Home ΠολιτισμόςΜουσική Εκδήλωση τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη από το ΚΚΕ Ικαρίας-Φούρνων | Βρακάδες 18/9

Εκδήλωση τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη από το ΚΚΕ Ικαρίας-Φούρνων | Βρακάδες 18/9

by ikariaki.gr
47 views

Η Τ.Ε. Ικαρίας & Φούρνων του ΚΚΕ τιμά τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Η Τ.Ε Ικαρίας &Φούρνων του ΚΚΕ τιμά τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη με εκδήλωση – συναυλία με τίτλο « Να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη

στην πλατεία των Βρακάδων στις 6 μ.μ.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βαγγέλης Ζελεπός – Νίκος Κούβαρης.

Ομιλήτρια: Θαλασσιά Αντωνοπούλου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Θα προηγηθεί επίσκεψη στο «σπίτι με τους σκορπιούς» στις 5 μ.μ.

Στις 2 Σεπτέμβρη του 2021 ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή, αλλά δεν έφυγε από τις ζωές μας, αφού η γνήσια λαϊκότητα και διαχρονικότητα του έργου του αποδεικνύεται καθημερινά, όταν σε κάθε συλλογικό αγώνα, απεργία, γιορτή, γλέντι ακούγονται τα τραγούδια του. Αυτό είχε τονίσει ο Γ.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ στην τελετή αποχαιρετισμού πριν ένα χρόνο λέγοντας:

«Δεν σε αποχαιρετούμε σύντροφε Μίκη, γιατί εσύ δεν έφυγες.

Μέσα στις φλέβες μας είσαι. Θα ’σαι για πάντα μέσα σ’ όλα εκείνα που γι’ αυτά πολέμησες, θα ’σαι για πάντα σ’ όλους τους ποταμούς του κόσμου.

banner

Κι όταν “θα πάρουν τα όνειρα εκδίκηση” και γύρω μας θα λάμπει η λιόλουστη ζωή θα είσαι κι εσύ, τρανός, όπως πάντα, στις μεγάλες στιγμές, παρών»

«Τα πιο δυνατά και όμορφα χρόνια μου τα έζησα στις γραμμές του ΚΚΕ», είχε πει ο Μίκης Θεοδωράκης στη μεγάλη συναυλία που είχε διοργανώσει το ΚΚΕ τον Ιούνη του 2015, με αφορμή τα 90 χρόνια του. Αυτά τα «πιο δυνατά και όμορφα χρόνια» που έζησε στο ΚΚΕ, τα αποτύπωσε στην πολιτική του διαθήκη. 

Εκτός αυτών όμως η κομματική οργάνωση του ΚΚΕ στα νησιά μας έχει ένα επιπλέον λόγο να τιμά την μνήμη και το έργο αυτού του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη: Την εκτίμηση του ιδίου του Μίκη Θεοδωράκη στον τόπο που τον «φιλοξένησε», όταν είχε εξοριστεί στην Ικαρία μετά την σύλληψή του για τα «πολιτικά του φρονήματα» τον Ιούλιο του 1947. Εκτίμηση που πηγάζει από τα κατοπινά γραπτά του :

«Στην Ικαρία έζησα πυκνά, βαριά και δυνατά χρόνια που χαράχτηκαν στην ψυχή μου… όταν σκέπτομαι την Ικαρία, ένα κύμα από φως και ομορφιά με πλημμυρίζει. Τι να συμβαίνει άραγε; Η απάντηση είναι απλή. Είναι η ομορφιά του νησιού σε συνδυασμό με την ανθρώπινη ζεστασιά των κατοίκων. Με το ρίσκο που έπαιρναν για να είναι μαζί μας γενναιόδωροι, πράγμα που μας βοηθούσε όσο τίποτα άλλο να αντέξουμε την δοκιμασία. Χωρίς να φοβηθούν τους δεσμώτες μας, μας άνοιγαν τις καρδιές και τα σπίτια τους. Μας καλούσαν επίμονα να μοιραστούμε τα φτωχά υπάρχοντα τους. Σε κάθε στιγμή μας φέρονταν σαν να ήμαστε αδέλφια και συγγενείς τους».

Ο Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζει και πορεύεται στη ζωή μέσα από εμάς, όπως συμβαίνει με όλους τους δημιουργούς που είναι διαχρονικοί, επειδή υπήρξαν γνήσια λαϊκοί. Το έργο του μένει αθάνατο, γιατί συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με τους αγώνες του λαού μας σε όλο τον 20ό αιώνα. Με τα τραγούδια του, ο λαός μας συνόδευσε την πάλη του για κοινωνική δικαιοσύνη, τις φυλακές, τις εξορίες και τα βασανιστήρια, αλλά και την ελπίδα του ότι ακόμα και στις στιγμές της ήττας, τίποτα δεν έχει τελειώσει ούτε έχει κριθεί ολοκληρωτικά. Ξεχωρίζει ως δημιουργός, γιατί εκτός των άλλων, με τη μουσική του, έβαλε σε κάθε λαϊκό σπίτι της πατρίδας μας τους μεγάλους μας ποιητές. Απέδειξε ότι η “υψηλή” ποίηση δεν ανήκει στα μέγαρα και τα σαλόνια, αλλά μπορεί να συνοδεύσει την καθημερινότητα, το ψωμί και το κρασί γύρω από το οικογενειακό και φιλικό τραπέζι. Έτσι, η Τέχνη μπορεί να συνδεθεί με τον λαό και μέσα απ’ αυτή τη σύνδεση να τον εξυψώσει, να τον εμπνεύσει, αλλά και να εμπνευστεί η ίδια.

Είναι χρέος μας να μεταλαμπαδεύσουμε τη φλόγα του έργου του Θεοδωράκη στις επόμενες γενιές και θεωρούμε πως η εκδήλωση αυτή είναι ένα “λιθαράκι” στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε σε αυτό το χρέος, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας το έργο του στον λαό και τη νεολαία του νησιού.

Η Τ.Ε Ικαρίας & Φούρνων του ΚΚΕ καλεί τους Ικαριώτες που τιμούν το έργο και την διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη στην εκδήλωση – συναυλία την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη στην πλατεία των Βρακάδων στις 6 μ.μ.

Να πορευθούμε μία ακόμα φορά μαζί του και να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue