Home ΠερίθαλψηΙατρικά Θέματα Ένας ελληνικός καφές την ημέρα για την καρδιά σας

Ένας ελληνικός καφές την ημέρα για την καρδιά σας

by ikariaki.gr
6 views

enas-ellinikos-kafes-tin-imera-gia-tin-kardia-sas_14581_xl

της Χριστίνας Φοντόρ

 

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τον ελληνικό καφέ για το όφελος που παρέχει στην καρδιαγγειακή σας υγεία: το ότι είναι πολύ πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά για τον μικρό του όγκο, και το ότι περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης καθιστώντας ευέλικτη τη δόση και συχνότητα κατανάλωσης του!

Ο ελληνικός καφές, προέρχεται από τα καφεόδενδα του γένους Robusta και Arabica. Πρόκειται για αειθαλείς θάμνους ή δενδρύλλια με σαρκώδεις καρπούς, μεγέθους κερασιών, οι οποίοι αναπτύσσονται σε τσαμπιά και, όταν ωριμάζουν, παίρνουν βαθύ κόκκινο χρώμα. Οι καρποί είναι τελείως άοσμοι όπως έχουν, με το καβούρδισμα όμως αποκτούν το χαρακτηριστικό άρωμα του καφέ. Ο ελληνικός καφές που έχετε στο φλιτζάνι σας (60mL), έχει μικρή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, περίπου 40-50mg.

«Στην Ικαρία το 1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 ετών με σχετικά καλή υγεία, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό είναι μόλις το 0,1%.»

Η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με την μεγαλύτερη μακροζωία. Για την καλή υγεία της καρδιάς τους, οι Ικαριώτες εκτός του ότι ακολουθούν μία Μεσογειακού τύπου διατροφή με μέτρια φυσική δραστηριότητα και σε μεγάλο ποσοστό δεν καπνίζουν, καταναλώνουν καθημερινά τον ελληνικό τους καφέ.

Συγκεκριμένα ερευνητικά αποτελέσματα για τον ελληνικό καφέ

Στην Ικαρία, οι ερευνητές μελέτησαν την σχέση ανάμεσα στην συστηματική κατανάλωση ελληνικού καφέ και την υγεία του ενδοθηλίου, σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Το ενδοθήλιο είναι ένα στρώμα των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρουν ότι το 87% του δείγματος έπιναν ελληνικό καφέ καθημερινά, όπου, αυτά τα άτομα, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμη και σε άτομα που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου ή ελαστικότητας των αρτηριών.

Αρκετές μελέτες όμως και ανά τον κόσμο έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του καφέ επηρεάζει την λειτουργία της καρδιάς ή και συνοδά νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα, μέτρια κατανάλωση του καφέ επηρεάζει ελαφρά την μείωση του κινδύνου θνησιμότητας λόγω στεφανιαίας νόσου. Τα τελευταία χρόνια, νέες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν συστηματικά καφέ παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2, οποιαδήποτε καρδιακή πάθηση, εγκεφαλικά επεισόδια, καλύτερη ρύθμιση της φλεγμονής και διάφορους τύπους καρκίνου. Αν και ακόμη υπό διερεύνηση, οι μηχανισμοί που φαίνεται να δρουν, έχουν σχέση με τις αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ και λιγότερο με την καφεΐνη μιας και τα οφέλη παρατηρούνταν τόσο σε εκείνους που κατανάλωναν καφέ με καφεΐνη όσο και σε αυτούς που κατανάλωναν καφέ ντεκαφεϊνέ.

Απολαύστε λοιπόν, με την καρδιά σας όσα έχει να σας προσφέρει ο ελληνικός καφές!

banner

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΟΝΤΟΡ   Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες.

Αναδημοσίευση από : https://www.mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue