Home ΚοινωνίαΕλλάδα Έξαρση γρίπης και κορονοϊού: Η εικόνα που παρουσιάζει η Ικαρία

Έξαρση γρίπης και κορονοϊού: Η εικόνα που παρουσιάζει η Ικαρία

by ikariaki.gr
1,K views

Έξαρση παρουσιάζει στη χώρα μας τόσο η γρίπη όσο και ο κορωνοϊός. «Το περιμέναμε, είναι αναμενόμενο, είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, έχει ξεκινήσει και η γρίπη και οι υπόλοιπες ιώσεις»,δήλωσε στο MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Τα τεστ πολλές φορές δε μας δίνουν πάντα τα αποτελέσματα. Μόνο αν κάνεις PCR ξέρεις ακριβώς αν είσαι θετικός ή αρνητικός. Πρέπει να κάνεις τη σωστή θεραπεία, δηλαδή το πενθήμερο. Δεν κάνεις μόνος σου τον γιατρό» σημειώνει η κ. Παγώνη τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης.

«Αυτόν τον καιρό πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε το εμβόλιο της γρίπης» λέει. Η γρίπη είναι εδώ κι αν συμπέσει μαζί με κοροναϊό και οι υπόλοιποι ιοί… Να το κάνουμε».

Να σημειωθεί ότι στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, καταγράφεται αύξηση κατά 24% στις νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 το επταήμερο που έληξε στις 3 Δεκεμβρίου.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι η εποχική επιδημία γρίπης ξεκίνησε επίσημα, καθώς το ποσοστό των δειγμάτων που βρίσκονται θετικά στον ιό ξεπέρασε το όριο του 10% που θέτει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Για τις ακτινοθεραπείες σε καρκινοπαθείς

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει προκύψει για τις ακτινοθεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο.

«Για τα ογκολογικά περιστατικά υπάρχει ένα πρόβλημα, μια πίεση στα ραντεβού, προσπαθούμε όμως αυτές τις ημέρες επειδή οι άνθρωποι με τα ογκολογικά προβλήματα είναι σοβαρά περιστατικά, πρέπει να εξυπηρετούνται αμέσως και γρήγορα, γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες για το θέμα ειδικά της ακτινοθεραπείας να εξυπηρετηθούν» σημείωσε.

Αντιμετωπίσιμη η «λευκή πνευμονία»

Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά τόσο στην Κίνα όσο και σε αρκετές χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην ευαλωτότητα των οργανισμών που δεν είχαν έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο μικρόβιο.

«Έχει αναστατωθεί λίγο ο κόσμος με τη ‘λευκή πνευμονία’ η οποία μπορεί να είναι στην Κίνα αλλά να εξηγήσουμε ότι στην Κίνα ο κόσμος ήταν κλεισμένος στα σπίτια του μήνες, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν έχει καμία σχέση με τους υπόλοιπους» λέει η Ματίνα Παγώνη.

«Δεν έχουν φυσική ανοσία. Την πνευμονία αυτήν την γνωρίζουμε, είναι από ένα βακτήριο, εμείς διαχειριζόμαστε περιστατικά χρόνια, υπάρχουν αυτά, σε εξάρσεις και υφέσεις», προσθέτει.

banner

«Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη συγκεκριμένη, όμως είναι αντιμετωπίσιμη. Δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα που αναστατώθηκε ο κόσμος» καταλήγει η κ. Παγώνη.

Η εικόνα της γρίπης και του covid-19 στην Ικαρία

Αρκετά πολλά κρούσματα γρίπης τύπου Η1Ν1 έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην Ικαρία και έχουν σημειωθεί ακόμα και εισαγωγές στο Νοσοκομείο εξαιτίας της. Όσον αφορά τον covid δεν έχουν ανακοινωθεί πολλά κρούσματα σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Τέλος, έχουν σημειωθεί κάποια κρούσματα του ιού κοξάκι σε παιδιά ηλικίας 4-5 χρονών.

Την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν 160 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 62 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 7140 rapid test και ανευρέθηκαν 1353 θετικά (18.95%). Από τις 1353 περιπτώσεις, οι 675 αφορούν άνδρες και οι 678 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 56,28 έτη

  1. ΠΕ ΙΚΑΡΙΑΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

9 rapid test με 3 θετικά (33.33%) αφορούν σε 1 άνδρα και 2 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 60 έτη

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue