Home ΚοινωνίαΕλλάδα Έκθεση φωτογραφίας: “Νέες γυναίκες στην Ικαρία – Η ζωή τους σε ένα διάσημο νησί του Αιγαίου”

Έκθεση φωτογραφίας: “Νέες γυναίκες στην Ικαρία – Η ζωή τους σε ένα διάσημο νησί του Αιγαίου”

by ikariaki.gr
847 views

 

«Νέες γυναίκες στην Ικαρία: Η ζωή τους σε ένα διάσημο νησί του Αιγαίου»

– Έκθεση φωτογραφίας της Birgit Urban από 03 Αυγούστου έως 06 Αυγούστου 2023, Άγιος Κήρυκος Ικαρία.

… Ελάτε μαζί μου σε ένα νέο και πολύ προσωπικό ταξίδι….

Χώρος = Το Παλιό Δημαρχείο, Άγιος Κήρυκος, Ικαρία

banner

Διάρκεια  = Πέμπτη, 03 Αυγούστου, έως Κυριακή, 06 Αυγούστου 2023, από τις 8 μ.μ.   έως τις 11 μ.μ.

Εγκαίνια  =  Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2023, στις 8 μ.μ.

Άλλη μια έκθεση φωτογραφιών μου έρχεται στην Ικαρία. Αυτή τη φορά φέρνω τις φωτογραφίες μου και τις ιστορίες μου για τις νέες  γυναίκες που επέστρεψαν  στο νησί.

Γιατί αυτός ο τίτλος;  «Νέες γυναίκες στην Ικαρία: Η ζωή τους σε ένα διάσημο νησί του Αιγαίου».   Γιατί θέλω να ανοίξω ένα νέο κεφάλαιο στην αφήγηση ιστοριών για την Ικαρία. Και ελπίζω να μπορέσω να σας πάρω μαζί μου σ’ αυτό το ταξίδι, που μπορεί να σας μυήσει σε νέες προοπτικές, για το πώς αντιλαμβάνεστε αυτό το νησί και τους ανθρώπους του, ειδικά τους νεότερους, τους 30 – 45 ετών. Τους αποκαλώ η  «Επόμενη γενιά».

Γράφω γι’ αυτές τις νεαρές γυναίκες ήδη εδώ και κάμποσο καιρό στο blog μου “betweenmyworlds.com”,  όπου μπορείτε να διαβάσετε τις ιστορίες για τη ζωή τους στην Ικαρία.

Γιατί επικεντρώνομαι σ’ αυτό το θέμα; Γιατί – απ’ ό,τι καταλαβαίνω δεν θα βρείτε εύκολα πληροφορίες για τη σημερινή ζωή στην Ικαρία…  Για πάνω από 10 χρόνια τώρα, μια ζωή μόνιμης κρίσης.   Αυτά είναι τα χρόνια, κατά τα οποία πολλοί από την επόμενη γενιά της Ελλάδας έθαψαν τα όνειρά τους για ένα αξιοπρεπές εισόδημα και μια αρμονική ζωή. Αντ’ αυτού, ζουν μια ζωή αβεβαιότητας και χαμηλών μισθών.

Κι’ από εδώ ξεκίνησε η περιέργειά μου και  το ενδιαφέρον μου. Ξεκίνησα τα ταξίδια μου στην Ικαρία εν μέσω οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και έκτοτε περιπλανιέμαι στο νησί, όχι μόνο με τα μάτια ορθάνοιχτα σαν μικρό παιδί, αλλά και με τους φακούς της φωτογραφικής μου μηχανής έτοιμους για το επόμενο στιγμιότυπο. Δεν προσπαθώ να κρύψω την περιέργειά μου για ανθρώπους και τόπους και ενώ γνωρίζω περισσότερους ανθρώπους και  περισσότερες «κρυφές ιστορίες», έχω συνειδητοποιήσει ότι – τουλάχιστον για μένα – μια άλλη ιστορία φαίνεται να εξελίσσεται αυτή τη στιγμή για την Ικαρία.

Την αποκαλώ «η ιστορία του μέλλοντος». Γιατί;   Γιατί αναγνωρίζω ότι στην Ικαρία υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα, τη γνώση, την ενέργεια, το θάρρος και τη θέληση να δημιουργήσουν το μέλλον αυτού του νησιού. Και μάλιστα ένα καλό μέλλον.

Και μέσω αυτού του θέματος, επικεντρώνομαι ιδιαίτερα στις γυναίκες, δεδομένου ότι εδώ και πολύ καιρό με απασχολεί το ερώτημα: ποια είναι η συμβολή των γυναικών – ιδιαίτερα των νέων γυναικών – στην ανάπτυξη των απομακρυσμένων περιοχών;

Έχοντας πει όλα αυτά, ίσως να έχετε ήδη την απάντηση στο αρχικό ερώτημα: Γιατί αυτή η έκθεση, γιατί αυτό το θέμα; Γιατί θέλω να συμβάλω στη συζήτηση: ποιος θα διαμορφώσει το μέλλον της Ικαρίας; Και θα ήθελα να ρίξω λίγο φως σε αυτούς τους ανθρώπους, που είναι ήδη εκεί στο νησί και που αναπτύσσουν αυτό το μέλλον: νέες γυναίκες, που είναι αφοσιωμένες στο να ριζώσουν στην Ικαρία. Μπορεί να έχουν τη δική τους επιχείρηση. Μπορεί να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες. Μπορεί να μην τις βλέπετε. Αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλες συμβάλλουν στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Ικαρίας… Και το κάνουν όχι μόνο με μεγάλο σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, αλλά θέλουν επίσης να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου στον οποίο έχουν επιλέξει να ζήσουν. Αυτές οι γυναίκες μπορεί να είναι οι δημιουργοί του αύριο που μπορεί να δει αυτό το νησί.

Αν λοιπόν θέλετε να τις γνωρίσετε, ελάτε να γνωρίσετε τις φωτογραφίες τους και μέρος των ιστοριών τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Και αν είστε τυχεροί, μπορεί να συναντήσετε κάποιες από αυτές την ημέρα των εγκαινίων.

Ανυπομονούμε όλοι να σας συναντήσουμε και να σας μιλήσουμε.

Ποιά είναι η Birgit

Γεια σας, είμαι η Μπίργκιτ. Είμαι Γερμανίδα, ζω και εργάζομαι στις Βρυξέλλες τα τελευταία 20 χρόνια.   Αν θέλετε να με αποκαλείτε Ευρωπαία, το δέχομαι επειδή μου αρέσει να γνωρίζω τους ανθρώπους, τον διαφορετικό πολιτισμό τους και τον τρόπο ζωής τους. Με αυτό το υπόβαθρο, πάντα μου άρεσε να ταξιδεύω, να πλησιάζω τους ανθρώπους και να ακούω τις ιστορίες τους. Εκείνες τις στιγμές καταλαβαίνω την ομορφιά ενός τόπου και των ανθρώπων του.

Επειδή όμως είμαι μανιώδης  φωτογράφος, η κάμερα με βοηθά να παρουσιάζω αυτές τις ιστορίες με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες μου.

Πριν από μερικά χρόνια, προσγειώθηκα στις ακτές ενός μικρού και βραχώδους νησιού που ονομάζεται “Ικαρία” και βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο. Αν και η άφιξή μου ήταν λιγότερο δραματική από εκείνη του Ίκαρου, από τότε έχω σταματήσει να ταξιδεύω σε άλλα μέρη.   Δεν ήταν μια ενεργή απόφαση, απλά συνέβη με κάποιο τρόπο.

Εδώ, ο ορισμός του “ακούω” πήρε ένα άλλο νόημα. Αν και δεν έχω ακόμα μάθει την ελληνική γλώσσα, το νησί και οι Ικαριώτες με έστειλαν σε ένα μακρύ και ενδιαφέρον ταξίδι. Όποτε είναι δυνατόν, θα με βρείτε τώρα σ’ αυτό το απομακρυσμένο νησί, να κάνω πεζοπορία, να συλλέγω ιστορίες, να εκτιμώ τις πολύτιμες στιγμές έντονων συνομιλιών αλλά και χρυσή σιωπή.

Και όπως μια μέρα, η λήψη φωτογραφιών δεν ήταν πλέον αρκετή για να πω τις ιστορίες, η γραφή ήρθε να συμπληρώσει το παζλ. Τελικά βρήκα τα κατάλληλα εργαλεία για να μοιραστώ τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, κι’ έτσι, έφτιαξα το blog : www.betweenmyworlds.com

Με βάση τις εμπειρίες μου στην Ικαρία, έδωσα περισσότερη προσοχή στις ιστορίες γύρω μου. Σε καιρούς όπου η ζωή μας καθοδηγείται από ανησυχία, εκτιμώ κάθε ευκαιρία να καθίσω με κάποιον για λίγο.  Μιλώντας και ακούγοντας, δίνοντας πλήρη προσοχή ο ένας στον άλλο είναι το πιο ευπρόσδεκτο δώρο που μπορώ να λάβω και να δώσω σήμερα.

Έτσι, αυτό το blog είναι μια εικονική πρόσκληση για σας, να καθίσετε μαζί μου για λίγο και να ακούσετε τις ιστορίες μου από τους δύο κόσμους που ζω, στην Ικαρία και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue