Home ΚοινωνίαΠολιτικήΒουλευτικές Εκλογές 2023 Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση: Ζητούνται υποψήφιοι για όλους τους συνδυασμούς – ”Πληροφορίες Εντός”

Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση: Ζητούνται υποψήφιοι για όλους τους συνδυασμούς – ”Πληροφορίες Εντός”

by ikariaki.gr
1,2K views

Έως 31 Αυγούστου πρέπει να έχουν δηλωθεί οι συνδυασμοί που θα συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη. Σύνολο δηλαδή 9 ημέρες για να “κλειδώσουν” τα ονόματα στις παρατάξεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, στις επικείμενες αναμετρήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της 8ης Οκτωβρίου θα διεκδικήσουν τις 13 περιφέρειες και τους 332 δήμους της χώρας περίπου 1.000 συνδυασμοί. Αντίστοιχα, την ψήφο των συμπολιτών τους θα ζητήσουν περίπου 10.000 δημοτικοί, 20.000 διαμερισματικοί και άλλοι 20.000 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Οι Βουλευτικές εκλογές ”ανάχωμα” στην αυτοδιοίκηση

Οι πρόσφατες Βουλευτικές εκλογές ειδικότερα στην περίπτωση του Βορείου Αιγαίου, αποτέλεσαν μεγάλη τροχοπέδη για τον σχηματισμό των συνδυασμών που θα ζητήσουν την ψήφο μας στις εκλογές του Οκτώβρη. Τα πολιτικά κόμματα σε μια συνεχόμενα αυξανόμενη πολιτική συναλλαγή  με τους υποψηφίους βουλευτές και ίσως και αυτοδιοικητικούς, σύναψαν συμμαχίες που εν την γέννεση τους είχαν ημερομηνία λήξης εντός του καλοκαιριού του 2023.

Βουλευτικές εκλογές 2023: Τα εκλογικά αποτελέσματα της Ικαρίας

Το κλίμα αυτό λοιπόν προεκλογικά και όσα έγιναν μετά τις εκλογές με την πρωτοφανή επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος και τις ισχυρές ανακατατάξεις εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έφεραν τους συνδυασμούς σε Περιφέρεια αλλά και Δήμους χωρίς πολιτικό προσανατολισμό, διαιρεμένους, χωρίς πρόγραμμα και το κυριότερο, χωρίς χρόνο για να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις.

Στο Βόρειο Αιγαίο παρακολουθούμε τον συνδυασμό του νυν Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη να δέχεται αναταράξεις από την απόσυρση -ανακοινωμένων- υποψηφίων του οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε θέσεις ευθύνης εντός της Περιφέρειας. Τον ”γαλάζιο” διεκδικητή Αλκιβιάδη Στεφανή να έχει ανακοινώσει μια βάση υποψηφίων άρον άρον με Δεξιό κυρίως προσανατολισμό, χωρίς να έχει ”κλείσει ακόμα τη λίστα” του. Την υποψηφιότητα Σταμάτη Μαλέλη που είχε ανεξάρτητο πρόσημο να έχει προ καιρού αποσυρθεί. Το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ακόμα να μην έχουν ανακοινώσει επικεφαλής ή που θα στηρίξουν. Το ΚΚΕ σταθερό, έχει ανακοινώσει με την Λαϊκή Συσπείρωση επικεφαλής την κα.Αγλαία Κυρίτση -αλλά όχι υποψηφίους-.

Το Δημαρχείο Ικαρίας στον Άγιο Κήρυκο

Στην Ικαρία πρώτος ανακοίνωσε την διεκδίκηση της δημαρχίας του νησιού ο Φανούρης Καρούτσος με την Λαϊκή Συσπείρωση. Όπως όλα δείχνουν υποψήφιος -αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάτι επίσημο- θα είναι και ο νυν δήμαρχος Ικαρίας Νικόλαος Καλαμπόγιας με την Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής. Ενώ ζυμώσεις γίνονται μέσα και σε άλλους πολιτικούς χώρους για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, πληροφορίες κάνουν λόγο πως μεγάλα κόμματα έρχονται σε επαφές με αιρετούς για ”κάθοδο” με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

Σήμερα (Τρίτη 22/8) έχει ανακοινωθεί συνάντηση στον Εύδηλο από τον συνδυασμό ”Μαζί για την Ικαρία” για να ανακοινώσει υποψηφίους στις εκλογές. Ερωτηματικό και για την Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας που δεν έχει βγάλει σχετική ανακοίνωση για την ”κάθοδο” στις εκλογές του Οκτώβρη.

Το Δημαρχείο Φούρνων Κορσεών

Στους Φούρνους όλα δείχνουν πως θα έχουμε 3 υποψηφίους, με τον νυν Δήμαρχο Δημήτρη Καρύδη να είναι υποψήφιος, την Ευαγγελία Κυπραίου με την Λαϊκή Συσπείρωση και τον Μάνο Μύτικα με τον συνδυασμό Νέοι Ορίζοντες, χωρίς επίσης να έχουν ανακοινωθεί ακόμα υποψήφιοι.

Κοινός παρονομαστής είναι η δυσκολία εύρεσης υποψηφίων συμβούλων για όλους τους συνδυασμούς (και σε Δήμους Βορείου Αιγαίου και σε Περιφέρεια), και φυσικά ο χρόνος μέχρι τις 31 Αυγούστου πιέζει.

Οι αλλαγές

Να σημειωθεί ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019. Ειδικότερα:

1. Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες ή δήμαρχοι μπορούν να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή εφόσον ο συνδυασμός τους συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο πρώτων συνδυασμών. Υπενθυμίζεται πως το 2019 είχε εφαρμοστεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογή των υποψηφίων απαιτούσε από την πρώτη Κυριακή το 50%+1 των ψήφων.

2. Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

3. Εξορθολογίζεται ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου ώστε να είναι πιο λειτουργικά και να ασκούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο που τους αναθέτουν οι πολίτες. Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί 9.470 δημοτικοί σύμβουλοι στους 332 δήμους της χώρας, ενώ για την επόμενη θητεία εκλέγονται 8.481. Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές είναι 611 έναντι 703 της τετραετίας 2019-2023.

4. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, στο 150%. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.

5. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψήφιων δημάρχων. Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2.000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου.

6.Απαιτούνται Παράβολο 100 ευρώ για υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο, 50 ευρώ ανά υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο και 10 για υποψήφιο Τοπικού Συμβουλίου. Το παράβολο για τον επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης (υποψήφιο Δήμαρχο) είναι 200 ευρώ, ενώ για τον κάθε υποψήφιο Περιφερειάρχη 500 ευρώ.

Για πρώτη φορά σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι συνδυασμοί θα καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους ηλεκτρονικά, μέσω της «ηλεκτρονικής πύλης δήλωσης υποψηφιοτήτων», όπως ακριβώς έκαναν τα κόμματα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου.

Με τον τρόπο αυτό μειώνονται δραστικά οι άσκοπες γραφειοκρατικές αναζητήσεις και εκτυπώσεις εγγράφων, καθώς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αντλούνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου (όπως ενδεικτικά το Μητρώο Πολιτών), παρέχεται η δυνατότητα στους επικεφαλής των συνδυασμών να ελέγχουν την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος (ενδεικτικά, ποσόστωση ανά φύλο, ελάχιστος αριθμός υποψηφίων), ενώ τα κατά τόπους Πρωτοδικεία διευκολύνονται στην έγκυρη και έγκαιρη ανακήρυξη των υποψηφίων. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία δήλωσης των συνδυασμών εκπνέει την 31η Αυγούστου.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αρκετή δυσκολία φαίνεται να αντιμετωπίζουν πολλές παρατάξεις στην εξεύρεση υποψηφίων, σε περιφερειακό αλλά και δημοτικό επίπεδο. Ονόματα ανακοινώνονται με το σταγονόμετρο με τις αλλαγές να συμβαίνουν συχνά, καθώς υποψήφιοι μεταπηδούν σε άλλα ψηφοδέλτια με εξαιρετική ευκολία.

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue