίας Κυριακής και του Σκουρδουλιάρη, καθώς επίσης ενισχύεται με ποσότητα νερού το Περδίκι από τα Νέγια και το Φραντάτο από τη Δ.Ε. Ραχών.
Η έλλειψη βασικών υποδομών στο νησί μας και τα απαρχαιωμένα δίκτυα στους περισσότερους οικισμούς παραμένει αντικειμενική πραγματικότητα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου. Αυτήν την πραγματικότητα αγωνιζόμαστε με τη βοήθεια της Τεχνικής μας Υπηρεσίας να ανατρέψουμε.
Σημειώνουμε πως η Ικαρία δεν υδροδοτείται μέσω ενός κεντρικού δικτύου αλλά μέσω δεκάδων μη συνδεδεμένων δεξαμενών κι εκατοντάδων χιλιομέτρων σωληνώσεων, τα οποία σε συνδυασμό με την αλόγιστη χρήση συντηρούν στρεβλώσεις ετών και οδηγούν σε αλλεπάλληλες διακοπές υδροδότησης. Σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχεται να δώσει απάντηση και λύση το προαναφερόμενο έργο Προμήθεια και Εγκατάσταση Σταθμών συλλογής και Διαχείρισης δεδομένων κατανάλωσης και διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανιχνεύονται άμεσα υπάρχουσες διαρροές καθώς και κλεπτοπαροχές.

Θέλουμε πιο πολλά. Τα θέλουμε όλα. Ό,τι μας έφτανε χθες, για σήμερα είναι λίγο.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue