Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Έλλειψη Παιδιάτρων στην Ικαρία: Επίκαιρη ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή

Έλλειψη Παιδιάτρων στην Ικαρία: Επίκαιρη ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή

by ikariaki.gr
82 views

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

       Θέμα: Έλλειψη Παιδιάτρων στην Ικαρία 

    Στην ακριτική Ικαρία, σε μια ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, για πολλοστή φορά οι γονείς αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά την Υγεία των παιδιών τους από την έλλειψη παιδιάτρων στο Γενικό νοσοκομείο – Κ.Υ. Ικαρίας, αλλά και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας του νησιού.

    Με βάση την καταγγελία της Ένωσης Γονέων Σχολείων Ικαρίας στις 12/2/22, γονέας από  το Καρκινάγρι Ικαρίας (περιοχή που απέχει 80 χλμ από το Γενικό Νοσοκομείο στον Αγ.Κήρυκο) που θέλησε να εξεταστεί το παιδί του από παιδίατρο επειδή είχε ασθενήσει, διαπίστωσε ότι η μια και μοναδική γιατρός αυτής της ειδικότητας στο νοσοκομείο απουσιάζει για ένα χρονικό διάστημα από τα καθήκοντα της. Δηλαδή με βάση αυτή την κατάσταση ένα παιδάκι 4 ετών που ασθένησε, θα κάνει 5 ώρες να πάει και να γυρίσει σπίτι του για να εξεταστεί , να μην έχει γιατρό και συνεπώς να μην έχει και θεραπεία.

    Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης στις δημόσιες μονάδες υγείας είναι να μένει ουσιαστικά ακάλυπτος ο παιδικός πληθυσμός στην Ικαρία και τους Φούρνους τόσο για τις πάγιες υγειονομικές τους ανάγκες, όσο και για τις έκτακτες που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για την ζωή τους. Η υποκατάσταση των παιδιάτρων από τους γιατρούς γενικής ιατρικής ή αγροτικούς (αν και όποτε υπάρχουν κι αυτοί) που είναι συνήθης πρακτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναγκαίες εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούνται για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των παιδιών.      

  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ικαρία εκτός από τα δεκάδες νεογνά και βρέφη 0 ως 4 χρονών, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία- δημοτικά) Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια- λύκεια) φοιτούν 950 παιδιά. Ενώ τους θερινούς μήνες ο αριθμός των παιδιών υπερδιπλασιάζεται. Υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχει ειδικότητα παιδιάτρου στο Κ.Υ.  Ευδήλου και στα υπόλοιπα Π.Ι. της Ικαρίας και των Φούρνων.  Αυτό σημαίνει ότι ο μοναδικός Παιδίατρος σε Δημόσια Δομή Υγείας των νησιών δεν επαρκεί να αντιμετωπίσει ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες περίθαλψης των παιδιών.

  Το παραπάνω πρόβλημα είναι σοβαρό και αποτελεί την «κορύφωση του παγόβουνου», από την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στη δημόσια υγεία στο νησί, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, με τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, το «εμπάργκο» στις προσλήψεις, τις αυξημένες πληρωμές των ασθενών για φάρμακα – εξετάσεις κλπ.

       ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε: 

banner
  • Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις σε αριθμό παιδιάτρων με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας της Ικαρίας και να καλύπτουν όλες τις ανάγκες υγείας των παιδιών, όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου.
  • Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο υγειονομικό κι άλλο προσωπικό, καθώς να εξοπλιστούν Κ.Υ, ώστε να παρέχονται πλήρως και δωρεάν όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα παιδιά και σε όλο το πληθυσμό των νησιών της Ικαρίας και των Φούρνων.

 

Η Βουλευτής

Κομνηνάκα Μαρία

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue