Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Εφημερίδα Ακαδημίας Πολιτών – Την Αλήθεια και ας πονάει…

Εφημερίδα Ακαδημίας Πολιτών – Την Αλήθεια και ας πονάει…

by ikariaki.gr
3 views

επιστολήΡαγδαίες αλλαγές. Κρίση. Οικονομική, κοινωνική μα και αξιών. Ανακατατάξεις. Επαναπροσδιορισμοί. Ανασφάλεια. «Φαίνεσθαι» έναντι του «είναι». Παραπληροφόρηση. Επικοινωνιακός πόλεμος. Πλήθος αδιασταύρωτων πληροφοριών. Επικυριαρχία της εικόνας. Αναζήτηση…
Η δημοσιογραφική διδακτική λέει πως ο δημοσιογράφος οφείλει να αναζητά και να αποκαλύπτει την αλήθεια. Προκύπτει όμως εύλογο το ερώτημα: «…και τι είναι Αλήθεια»;


Αλήθεια είναι εκείνο που ζούμε, εκείνο που διαπιστώνουμε, εκείνο που γνωρίζουμε, εκείνο που διασταυρώνουμε, αυτό που η επιστήμη αποδεικνύει και ο άνθρωπος καταδεικνύει. Οι πλήρεις, σφαιρικές και αξιόπιστες πληροφορίες που παρέχουν τη δυνατότητα στον πολίτη να βρει την αλήθεια-ασχέτως αν τη βρίσκει ή όχι…


Ο Κλοντ Ζυλιέν, Διευθυντής της «Le Monde Diplomatique», σημειώνει πως «αυτός που προσπαθεί να σκεφτεί και να γράψει δεν έχει άλλη επιλογή, από το να αποκαλύψει ό,τι όλες οι εξουσίες προσπαθούν να κρύψουν»


Οι δύο ρεπόρτερ που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, Καρλ Μπερνστάιν και Ρόμπερτ Γούντγορντ, είχαν ως μότο τη φράση: «Δεν μπορείς να κατανοήσεις ένα πρόσωπο ή μια υπόθεση σε μια μέρα. Πρέπει να ψάξεις, να προσπαθήσεις, να σκάψεις βαθιά, να ανατρέξεις. Έτσι βρίσκεις την αλήθεια…»
Στο βιβλίο του «Πληροφόρηση-ο άυλος χρυσός του 21ου αιώνα» ο Κώστας Τσαρούχας αναφέρει «η δημοσιογραφία έχει μια υψηλή ηθική και πολιτική αποστολή: να ελέγχει την εξουσία, να αναζητά την αλήθεια και να προσφέρει στους πολίτες την πληροφόρηση που χρειάζονται για να είναι ελεύθεροι και ικανοί για αυτοκυβέρνηση…Στην πραγματικότητα ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που αντί να λειτουργούν ως ανεξάρτητοι ελεγκτές της εξουσίας και υπηρέτες του δημόσιου συμφέροντος, προτιμούν να γίνουν χρονικογράφοι της «αυλής», δουλικοί υποτελείς των μεγάλων συμφερόντων ή ακόμη και θλιβεροί γελωτοποιοί στη μεγάλη βιομηχανία του τηλεοπτικού θεάματος…»


Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» της 31ης Μαρτίου 2007 έχει την τόλμη μα και την αρετή να γράψει χαρακτηριστικά: «…ένας εσμός από δήθεν ανταγωνιστές που αλληλογλείφονται σε ένα όργιο ψευδωνυμίας και κέρδους, μέχρι που χάνει η μάνα το παιδί και ο εκδότης τον δημοσιογράφο…Μόνο που, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Οι τελευταίοι των Μοϊκανών που γράφουν ακόμη στις εφημερίδες, πιστεύοντας σε αυτό που γράφουν και ξέροντας να γράψουν. Αυτοί που δεν πουλούν φούμαρα, δεν κάνουν τη σερπαντίνα και το χαρτοπόλεμο που τον παρασύρει κάθε αέρας…»


«ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ κι ας πονάει» έλεγε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Πασαλάρης.


Αυτήν αναζητά ο πολίτης. Αυτή θα προβάλλει «Α-Τύπως» η ηλεκτρονική εφημερίδα της «Ακαδημίας των Πολιτών» ως ένα καινοτόμο βήμα δια-λόγου.
Θα φιλοξενεί κάποιες ιδιαίτερες προσωπικές ιστορίες. Κάτι ξεχωριστό μα και το σύνηθες ανά την Ελληνική επικράτεια. Συνεντεύξεις, σχολιασμούς επικαιρότητας και επιστημονικές έρευνες. Κείμενα λογοτεχνικής υφής μα και άρθρα δημοσιογραφικής καταγραφής. Την δημιουργία και το πολιτιστικό αποτύπωμα. Τις διεκδικήσεις και τις απόψεις. Την ελπίδα και την αλήθεια.
«Α-τύπως». Μια διαφορετική καταγραφή της Ελληνικής πραγματικότητας, «…με την πένα των πολιτών»!

(γράφει η Μαργαρίτα Ικαρίου-δημοσιογράφος)

 

Σημ Ικαριακής Ραδιοφωνίας

banner

Μια πολύ καλή κίνηση από πολύ αξιόλογους ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στη Σάμο, Σύμφωνα με πληροφορίες της Ικαριακής Ραδιοφωνίας, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για δημιουργία τμήματος της Ακαδημίας των Πολιτών ΚΑΙ στην ΙΚΑΡΙΑ. Αναμένουμε σύντομα εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue